Demokratik devletler BHT “Qirim rezolütsiya” qayd etüvinnen hayirlaylar

Присяжнюк Владислава
·
13:34, 10 Aralıqay
Demokratik devletler BHT “Qirim rezolütsiya” qayd etüvinnen hayirlaylar
Foto menbası: segodnya.ua

Qirimniñ askerleşüvi aqqinda rezolütsiyaniñ qayd etüvi ile dünya cemieti kene de Ukrainaniñ suverenitetine ve halqara dericede qayd etilgen territoral butünligine imdatini bildirtti.

Buni vesiqa içün rey berüvinden soñ BHT General Assambleyasina AQŞ  vekilyaeti beyan etti. 

“Qirim yarimadaniñ sekiz yilliq işğal etüvi devaminda Rusiye usmumiy telükesizlikmizge havf ete”, - beyanatta aytila. 

Muellifleri qayd ettiler ki, Qoşulğ an Ştatlar RF areketleri sebebinde raatsizlanalar, çünki “Ukraina vazietniñ içinden bozuvini ve keniş arbiy operatsiyalarini” qararlaylar. Daa Rusiye Ukrainağ a qarşi qalp malümat kampaniyasini quvetleştirdi.

 “AQŞ ukrain territoriyaniñ Rusiyenen anneksiyasini iç bir vaqit qabul etmezler. Qirim - bu Ukraina”, - beyanatta qayd etile.

Daa  oquñız: “Ukraina ile qararsiz ve muzakeresiz” Ukraina ve AQŞ prezidentleri neni muzakere ettiler

AB ve Avropaniñ başqa devletleri, yani Albaniya, Moldova, Gürcistan qayd ettiler ki, olar Qirimniñ ve Aqyar şeerniñ işğ alini iç bir vaqit qabul etmedcekler. Oz' beyanatini AB BHT statutina, halqara vesiqalarğ a, Qirim platformağ a ve Budapeşt memorandumna esaslana.

Rusiyenen halkhara uquqniñ bozuv kerçeklkrine diqqat etile, yani Keriç boğ azdan kopür qurmasi, o regiondaki areketini sinirlay. qayd etile ki, işğ al ukümeti Qirim sakinlerine ukrain gracdanliğ ini saqlamağ a zarar ete.

Şimaliy Avropaniñ 8 devleti ayri beyanatini derdc ettiler - Danimarka, Estoniya, Norvegiya, Latviya, Litvaniya, Finlandiya ve Işvetsiya. Olar Rusiyeniñ Ukrainağa qarşi tecavuzini ve Qirimniñ qanunsiz anneksiyasini maküm eteler. Ve “vaqitace işğalini tinç toqtatmaq ve Ukrainağa Qirim astinda halqara uquqqa köre nezaretini qaytarmağa” maqsadinnen halqara Qirim Platformaniñ yaratiluvinen hayirlaylar. 

Daa  oquñız: AQŞ, NATO ve Rusiye muzakere keçirecekler - Bayden

Beyanatta yarimadaniñ askerleşüvi, Qara ve Azaq deñizler qiısımlarina gemidciliqniñ blok etüvi ve Qirimtatarlarniñ taqip etüvleri maküm etileler.

Belli olğanı

  • BHT General asambleyası vaqitace işğal etilgen  Qirımñin, Qara ve Azaq deñizler qiısımlarñin askerleşüvi aqqinda rezolütsiya leyhasina imdat bildirtti.Ondan ğayri 2018 seneden er yil qayd etilgen vesiqağa halqara Qirim platforma veoñin deklaratsiyasi aqqinda bağlanma qoşuldi.

Bizni Telegram’da oquñız