Rostov-na-Donuda mahkeme Zekirya Muratovğa çıqarılğan ükümini qabul etti

Присяжнюк Владислава
·
11:07, 11 Kiçikay
Rostov-na-Donuda mahkeme Zekirya Muratovğa çıqarılğan ükümini qabul etti
Foto menbası: Кримська солідарність

Cenübiy  ortalıq arbiy mahkemesinde "Hіzb ut-Tahrіr" davanıñ iştiraqçisına Zekirya Muratovğa qabaatluv ükümini çıqardılar. Oñı qattı rejim koloniyada 11 yıllıq cezasına mahkemelediler.

Bunı "Qırım birdemligi" haber etti.

Mahkeme binasına adamğa çıqarılğan ükümnen razı olmağa vatandaşları toplaştılar. 

“Bu ükümet öz siyasetine eñ aşağı derecege tuştı, esli-başlı insanlarını qıynay, olarğa ömür boyu cezalar çıqara. Olarnıñ areketleri yenilmenıñ isbatlarıdır”, - ceryanğa kelgen diñleyci Eskender Saliyev beyan etti. 

Daa rus mahkemenıñ binasına uquq qorucı organlarnıñ hadimleri keldiler, olar “sanitar qaydelernıñ bozuvnıñ” neticeleri aqqında hatırlattılar.

“№ 54 qanunnıñ bozuvnıñ neticeleri aqqında tenbmleyim. Mitinglerini ve toplaşuvlarını keçirmege yasaq etile! Rostov vilâyetine ükümetnıñ № 272 qararı areket ete. Anda maskalı rejim aqqında aytıla. Er kezini içtimaiy mesafenı saqlamağa ve maskalarını kiymege rica etem”, - №5 politsiya bölüknıñ başnıñ muavini sesli tenbiledi.

Qoruv tarafı israr etti ui, Zekirya Mustafayevnıñ Qırımdaki ükümetini yıqmağa celp etüvleri, terroristik firqalarnıñ ögrenüv maddelerini ( RF Uqkuq nazirliginnen yasaq etilgen kitaplarını, gazetalarını ve başqa) tarqatuv kerçekleri qayd etilmediler. Tintüv devamında ne nartotikler, ne silâlalar ve ne RF qanunlarınnen yasaq etilgen başqa şeyler tapılğan edi. 

Ondan ğayrı, Rusiye Federatsiyada ve işğal etilgen Qırımda ükümetini zorbalıqnen yıqmaq maksadınnen azırlanğan planlar, yazuvlar ve başqa maddeler tapılmadılar.

“Qabaatlağan adam bile ki, devlet oñı başqa fikiri, faal grajdan nazar noqtası - ğonulli olğanı, memuriy ve cinayet davalar sebebinden keirilgen mahkeme otruşlarnıñ ziyaretleri sebebinden taqıp ete. Bu sebepten oñı halqara uquqqa köre mahkeme etmege talap ete. Bu sebepten Muratov Zekіrya Saitoviç, qırımtatar adamı, musulman, Rusiye grajdan pasportını almağa mecburlanğan Ukraina grajdanı özüni siyasiy mabusnen sayya”, - mahkemede adamnıñ advokatı Emine Avamileva beyan etti.

Menba: Qırım birdemligi

Daa qoruv qabaatluv tarafnıñ  audioyazuvlarını ve olarnıñ tedqıqlerini tenqit etti. Taqıqatçi, olarnıñ fikirlerine köre,  qıba qatalarını yaptı, çünki tedqıq obyektnıñ mündericesını bilmege , ve ekspertke suallerini azırlamağa ve ekspertler namzetlerini teklif etmege imkânları yoq edi.

Ondan ğayrı,  mustaqıl ekspertler qayd ettiler ki, O.S. Palehanen ve І.A. Muhametzaripovnen “Cinayet davası ile ekspert neticesi” ekstremizm ve terrorizm mahkeme taqqıqatlarnıñ çerçivisinde mahsus mahkeme vesiqalrağa çıqarılğan talaplarına kelişeler. 

Qruci  Lіlâ Gemecі ise Zekіrya Muratovğa çiqarılğan qabaatluvnıñ er bir noqtası aqqında tafsilâtlar berdi.

“Bugun biz azaplı ve manasız ceryannıñ şaatlarınnen olamız. İnsanlarını kerçek cinayetler sebebinden degil, subetler sebebinden cinayet mesülietke çekeler”, - ayttı.

Mahkeme munaqaşalar devamında uquqçi halqara uquqq esaslanğan edi, ve qayd etti ki, Zekerya Muratovğa, yani işğal etilgen territoriyada yaşağan Ukraina grajdanına Jenevre konventsiyanıñ işletmesi kerek.

Belli malümatlar 

  • Zekіrya Muratov 3-ci gruppa saqatlıqnen qırımtatar adamı. Onıñ bir qaç hastalıqları bar: 200/150 dereceli yüksek qan basımı, yürek qıtlığı, başqa yürek hastalıqları, sol ayağnıñ üyüşmesı ve başqaları. Muratov bir qaç operatsiyadan keçti: qasıq fıtığı, köbek fıtığı, zafra fısqa. Ondan ğayrı  hronik gipertonik hastalığı bar. 
  • 2021 senesi yazda siyasiy mabus COVID-19 hastalığına tevqıfhanede hastalanğan edi. Yaramay alda oñı Rostov-na-Donudaki apisnıñ hastahanesine alıp kettiler. Aqcigerlernıñ 50%  yenilmesi qayd etildi.  Evelsi, ilk baar ayında onıñ gipertonik krizi edi. 
  • Umumen, palatada o 48 kün devamında bulundı, yaramay alına ve advokatlarnıñ muracaatlarına baqmayıp, mahkeme Muratovnı qorucılıq astında tuta edi ve prokurornıñ daimiy beyanatları ile öñleycitedbirini devam ete edi.  
  • Zekіrya Muratov 2020 senesi oraq aynıñ 7 işğal etilgen Qırımda keçirilgen kütleviy tintüvler devamında toqtatılğan edi. Oñı RF CQ 205.5  maddesine köre qabaatlaylar.
  •  2003 senesi RF  “Hіzb ut-Tahrіr" siyasiy islam firqanıñ areketi yasaq etildi.  Ukrainada ve başqa devletlerde onıñ faliyeti qabul etile.Mudafaa ve iştiraqçilar ceryanını qalp etilgen dep adlandıralar. 

Bizni Telegram’da oquñız