Işğal etilgen Qirimda insan aqlar bozuvlarini qayd etecek dün'ya inkişaf Merkezi ozi areketini başladi

Олег Рисьєв
·
16:12, 15 Aralıqay
Işğal etilgen Qirimda insan aqlar bozuvlarini qayd etecek dün'ya inkişaf Merkezi ozi areketini başladi
Foto menbası: Джеймс Хоуп. Джерело: Суспільне Крим

çarşanbe kunü, ayriliq ayniñ 15 Ukraina milliy inkişaf merkezi (UMIM) oz' areketini resmiy şekilde başladi. O Rusiyenen vaqitace işğal etilgen Ukraina territoriyasinda insan aqlar bozuvlarniñ isbatlarini ciyacaq.

Buni Suspilne Qirimniñ muhbiri haber etti.

UMIM mudir vazifelerniñ icracisi Oleksandr Smirnov qayd etti ki, idare insan aqlarniñ ve halqara gumanitar uquqniñ qadelerniñ  bozuvlarini monitoring sistemasini yaratacaq.

“Merkezinin vazifeleri arasinda - Rusiye tecavuzi sebebinden insan aqlar bozuvlarini, bediy ve uquq ob"ektlerge ketirgen zararini qayd  etmege.Lyakin tek bir merkez bu işini yapmağa olmaz. Ukümet organlari, grajdanlarmizini qorçalamaq içün, birleşmege mecburlar”,- aytti.

Oleksandr Smirnov.Menba: Suspіlne Qirim

Taqdim etüvine USAID missiyaniñ Ukrainada ve Belorusiede mudiri ceyms Houp bulunğan edi. O Qirimda ve Ukraina şarqiy qisiminda insan aqlar bozuvlarnni" qayd etmenni" muimligini ifadeledi.

“Ukraina Helsinki insan aqlar birligi 53 binden çoq grajdan aqlar bozuvlarini qayd etti, olar Qirimda ve Ukraina şarqiy qisiminda olğan silyali qavğadan zarar kor'diler. Bu insanlarniñ qanuniy aqlarniñ erine keterüvine birinci adim - bu olarğa qarşi yapilğan cinaetlerniñ vesiqalarda qayd etüvidir”, - Houp aytti.

Merkez vazifelerniñ arasinda adeletini erine ketirmek ve cinaetçilerini koreme  odemege maqsadinnen halqara mahkemelerge hatip etüvleri olacaqlar. UMIM  işiniñ başqa yonelişleri:

  • Düniya reintegraciya ve inkişaf saalarda leyhalarniñ erine keterüvi;
  • qavğalar regullerleşme mekhanizmlerniñ yaratuvi ve işletüvi;
  • Ukraina vaqatace işğal etilgen territoriyalarda yaşağan grajdanlarğa imdat bildirtmek maqsadinnen tedbirler keçerüvi.