Rusiyede Ukrain jurnalistini Cimbalükni “ektremizmde” qabaatlaylar

Любезна Катерина
·
10:57, 15 Aralıqay
Rusiyede Ukrain jurnalistini Cimbalükni “ektremizmde” qabaatlaylar
Foto menbası: facebook.com/RomanTsymbaliuk

Rusyiede resmjleşken ekyane ukrain jurnalisti, UNIAN agentlikniñ muhbiri Roman Tsimbalük  RF qanundan tiş qaldi. Oñi “ektremizmde” qabaatlap, oña qarşi cinaet davani açmağa isteyler.

Buni advokat Mikola Polozov Facebook saifesinde haber etti.

Nefret ya da duşmanliqniñ qizdirtmasi sebebinde RF qanunnameniñ 20.3.1 maddesine köre bir qaç memuriy davani açtilar.

“Memuriy” ve “cinayet” ektremizm arasinda pek ince sinir bar, qarar ekspertlerden bağli. Ekspertler ise ukümetniñ siyasiy merağinnen olğan davalarda nasil tarafina qol tuta bilemiz”, - Polozov aytti.

O qoşti ki, çoq ekspertler fikir eteler ki, bu metinler doğru degil. Olar qaydeni iç bir vazietke uyğunlaştirmağa imkân bereler.

Advokatlar aytqanina köre, Cimbalükke qarşi azirlanğan ucumniñ  qoşma belgisi, bu “teşviqat” kanallari ile kasusliq faalietine qal etilgen malümatlarniñ aydinlatuvi.

“Rusie ukümeti tarafindan tiş jurnalistine basim etile, kerçekten oniñ fikir azatliğina ve zenaat faalietine aqini bozalar. Men bellesem, jurnalistlerniñ faalietine areketleri qanunsiz, ukümet olar içün halqara instanciyalarğa mesuliet çekmege mecbur olacaqlar (bazi kerekli areketlerden soñ)”, - uquq qoruci beyan etti. 

O qoşti ki, Tsimbalük ile añlaşmasi sebebinden o Rusie ukümetni meraqlandirğan suallerden oniñ qanunij vekilinnen olacaq.

Tsimbalük şahsiy Facebook saifesinde RF tarafindan qabaatluvlar aqqinda fikirini bildirtti.

“Raatsiz zamanlar devam eteler. Maña iftira etmege tirişalar. Taniş oluñiz, bu menim dostum ve Rusiyede advokatim ve dostum Mikola Polozov. Menim muhbir işime meraqli denişmeler oldilar, neticesi belli: soñ olar biri birini talamağa başlacaqlar. Amma menim işim yoq, çünki me rus grajdani degil.Bojle advokatnen biz olarni yiqacamiz. AIAM qarari ile alinğan paralar işğal ukümetinnen apislengen qirimtatar siyasiy mabuslerniñ balalarina imdat ile berilecekler”, - yazdi.

Daa jurnalist \"#gaagajdet\" heştegini qoşti, çünki o advokatinnen beraber Avropa insan aqlar mahkemesinden ğayri BHT Gaagadaki Halqara mahkemesine hatip etmege niyet ete.

Belli olğani

  • 2017 senesinde Roman Cimbalük Rusiede resmjleşken ekyane ukrain muhbiri edi. Tsimbalük Ukrainağa qatti imdat bildirte, rus siyasetçilerge ve prezidentke  Volodimir Putinge bu sebepten çoq kergin sualler bergen edi. O Moskvada yaşay.
  • Ayriliq ajniñ 8 Moskva prokuraturasi Roman Tsimbalükni sorğuğa celp etti.  Uquq qorucilar oñi YouTube videkhostingte olğan rolikleri sebebinden çağirttilar.

Bizni Telegram’da oquñız.