Rejisör Seytablayev Kiyevde qırımtatar masallarnıñ qaydeleri ile çıqışını azırlay 

Любезна Катерина
·
12:32, 02 Aralıqay
Rejisör Seytablayev Kiyevde qırımtatar masallarnıñ qaydeleri ile çıqışını azırlay 
Foto menbası: УНІАН

Qırımtatar aktörı ve rejisörı Ahtem Seytablayev Kiyevdeki Yaş seyyerci teatrde (YAST) qırımtatar masallarnıñ qaydeleri ile feyeriya-çıqışını azırlay. 1 areket “Bağçasaray efsaneleri” çıqışı ilk qış aynıñ 21 ve 26 taqdim etilecek.  

Bunı YAST “NV” ceryanı haber etti.

“Qırıımtatar ananelernıñ ve medeniyetnınh çeşitligi “Yolcular”, “Tuz qaşığı”, “Emiş iş şeyeri”, “Çölmekçi vasiyeti” bir mevzu ile “Bağçasaray efsaneleri” çıqışta birleşkenler. Bu sevgi, hainlik, ana-babalar ve balalar munasibetleri, dostlar ve duşmanlar aqqında aktual ikâyelerdır”, - Teatrde ayttılar.

Ondan ğayrı çıqışta yanğırğan muzıkanı qırımtatar caz çalğıci, Ukrainada nam qazanğan artist Üsein Bekirov yarattı. Urbalar ile Nadiya Kudrâvtseva çalıştı.

“Qırımtatarlarnıñ vatanına, Qırımğa davet etemiz. Anda siz nağmenı, ağrısını, ateşinı, ana-baba sevgisini, küçlü ruhunı ve kelecekke yenilmez işançinı duyacasız. Sıcaq oyunlar, ananeviy muzıka ve ikmetli aqıqat Lipkidaki Yaş Seyyerci Teatrnıñ sanada taqdim etilecekler”, - YAST ayttılar.

Çıqışta böyle aktörlar iştiraq etecekler: Polіna Nesterova, Öleksandra Gonçarenko, Öleksandr Melnik, Іgor Pіnçuk, Іgor Іvanov, Sergіy Küçera, Pavlo Іgnatük, Kirilo Sіrçenko, Katerina Artіmenєva, Artem Suhina, Dіna Kutsa ve başqaları.

Malümat olaraq

  • 2020 senesi ekim ayında Qırım aqqındaki “Tuvğan Qırım”  VR leyhası çerçivesinde bir ay devamında er bazar künü ikâyeler çıqan ediler. Qaramanlar Qırımnı nasıl hatrlağanları aqqında aytıp bergen ediler. Öz hatırlavlarınen paylaşqanlardan birincisi Ahtem Seitablayev oldı. Nevbetteki bölümlerde öz ikâyelerini Oleg Sentsov, Camala, Mustafa cemilev aytıp bergen ediler. 
  • İsrail rejiserı Dim Amor kerkek vaqıalarğa esaslanğan pyesa ile işini başladı. Rejisörnıñ ukrain tamırları bar. Dim Amor Sumska vilâyetinde doğdı. O Faride adlı qıznıñ tarihini tasvir etmege istey. Ulu Vatan cenki vaqıtında o çoq yeudiy balalarını qurtarğan edi. Holokost vaqıtında qırım yeudileri öz balalarını qurtarmaq içün, olarnı Faridege ketirdiler. Qırımtatar musulman qadını öz yaşayışını telükege qayırıp, balalarını qurtardı ve öz misaline stalin rejimnıñ repressiyalarını duydı.