AŞPA ukrain vekilâyetinnen teklif etilgen zorbalıqnen ğayıp etüvlernıñ toqtatuvı aqqında Rezolütsiyanı qabul etti

Любезна Катерина
·
13:31, 28 Qaraqışay
AŞPA ukrain vekilâyetinnen teklif etilgen zorbalıqnen ğayıp etüvlernıñ toqtatuvı aqqında Rezolütsiyanı qabul etti
Foto menbası: 112 Україна

Avropa Şuranıñ Parlament Assambleya mebusleri Avropa Şuranıñ devletleri territoriyasında olğan zorbalıqnen ğayıp etüvlernıñ toqtatuvı aqqında Rezolütsiyanı qabul ettiler. Rezolütsiyağa taraf 70 mebusler rey berdiler. İşğal etilgen Qırımnıñ territoriyasınla 43  zorbalıqnen ğayıp etüv adiseleri qayd etilgen ediler. Donetsk ve Lugansk viyaletlernıñ işğal etilgen qısımına ise - 479 insan zorbalıqnen ğayıp oldı.

Bunı AŞPA-daki Ukraina Yuqarı Şuranıñ Daimiy vekilâyetnıñ reberi Marіâ Mezentseva şahsiy Facebook saifesinde haber etti.

“Ukraina içün bu pek müim Rezolütsiya ola,  çünki Qırım Muhtar Cumhuriyetnıñ ve Aqyar şeyernıñ (Ukraina) işğal olğanından soñ Qırımda insanlarnınh 43 zorbalıqnen ğayıp etüv adiseleri resmiy olaraq qayd etildi. 43 insandan (adamlardan) - 11 qısmetleri bioinmez qala, bir adam ise apishanede buluna”, - beyan etti. 

Mezentseva qoştı ki,  AŞPA-daki Ukraina Yuqarı Şuranıñ Daimiy vekilâyeti 6 dane tuzetilüv qoştı. Evelsi olarnı Komitet qabul etti, soñ ise zaldaki çoqluğı oña öz imdatını bildirtti:

  1. AŞ devlet-azalarını Avropa Şuranıñ devletleri territoriyalarda insanlarnıñ zorbalıqnen ğayıp etüvlerine ya da ğayp etüyüvlernıñ taqıqatına mania etken ya da munasibetli oolğan devlet orğanlarğa,  devlet nezareti astında olğan taqımlar ve şahsiytlerge qarşı sanktsiyalarını qayd etmege çağırttılar.
  2. Avropada zorbalıqnen ğayıp etüvler sebebinden Assamleya bağlanğan rezolütsiyalar cedveline, birinci noqtasında Ukraina ile rezolütsiyalarını qoştılar:"Missing persons during the conflict in Ukraine", Resolution 2132 (2016) "Political consequences of the Russian aggression in Ukraine", Resolution 2133 (2016) "Legal remedies for human rights violations on the Ukrainian territories outside the control of the Ukrainian authorities", Resolution 2198 (2018) "Humanitarian consequences of the war in Ukraine.
  3. Noqtağa müim satırlarını qoştvlar.  Olarğa köre, Assambleya Rusiye Federatsiyada ve onıñ nezareti astında olğan territoriyalarında,  yani Qırım MC, Aqyar şeyerinde,  Donetsk ve Lugansk vilâyetlernıñ qısımlarına zorbalıqnen ğayıp etüvler fedalarnıñ qısmetleri sebebinden teren raatsızlığını kösterte. Rus vekilâyetnıñ azaları bu tuzetüvge qarşı çıqtılar, lâkin Assambleya, maruzaci ve Komitet onı qabul ettiler.
  4. Zorbalıqnen ğayıp etüvler cinayetnıñ tarifini  BHT Qanunnamege köre qayd ettiler. Ukraina ve başqa demokratik devletler bu qararğa qoltuttılar,  aksine Rusiye işğal etilgen Qırımda ve Donbasta yapılğan cinayetleri sebebinden bu qararğa qarşı çıqtı.
  5. AŞ azat-devletlerini zorbalıqnen ğayıp etüvlernıñ devirini devamlamağa çağırttılar. Mezentseva qayj etti ki, kelecekte, işğal etilgen Qırımda ve DLVAR yapılğan cinayetler sebebinden mesülietke çekkende, bu qararnıñ çoq faydası olur. 


Menba: facebook.com/sluganarodu.mezentseva.168

Belli malümatlar

  • Ukraina TİN halqara toplulığını, Rusiye tarafından işğal etilgen Qırım ve Donbassta ğayıp olğan ya da qaçırılğan insanlarnıñ taqdirini diqqatsız qaldırmamağa çağırttı.

Bizni Telegram’da oquñız