Ceppar BHT General asambleyanen qabul etilgen rezolütsiyaniñ tesiri aqqinda malümat berdi

Любезна Катерина
·
10:20, 18 Aralıqay
Ceppar BHT General asambleyanen qabul etilgen rezolütsiyaniñ tesiri aqqinda malümat berdi
Foto menbası: УНІАН

BHT General Asambleyasi araliq ayniñ 16  “Vaqitace işğal etilgen Qirim Muhtar Cumhurietinde ve Aqyar şeerde insan aqlar vazieti” adli yañi quvetleştirilgen altinci  rezolütsiyani qabul etti. Ukraina TIN başniñ birinci muavini Emine Ceppar işğal etilgen Qirim aqqinda BHT GA rezolütsiyalarniñ muimligini añlattirdi.

Buni "Ukrayinskiy Tijden" haber etti.

“Birinciden,  BHT GA rezolütsiyasi Rusienen Qirimniñ anneksiya intilmaniñ tanimamazdiq halqara siyasetniñ esasi ola. Olar kundelik mevzusna Ukrainağa qarşi rus tecavuzniñ mevzusini qayd eteler, bu tecavuziy devletke halqara siyasiy basim aletinnen ola ve "alqara cemietine stasu-kvo qayd etmege berrmeyler”,-  IN başniñ birinci muavini tarifledi.

2014 senesi ilk baar ayniñ 27 BHT GA “Ukraina territorial butünligi” adli rezolütsiyadan tanamamazliq siyaseti başlanda. O zamanda 100 düniya devleti Ukrainağa imdat bildirttiler.

2016 senedendüniya cemieti “Qirim Muhtar Cumhurietinde ve Aqyar şeerde insan aqlar vazieti. (Ukraina)” BHT GA rezolütsiyalar ile Ukraina territorial butünligine oz imdatini bildirte. 2018 senesi ayriliq ayñin 18 BHT General assambleyasi “Vaqitace işğal etilgen  Qirımñin, Qara ve Azaq deñizler qiısımlarñin askerleşüv problemasi” rezolyütsiya leyhasina birinci kere imdat  bildirtti. 

“Ekinciden,  Ukraina territorial butünligine idat bildirtken Qirim ealesine  qarşi repressiyalarlar miqyasi sinirsizdir. Bu sebepten biz er yil Genasambleyaniñ boquvina yañilanğan vek quvetelştirgen rezolütsiyani tapşiramiz. Anda RF işğalci devlet olaraq tarafindan halqara uquq qaydelerniñ ve insan aqlar bozuvlarniñ yañi adiseleri qayd etileler. Bu qaoşmalarniñ çoqsi BHT General kâtibniñ qvrvmdaki insan aqlar vazieti aqqinda maruzalarina añilalar,”- Ceppar aytti.

O qoşti ki, uçuncisi ile, kütleviy uquq bozuvlarniñ vesiqalaştiruvi kelecekte Rusieni halqara-uquq mesulietke çekmek içün isbatlar bazasinnen olacaq.

Belli olğani

  • BHT General Asambleyasi araliq ayniñ 16 “Vaqitace işğal etilgen Qirim Muhtar Cumhurietinde ve Aqyar şeerde insan aqlar vazieti” adli yañi quvetleştirilgen altinci  rezolütsiyani qabul etti.
  • BHT GA yañi rezolütsiyasi daimiy basimni, kütleviy toqtatuvlarini, terrorizm, ekstremizm ve kasuzliq qabaatuvlarini ve jurnalistlerge, haber vastalar hadimlerge, uquq qorucilarğa ve grajdan cemietniñ faalerine, yani “Qirim birdemligi” grajdan teşebbüsniñ faallerine qarşi çeşit türlü repressiyalarini maküm ete. “Qirim birdemligi”  birleşme yarimadada olğan suistimal etüvlerini vesiiqalaştirave siyasiy mabuslerniñ qorantalarina yardim ete. 
  • rezolütsiya Rusieni  BHT tamir halqlar aqlari aqqinda Deklaraciyasina tasvir etilgen Ukraina tamir halqlarniñ  aqlarini urmet etmege, qirimtatar Milliy Meclisniñ yasaği ve ekstremist teşkilyatinnen tanuvi aqqinda qararini red etmege çağirta. qirimtatar halqniñ liderlerine Qirimğa kiriş saqlarini, qirimtatarlarğa ve olarniñ liderlerine ğiyabiy çiqarilğan ukümlerini red etmege ve qanunsiz toqtatilğan siyasiy mabuslerini azat etmege çağirta. rezolütsiya Qirimdaki askerleşüv ve assimilyaciya suallerini kotere.

Bizni Telegram’da oquñız