Qirim ve VIDLV sakinleri rus pasportlarini alğanda Ukraina grajdanliğini djoymadjaqlar - Venislavskiy

Любезна Катерина
·
12:29, 13 Aralıqay
Qirim ve VIDLV sakinleri rus pasportlarini alğanda Ukraina grajdanliğini djoymadjaqlar - Venislavskiy
Foto menbası: Суспільне Крим

Ukraina Donetsk ve Lugansk vilyaetlerniñ ayri rayonlarina ve işğal etilgen Qirimda Ukraina grajdanlarina berilgen rus pasportlarini ameldeki tanimay. Bu sebepten çoqluq grajdanliq aqqinda qanunniñ qaydeleri boyle ukrainlerge tarq etilmeyler. 

Buni “Halq hizmetçisi” fiqarniñ milliy mebusi, Ukraina prezidentniñ Ukraina Konstitutsiya mahkemesine vekili Fedir Venislavskiy “Dim” telekanalina haber etti.

“Ukraina devleti eçnebiy grandanliğini (bu vaziette rus) qabul etmey. Vaqitadje işğal etilgen territoriyalarda yaşağan grajdanlarimiz içün azatliqlarini ve yaşayişlarini qurtarmaq içün bu usul edi”, - aytti.

Milliy mabusniñ aytqanina kore, Rusie boyle areketler ile insan aqlarniñ halqara standartlarini: insan aqlar umumiy Deklaratsiyasini, insan aqlarnni" ve esas azatliqlarniñ mudafaa Konventsiyasini boza.

“Boyle vaziette bu vesiqalar manasiz, bu sebepten uquq netidjeleri de aslinda öq”, - Venislavskiy qoşti.

Mebus qayd etti ki, çoqluq grajdanliq aqqindatemelli qanun leyhasinda aqiqiy aytila ki,işğaldji devletnen ve tedjavuziy devletnen eki qatli grajdanliq olamaz. 

“Demek, Ukraina grajdani bir zamanda Rusie Federatsiya grajdaninnen olmağa olmaz”, - aytti.

Şu zamanda Venislavskiy qayd etti ki, Qirimniñ ve VIDLV deokkupatsiyasindan soñ, grajdanlar rus grajdanliğini medjburiy alğan ediler dep aytsalar, iç bir negativ netidjelerini çekmedjekler.

Belli olğanı 

  • Uraina üqari şurasi prezidentnen teşebbüs etilgen çoqluq grajdanliqve oninh gizlemesi sebepten mesuliet aqqinda qanun leyhasini resmiyleştirdi. “Grajdanliq aqqinda” Ukraina qanunina denişmelerniñ qabul etüvi aqqinda №6368 qanun leyhasi şuraniñ saytinda ayriliq ayniñ 2 peyda oldi. 
  • İşğal etilgen Qırımdaki mecburiy passportlaştıruvı 2,5 mln ukrainge de toqundı, daa vatandaşlarımıznıñ tahminen 400 biñi Donbassnıñ vaqtınca işğal etilgen territoriyalarında mecburiy passportlaştıruvını keçti.
  • Ukraina işğal etilgen yarımadada ukrainlerniñ Rusiye Federatsiyası vatandaşlığınıñ mecburiy avtomatik almasını tanımay.