AQŞ Ukrainağa 450 mln dollar bermege ve Rusieni “terrorizm sponsornen” ilyan etmege teklif ettiler 

Любезна Катерина
·
12:11, 16 Aralıqay
AQŞ Ukrainağa 450 mln dollar bermege ve Rusieni “terrorizm sponsornen” ilyan etmege teklif ettiler 
Foto menbası: Shutterstock/Fotodom

Doquz dane AQŞ  senatorlardan ibaret taqim 2022 senesi Ukrainağa 450 mln dollar arbiy yardimini bermege ve eger Rusiye Ukraina territoriyasina öz ordularini kirsetse, oña  “terrorizm sponsori” statusini qayd etmege teklif etti. 

Buni halqara munasibetler Senat Komiteti beyanatina haber etti.

“Ukraina sinirniñ yaninda kene rus ordular çoqlaşa, ucumniñ telükesi bar. Bu sebepten  AQŞ Rusieni toqtatmaq ve Ukrainanğa mudafaa içün kerekli şeylerini temin etmege mecbur”, - komitetniñ başi, senator-cumhurietçi cim Riş  (Rod-Aydaho) aytti.

O Ukraina muhtarietniñ kefilligi aqqinda qanun leyhasini taqdim etti, oñi mudafaa qanunniñ (Gvardiya qanunniñ) quvetleştirüvi ile yapti. qayd etile ki, Rusiye tarafindan ucum telükesi bar, bu sebepten bu qanunda kritik yardim etüvi aqqinda aytila. Sekiz dane senator oña öz imdatini bildirttiler, olar arasinda Florida ştatniñ silyali quvetler suallerden buük cumhurietçi Marko Rubio ve Pensil'vaniya ştatniñ istihbarat Komitetniñ başi Pet Tumi. 

Daa oquñiz: Rusiye Ğarp şantaj etmek içün Ukrainani qorquza - Zelenskiy

Riş aytqanina kore, o bu teşebbüsini “Co Bayden prezident-demokratniñ memurietniñ areketsizligi” sebebinden taqdim etmege qarar çiqardi.

“Biz aylar devaminda Ukraina sinirlarina rus ordularniñ çoqlaşuvini nezaret ete edik, Putinniñ Ukraina suverenitetini bozmağ niyeti añlaşilğan edi. Buna baqmayip, Bayden memurieti beyan etti ki, Putinniñ ucumindan evel iç bir areketler yapmaz. Lâkin ucumdan soñ Ukrainada yaşağan dostlarimiz içün keç olacaq. Bu qanun prezident Baydenni Rusie tecavuzini toqtatmaq maqsadinnen Ukrainağa tezce arbiy yardimini bermege mecburlay. Boyle yardim Putinge Kievni isgal etmege intilmalarniñ neticelerini kostertecek”,  - Oklahoma ştatniñ senatori cim Inhof beyan etti.

Daa oquñiz: Bayden Putinnen yañı aytişmalarini duyürdi

Ondan ğayri Pet Tumi aytti ki, sankciyalar telükesi Rusiyeniñ Ukrainağa ucum etmege niyetlerini bozmacaq. O fikir ete ki, memuriet Ukrainağa yardim etmek içün kerçek adamlerini yapmağa mecbur. Misal olaraq, “şimaliy aqim-2” gaz borusina sankciyalarini qayd etmege.

“Putin başliq etmege ve Ukrainani nezaret etmege tirişa. Biz bu havfli areketlerini diqqatsiz qaldirmağa olmaq. Qoşulğan Ştatlar ve ortaqlarimiz Rusiyeniñ tecavuzini toqtatmaq içün çoqça ğayretler qoşmağa mecbur. Bizim qanun leyhamiz  Rusiyege qarşi sankciyalarini quvetleştire ve Ukrainağa ucumniñ kerçek neticelerini qayd ete. Ondan ğayri o Ukraina Silyali quvetlerine öz devletini mudafaa etmege içün kerekli resurslarniñ olğanini kefil ete”, - Vayoming ştatniñ senatori Con Barrasso aytti.

Daa oquñiz: Rusiye Ukraina territoriyasinda devamli qavğaniñ qisimi olsa de, bu vaqitace episi qabaatluvlarini red ete

Belli olğani

  • AQŞ prezidenti Co Bayden ve Rusiye prezidenti Vladimir Putin aralıq ayniñ 7 Ukraina  aqqinda suallerden virtual muzakerelerini keçirdiler. Subet devamivda Ukraina ve  Rusiye  arasinda olğan  arbiy qavğañin kerginleşuvi muzakere etildi.  
  • Araiq ayniñ 9 AQŞ prezidenti Co Bayden Ukraina prezidenti Volodimir Zelenskiynen telefon subetini keçirdi. Evelsi o RF lideri Volodimir Putin ile oñlayn korüşüv keçirgen edi. Zelenskiy ve Bayden  Donbas vazietniñ regullereşüvini, Ukrainaniñ NATO azaliq sualini ve “şimaliy aqim -2” muzakere ettiler.
  • AQŞ prezidenti qayd etti ki, NATO qoşuvluvi aqqinda qararini tek ukrain halqi çiqarmağa olur, çünki Ukraina - bu mustaqil' ve azat devlettir.

Bizni Telegram’da oquñız.