Qirimtatar milliy Meclisi işğal' etilgen Qirimda ve Donbasta olğan insan aqlar bozuvi sebebinden RF basimni quvetleştirmege çağirtti

Присяжнюк Владислава
·
12:48, 10 Aralıqay
Qirimtatar milliy Meclisi işğal' etilgen Qirimda ve Donbasta olğan insan aqlar bozuvi sebebinden RF basimni quvetleştirmege   çağirtti
Foto menbası: QHA media

Qirimtatar milliy Meclisniñ prezidiyasi Insan aqlar kunü episi halqara teşkilyatlarğa, ukümetlerge ve parlamentlerge hatip etip, RF iqtisadiy, siyasiy ve diplomatik basimini quvetleştirmege ve işğal etilgen Qirimniñ, Donetsk ve Lugansk vilyaetlerniñ ayri rayonlarini azat etmege mecburlamaq çağirtti.

Buni insan aqlar aqqinda umumiy deklaratsiyaniñ 73 yilliği sebebinden Meclis prezidiyasi beyan etti. Deklaratsiya metiniti Meclisniñ reisi Refat   çubarov cuma kunü  şahsiy Facebook saifesince derc etti.

“Qirimtatar milliy Meclisniñ prezidiyasi Ukraina prezidentini, Ukraina ü qari şurasini, siyasiy firqalarniñ liderlerini, grazhdan ve diniy teşkilyatlarini, butün Ukraina halqini birlişip, RF işğal etilgen territoriyalarini azat etip, insan aqlar aqqinda umumiy deklaratsiyaniñ ğayelerini erine ketirmege   çağirta”, - vesiqada aytila.

Daa beyanatta qayd etile ki,  ilk kuz ayinda olğan qirimtatarlarniñ kütleviy apisler ve toqtatuvlar devaminda 100 ziyade insanlar toqtatilğan ediler. Olar arasinda   çoq balali analar, balalar ve advokatlar.

Daa  oquñız: Ceppar işğal etilgen Qirimda insan aqlar bozuvlari sebebinden AB sanktsiyalar muimligi aqqinda beyan etti

Işğal etilgen Qirimda siyasiy davalar sebebinden 234 insan taqip etile, olardan 121 qanunsiz apislengenler.

Qirim Muhtar Cumhurietniñ ve Aqyar şeeriñ prokuraturaniñ Facebook saifesinde qayd etile ki, bu qirimtatarlarniñ sebepsiz kütleviy toqtatuvniñ 8 adisesi ola.  Olar devaminda 19-41 insan bir zamanda toqtatilğan ediler.  Ondan ğayri advokatlarğan daimiy basim etile.

“Rusiye Federatsiyasi insan aqlarini bozip, ukrain tarafli insanlarini, başqa diñge bağli insanlarini ve işğalge qarşi olğanlarini taqip etmege devam ete.  2021 senesi qanunsiz toqtatuvlarniñ sayisi eki qatqa   çoqlaşqan. 2020 senesi 68 insan toqtatildi, 2021 ise - 147. Ukraina grazhdanlarniñ meskenlerine qanunsiz tintü vler ke  çireler. Misal' olraq, bu yil devaminda quvet  çiler 46 evge qanunsiz kirgen ediler”, qirim prokuraturaniñ reberi Igor Ponoçovniy aytti.

Daa  oquñız: Işğal etilgen Qirimda ve RF apiskhanelerine 121 ukrain grajdani buluna - Denisova

Aytqanina kore, bu işğalci devletniñ qirimda yaşağan Ukraina grazhdanlarniñ qorqazma siyasetidir. “Oniñ esas maqsadi - yarimadaniñ demografik terkibniñ denişmesi, işğal rejiminnen razi olmağanlarini quvmaq ve olarniñ erlerine RF  grajdanlarini koçurmege niyet eteler”, - Ponoçovniy qayd etti.

Prokuraturada qayd ettiler ki, işğal etilgen yarimadada olğan er bir insan aqlar bozuvniñ kerçegi uyğun cinaet davalarina qayd etile ve bu bozuvlarğa munasibet olğanlar halqara uquqqa köre mesulietke   çekilecekler.

Bizni Telegram’da oquñız