Brakonyerlik sebebinden işğal etilgen Qırım ardıçsız qalmağa ola bile

Любезна Катерина
·
13:35, 16 Qaraqışay
Brakonyerlik sebebinden işğal etilgen Qırım ardıçsız qalmağa ola bile
Foto menbası: Окупаційна прокуратура Севастополя

İşğal etilgen Aqyarnıñ territoriyasında daa 45 ardıç teregi ğayıp etildi. Qanunsız kesüv “Baydarskiy” qoruqta keçirildi. İşğal etilgen Aqyarnıñ tibiy qorçalav prokuraturanıñ teşkerüv neticeleri ile qırmızıkitaplı ve başqa tereklernıñ qanunsız kesüvi qayd etildi. Bu kerçek ile eki cinayet davası açıldı.  

Bunı işğal prokuraturanıñ metbuathızmetine haber ettiler. 

“Aqyardaki rayonara  tabiiy qorçalav prokuraturası  “Maksimova Daça” ve “Baydarskiy” qoruqlarnıñ sınırlarına  tabiiy territoriyalar qanunlarnıñ yerine keterüvnıñ teşkerüvini keçirdi. Qayd etildi ki, “Baydarskiy” qoruqta 45 ardıç teregi ğayıp etildi. Deltoid ardıç Aqyar şeyernıñ Qırmızı kitabına qabul etilgen edi”, - haberde aytıla.

İşğal idarenıñ malümatlarına köre, bu qanunsız areketler tarihiy  tabiiy landşaftını deniştireler, siyrek ayvanlarnıñ ve ösümliklernıñ bulunğan yerlerine zarar ketirdiler,   tabiiy-territorial bütünligini bozdılar ve 450 bin ruble (165 150 grn) zarar ketirdi.

 Yerli “prokuratura” teşkerüvnıñ neticelerini “eveldeki taqıqat organına” yolladı. Andaki baquv neticeleri ile Aqyar şeyernıñ Balaklava rayondaki Rusiye uquq qoruci organları RF CQ 262 maddesine köre (qorçalanğan territoriyalarnıñ ve  tabiiy obyektlernıñ rejimnıñ bozuvı) cinayet davasını açtılar.

Ondan ğayrı, “ tabiiy qorçalav prokuraturanen” keçirilgen teşkerüvnıñ neticeleri ile, Aqyar şeyernıñ, Leninskiy rayonnıñ işğal VİŞN taqıqat bölügi “Maksimova daça” qoruq territoriyasında qayd etilgen tegiz qarağaçnıñ 9 tereknıñ,  magaleb vişnenıñ ve şarqıy velesnıñ kesüvi sebebinden cinayet davasını açtı.

“Flot 2017” malümatlarına köre,  Saharnaya Golovka köyünde yaqında 300 ardıç tereklerini yoq ettiler. Anda pıtaqlarnıñ resimleri yapılğan ediler. Bu resimlerge köre, brakonyerlerge tereklernıñ kevdeleri kerek edi. Olardan hatıralıq yapalar. 

Aqyardaki işğal mebuslerı ardıçtan yapılğan hatıralıqlarnıñ satuvı sebebinden memuriy mesülietke çekmege istediler, lâkin işğal prokuraturası boylk denişmeler qarşı çıqtı.

“Bazı tereklerden yapılğan hatıralıqlarnıñ satuvını tek bir şartı ile mümkün - bu osbmülüler Rusiyenıñ Qırmızı kitabıa qayd etilgen olmağa mecburlar. Tek qorçalav astında statusı böyle denişmeler içün azlıq ete. Lâkin şeyerde episi bir böyle mahsulâtlarnıñ satuvı nezaret etile”, - haberde aytıla.

Hatıralıqlarnıñ satıcılarına mahsulâtlarnıñ yapuvı içün materialnıñ qanuniy usulnen alınğanını tasdıqlağan vesiqaları olmağa mecburlar. Lâkin qanuniy satılğan ardıç arasında qırımdaki soynıñ olmağanını tasdıqlamağa qıyın. Böyle satıcılarını köreme ödemege mecburlamağa de qıyın, çünki qanunsız alınğan ardıçını sırlı yollar ile satalar.

“Tikenli ardıç Aqyar şeyernıñ Qırmızı kitabına qabul etilgen,  yüksek - ardıç ise - Rusiye Federatsiyanıñ Qırmızı kitabınayu Ardıçtan yapılğan hatıralıqlarnıñ qayd etüvi vaqıtında, bu maddeler nasıl ardıçtan yapılğanını bilmege kere. Bu “umumiyfederal manalı” terek olsa,  Rusiyede ve işğal etilgen Qırımda böyle maddelerini satmağa yasaq etile.  Regional Qırmızı kiabına qabul etilgen terek olsa, oñı başqa regionlarına satmaq mümkün.  Aqyardaki tereklerden yapılğan hatıralıqlarını satmağa birisi yasaq etmege olmaz”, - haberde aytıla.

Belli olğanı 

Bizni Telegram’da oquñız