NATO Ukraina vazietini nezaret etecek. Rusiye içün tecavuzniñ neticeleri ciddiy olacaqlar - Stoltenberg

Любезна Катерина
·
13:43, 15 Aralıqay
NATO Ukraina vazietini nezaret etecek. Rusiye içün tecavuzniñ neticeleri ciddiy olacaqlar - Stoltenberg
Foto menbası: mil.in.ua

NATO baş kyatibi yens Stoltenbern ğurcistanniñ ve Ukrainaniñ ortaqlarini saylap almağa aqlari bar, daa ifadeledi ki, alyans Ukrainadaki vazietini nezaret etecek.

Buni o ğurcistan prem'er-naziri Irakliy Garibaşvili ile umumiy brifing devaminda Brükselde beyan etti,  "Іnterfaks-Ukraina" haber etti.

“Bugün biz regiondaki, kerçekten Ukraindaki vazietini muzakere ettik. NATO Ukraina vazietini nezaret etecek ve bu regionda eskalaciyani toqtatacaq. Rusiye içün tecavuzniñ neticeleri ciddiy olacaqlar”, - NATO baş kâtibi aytti.

Aytqanina kore, Alyans ortaqlarğa telükesizligini ve mudafaa imkyanlarini qaviyleştirmege yardim etecek.

Daa oquñiz: Ukrainağa qarşi RF tecavuzi sebebinden AB sankciyalarini qayd etmege ya da kenişlemege ola bile - Avropali komisiyaniñ başi

Belli olğani

  • G7 ülkeleri RF, Ukrainağa ücüm etse, oña “ciddiy masraflarnı” vade eteler.
  • Rusiye Federaciyasi Ukrainaniñ NATOğa qabul etmege vadeni resmiy red etmege çağirta. 2008 senesi Buharestteki sammit devaminda bu qarar çiqarilğan edi. 
  • Amerika prezidenti Co Bayden Ukraina prezidenti Volodimir Zelenskiynen telefon subetini keçirdi. Evelsi o RF lideri Volodimir Putin ile oñlayn korüşüv keçirgen edi. Zelenskiy ve Bayden  Donbas vazietniñ regullereşüvini, Ukrainaniñ NATO azaliq sualini ve “şimaliy aqim -2” muzakere ettiler.
  • AQŞ prezidenti qayd etti ki, NATO qoşuvluvi aqqinda qararini tek ukrain halqi çiqarmağa olur, çünki Ukraina - bu mustaqil' ve azat devlettir.
  • AQŞ Generalı Milli Rusiyenıñ açiq tecavuzını Ştatlar ve NATO devlet-azaları içün telükenen sayya.
  • Ayriliq ayniñ 14 Avropa parlamentniñ mebusleri Rusie ordularniñ ukrain sinirina yaqin toplaşuvini muzakere ettiler. Ayriliq ayniñ 16 Rezlüciya rey berüvge çiqarilacaq.
  • 2021 senesi, ayriliq ayniñ13 AB Tiş işler nazirlerniñ bu yilda soñki korüşüvine Jozep Borrel' TIN başlarniñ añlaşmalari aqqinda haber etti. Oñi kore, Rusie Ukrainağa qarşi tecavuziy areketlerini yapsa, Moskvağa qarşi iqtisadiy sankciyalar qayd etilecekler.
  • “Büyük yedilik” (G7) devlet azaları, Ukrainağa rusiye arbiylerni kirsetecek alda RF prezidenti Vladimir Putinge rastkelecek olğan “ciddiy masraflarına” dair bir fikirge keldiler.

Bizni Telegram’da oquñız.