Ceppar, G7 ve AB missiyasını Qırım platformasınıñ inkişafı aqqında haberdar etken

Присяжнюк Владислава
·
11:35, 07 Aralıqay
Ceppar, G7 ve AB missiyasını Qırım platformasınıñ inkişafı aqqında haberdar etken
Foto menbası: Укрінформ

Tışqı işler nazir muavini Emine Ceppar, Ukrainada “Yedilik gruppasındaki” devletlerniñ elçileri ve AB missiyasınıñ idaresini Qırım platformasınıñ Ekspert ağnıñ inkişafı aqqında haberdar etti.

Bunıñ aqqında TİN bildire

Qırım platformasınıñ ofisinde ilk qış aynıñ 6 Ceppar ve Qırım Muhtar Cumhuriyetinde Ukraina prezidentiniñ daimiy vekili Anton Korineviç, Ukrainada “Yedilik gruppasındaki” devletlerniñ elçileri ve AB missiyasınıñ idaresinen körüşüv keçirdiler. 

“Körüşüv, halqara Qırım platformasınıñ faaliyetiniñ inkişafına dair saatlerni teñeştirmege ve vaqtınca işğal etilgen territoriyasındaki ealinen alâqalarınıñ pekitilmesine ve rusiye tecavuzı sebebinden zarar körgen şahıslarnıñ imaye etilmesine yöneliş tutqan milliy seviyesinde olğan Ukrainanıñ tedbirleri aqqında haberdar etmege fırsat bergen”, - denile beyanatta.

Ceppar, Qırım platformasınıñ faaliyetine qol tutuvı ve bu fotmat çerçivelerinde tedbirlerniñ azırlanılması içün ortaqlarğa teşekkürler bildirdi. 

Körüşüv iştirakçılarına Qırım platformasındaki faaliyetiniñ esas yönelişleri çerçivelerinde muayyen tedbirlerine dair Ukrainanıñ tekliflerni taqdim etti. Yönelişler: tanımamazlıq siyaseti, sanktsıyalar, telükesizlik, insan aqları ve halqara gumanitar aqqı, işğalniñ iqtisadiy ve ekologik aqibetleri. 

Tafsilâtlıca oquñız: Qırım Platforması BHT General Assambleyanıñ rezolütsiyasına qayd etilecek - Zelenskiy

Nazirniñ birinci müavini ecnebiy diplomatlarnı Qırım platformasınıñ ekspert ağınıñ inkişafı ve TİN akimiyetteki ve ekspert ölçüvleri arasında koordinatsıyasınıñ eyileşmesine yöneliş tutqan tedbirleri aqqında haberdar etti. O, Ekspert ağdaki faaliyetine desteginiñ müimliginde qayd etti.

Korineviç, milliy seviyesinde deokupatsıya ve Qırımnıñ reintegratsıyası boyunca vazifelerniñ koordinatsıyasını temin etken organı olaraq Prezident Temsilciliginiñ faalitetinde yönelişleri aqqında bildirdi. Qanun berici teşebbüsleri, Qırım ealisiniñ aqlar ve ihtiyaclarnıñ ayrıca, tasil, tibbiy ve medeniy saasında temin etilmesi aqqında da bildirdi. 

Daa ayrı diqqatnı Ceppar ve Korineviç, qırımtatar kimliginiñ saqlanuvına ve qol tutuvına yöneliş tutqan adımlarına celp etken. 

Ecnebiy diplomatlar Ukrainanıñ etrafında RF arbiy bulunuvınıñ arttıruv şaraitlerinde halqara seviyesinde tanılğan sıñırlarında Ukrainanıñ territorial bütünligine ve mustaqilligine destek bildirdiler.

Ortaqlar esas yönelişlerde Qırım platformasınıñ faaliyetine destegini bildirdiler. Ayrıca, tanımamazlıq siyaseti. Bundan da ğayrı, vaqtınca işğal etilgen Qırımda insan aqlarınıñ bozuluv vaqialarına büyük diqqatını celp etmege drvam etecekler dep qayd ettiler. 

Tafsilâtlıca oquñız: Qırım platforması: yedi yıl yarımada demokratiyasız

Körüşüv vaqtında iştirakçılar Qırım platformasınıñ iştirakçılarınıñ sayısınıñ kenişletmesine dair fikirlernen paylaştılar. 

Belli olğanı

  • Stokgolmde Qırım platformasına bağışlanğan OSCE nazirler körüşüviniñ çerçivelerinde tedbir olıp keçti, onda nazirler sırası iştirak etken. Ukraina TİN başı Dmitriy Kuleba ilân etkeni kibi, nazirlik, Qırım platformasınıñ işinde iştirak etken ülkelerniñ TİN vekilleri arasında daimiy ve tez müzakeresini beraberlikte inkişaf etmek içün qırm koordinatsıya merkezlerni teşkil ete. 

Bizni Telegram’da oquñız.