Ukraina elçisi Almaniyani “Qirim sebebinden Berlin mezepni” qabul etmege çağirta

Любезна Катерина
·
09:40, 14 Aralıqay
Ukraina elçisi Almaniyani “Qirim sebebinden Berlin mezepni” qabul etmege çağirta
Foto menbası: twitter.com/MelnykAndrij

Ukraina FCA elçisi   Andriy Mel'nik Almaniyani Qirim deokkupatsiyasi sebebinden yañi aytişma seryyanini teşebbüs etmege çağirta. Ukraina bekley ki, Almaniyaniñ yañi ukümeti yañi şekil'de esas vazifeni yapasaq. O FCA yañi ukümetini “Qirim sebebinden Berlin mezepni” qabul etmege ve Ukrainanen beraber “Qirim deokkupatsiyanni" yol haritasini” yaratmağa çağirtti.

Buni ayriliq ayniñ 13 “Qirim platformasi tiş siyasetniñ aleti ile: uç tarafniñ roli” ekspert muzakere devaminda ayttilar.

“Almaniyaniñ ve başqa ğarbiy ortaqlarniñ Qirim sebebinden  zemaneviy siyaseti eñ muim ola, lyauin qanunsiz anneksiyani toqtatmaq içün oñiñ  tesiri etmey”, - Mel'nik aytti.

O FCA  federal ukümetniñ Qirimniñ Rusiyenen işğal' etüvniñ qabul etmemezlik fikirini ve bu sebepten sanktsiyalari qarşiladi. Elçi fikir ete ki, Qirim deokkupatsiyasi sebebinden yañi aytişma seryyanini teşebbüs etmege kerek. Mel'nik aytqanina kore, Almaniyaniñ yañi ukümeti Qirim sebebinden yañi kursni başlamağa qabiliyetli ile korüne.

O fikir ete ki,  FCA yañi ukümeti Ukrainanen beraber “Qirim sebebinden Berlin mezepni”, “Berbok mezepni” ve “Qirim deokkupatsiyanni" yol haritasini” yaratmağa mesburlar. Aytqanina kore, yañi kontseptsiya “FCA ukümetniñ çoq tarafli siyasetniñ faydali aletinnen olasaq”. O uç' esas vazifeden: qabul etmemezlikten, sanktsiyalar siyasetinden ve aytinşma ceryanindan ibaret.

Almaniya TIN Ukraina, Moldova ve qaradeñiz işbirligi bolükniñ reberi Jan Pyer Fryoli  Qirim platformağa Almaniyaniñ eski ve yañi ukümetleri tarafindan imdat bil'dirtti. 

“Anneksiyaniñ qabul etmemezlik suali Ukraina ve Rusiye munasibetlerimiz çerçivisinde aslinda muzakere etilmeyler”, - Fryoli aytti ve qoşti ki. Ukraina territorial' butünligine ve suverenitetine şubesiz imdat bil'dirile.

Alman diplomat qoşti ki, malümat senkke 2014 senesi keçirilgen “referendumniñ” ve ondan soñ Qirimniñ işğali qanunsiz olğanini isbatlamağa devam etmek kerek, çünki rus malümat basimi astinda bu kerçekler unutilalar. Qirimniñ insan aqlar vazietine ve askerleşüvine diqqat etmege pek muimdir.

Tafsilâtlıca oquñız:  G7 ülkeleri RF, Ukrainağa ücüm etse, oña “ciddiy masraflarnı” vade eteler - Bloomberg

Belli olğanı 

  • AB tiş işler nazirleri ayriliq ayniñ 13 ukrain sinirniñ yaninda qavğa eskalatsiyasi sebepten yañi sanktsiyalarini baqmağa niet eteler.
  • “Büyük yedilik” (G7) devlet azaları, Ukrainağa rusiye arbiylerni kirsetecek alda RF prezidenti Vladimir Putinge rastkelecek olğan “ciddiy masraflarına” dair bir fikirge keldiler.
  • Almaniya tiş  işler naziri Annalena Berbok frenk zenaatdaşi Jan-Iv Le Drian ile subeti devaminda beyan etti ki, eger Rusiye Ukrainañin devletliğini kene de bozsa, o siyasiy ve iqtisadiy köremeni odemege mecbur olacaq.

Bizni Telegram’da oquñız