Türkiyede Qırımtatar medeniyet künleri keçken

Присяжнюк Владислава
·
14:23, 21 Aralıqay
Türkiyede Qırımtatar medeniyet künleri keçken
Foto menbası: Укрінформ

Türkiyede Qırımtatar medeniyet künleri keçti. Tedbirler dört kün içinde Anqaradaki qırımtatar birleşmesinde ve Anqaradaki ressamlıq ve eykeycilik müzeyinde ötkerilip qırımtatarlarnıñ medeniyet, tarih, adetlernen tanışmasına yöneliş tutqan ediler.

Bunıñ aqqında Ukrinform bildire

“Bu yıl Qırımtatar medeniyet künlerdr Qırım, Kiyev, Türkiyeden sanat vekillerni qarşılamağa memnünmiz. Programma, toyğun ve sanat çıqışlarnı, müzakerelerden ibaret ola, bütün künler içinde yarmalıq olacaq. Bu senedeki programmasında kontsert, sergi ve litvan qırımtatarlarnıñ tarih ve medeniyetiniñ prezentatsıyası  bar”, - tarif etti Qırımtatar medeniyet künleriniñ açıluv tedbirinde Qırım birleşmesiniñ başı Mükremin Şahin. 

Daa Mükremin Şahin hatırlatqanı kibi, Qırımtatar cemiyetiniñ yañı binası, Ukraina prezidenti Vladimir Zelenskiy ve qırımtatar halqnıñ lideri Mustafa Cemilevniñ ştirağı ile 2019 senesi arman ayında açılğan edi. 

Anqaradaki ressamlıq ve eykelcilik müzeyinde Litvaniyada tatar cemiyetiniñ yılına ve Qırımtatar medeniyet künlerine bağışlanğan Ukraina, Litvaniya ve Türkiye elçiliklerniñ, Anqaradaki qırımtatar cemiyetiniñ umumiy tedbiri olıp keçken. 

“Bu künler içinde Ukraina ve Türkiye arasında diplomatik munasebetlerniñ tesbit etilmesini qayd etemiz… Türk halqlarnıñ vekilleri ukraon ve litvan cemiyetiniñ ayırılmaüan qısımları olıp qalalar. Litvanyadaki qırımtatarlar olarnıñ qız ve ağa-qardaşlarnıñ yaşağan Qırımnen tarih, medeniyet ve din ile bağlı olalar. Qırımtatarlarnıñ aqlarını ve umumen Qırımda insan aqlarını qorumaq içün Ukrainada çoq küç-quvet bereler”, - dedi öz çıqışta Türkiyede Ukrainanıñ fevqulâde ve salâhiyetli elçi müavini Nataliya Lopatina. 


Menba: Ukrinform

Şunı hatırlattı ki, bu yıl Ukrainada qırımtatar halqnı tamır halqı olaraq tanığan qanunı qabul etilgen edi, Türkiyenen beraber Qırımdan köçken qırımtatarlar içün mesken yerniñ qurulması boyunca leyhanıñ kerçekleştirüvi süre, bu yılnıñ arman ayında Kiyevde Qırım platformasınıñ sammiti olıp keçti. 

Tafsilâtlıca oquñız: Qırım platforması: yedi yıl devamında yarımada demokratiyasız

“Em Litvaniya, em Türkiye bu platformasınıñ tesisdeşleri olıp Qırımnıñ deokupatsıyası oğrunda küreşmege izin bergen BMT BA qararlar sırasınıñ müellifleri ediler. Böyle şiddetli halqara birdemligi ile Ukrainanıñ vaqtınca işğal etilgen territoriyalar serbest olacaqlatına, vatandaşlarımıznıñ aqları qaytarılacaqlarına, qırımtatar halqı ve onıñ medeniyeti telükesiz ve serbest inkişafınıñ kefaletlerini alacaqlarına iç bir şübemiz yoq”, - dedi Nataliya Lopatina. 

Diplomat daa şunı hatırlattı ki, bu yıl ilk qış aynıñ 16 qırımtatar “Örnegi” ve onıñ aqqında malümatnı YUNESKO’nıñ maddiy olmağan medeniy miras cedveline kirsettiler. 

Tafsilâtlıca oquñız: YUNESKO, qırımtatar “Örnegini” maddiy olmağan medeniy mirasınıñ cedveline kirsetken. Belli olğanı

Anqaradaki ressamlıq ve eykelcilik müzeyinde keçirilgen kontsertinde qırımtatar ananeviy sanatını, ayrıca, oyun ve vokal nomerlerni 2014 senesi Rusiyenen Qırımnıñ vaqtınca işğalinden soñ yarımadanı terk etmege mecbur olğan balalar taqdim etken ediler. 


Menba: Ukrinform

“2021 senesi Litvaniyada litvaniya tatarlarnıñ, olatnıñ tarih ve medeniyet senesi olaraq ilân etilgen edi. 14 asırnıñ soñunda tatar ailelerniñ yüz danesi ülkemizde yerleşti, o vaqıt içinde tamır atıp cemiyetniñ qısmı oldılar. Pandemiyağa baqmadan, Türkiyede litvan tatarlarnıñ yılını qayd etmege fırsatımız olğanına memnünim”, - dedi nutuqta Türkiyede Litvaniyanıñ fevqulâde ve salâhiyetli elçisi Riçardas Degutis. 

Anqaradaki ressamlıq ve eykelcilik müzeyinde Litvaniyadaki tatarlarnıñ tarih ve medeniyetine bağışlanğan sergisi açılğan edi. 


Menba: Ukrinform

Qırımtatar medeniyet künlerine Türkiyeniñ türlü vilâyetlerden ve tışından qırımtatar diasporasınıñ vekilleri qatnadılar. Qırımtatar medeniyet künleri çerçivelerinde Qırımnıñ vaqtınca işğal şaraitlerinde qırımtatar medeniyetiniñ destek ve inkişaf etüv meselelerni müzakere etken ediler. Ayrıca, qırımtatar muzıkası, nağış, halq ağız yaratıcılığı, halq zenaatları aqqında ve ilâhre. 

Qırımtatar medeniyet künlerniñ açıluvında Anqaradaki Qırımtatar cemiyetiniñ aveskâr oyun kollektivi çıqışta bulundı. 

Bundan da ğayrı, Anqaradaki Ukrain cemiyetinde areket etken avrskâk kollektivleri: “Ukraina çeçekleri” oyun kollektivi ve “Roksolana” horı. 


Menba: Ukrinform

Yarmalıq-sergisinde ukrain stendi taqdim etilgen edi. 


Menba: Ukrinform

Bizni Telegram’da oquñız