Şurada işğal etilgen Qırımda Nariman Celâlovnı taqip etken şahıslarğa qarşı sanktsıyalarnı teşebbüs eteler

Присяжнюк Владислава
·
16:13, 23 Qasımay
Şurada işğal etilgen Qırımda Nariman Celâlovnı taqip etken şahıslarğa qarşı sanktsıyalarnı teşebbüs eteler
Foto menbası: Вікіпедія

Halq deputatlar Ukraina Yuqarı Şurasına Ukraina Milliy mudafaa ve telükesizlik şurasınıñ baquvına işğal etilgen Qırımda qırımtatar siyasetçi ve faali Nariman Celâlnıñ aqlar ve serbestliklerniñ bozuluvına alâqalı olğan şahıslarğa üçten beş yılğa qadar müddetinde sanktsıyalarnıñ qullanılmasına dair tekliflerni kirsetmege teklif eteler.

6335-ci qararınıñ uyğun leyhası, Yuqarı Şurasında bazarertesi künü resmiyleştirilgen

Sanktsıyalarnı, ayrıca, aktivlerniñ musadere etilmesi, vizalarniñ berilmesinde res etüvi ve başqa ülkelerniñ rezidentlerinen olarnıñ red lâğu etilmesi, Ukraina territoriyasına kirüvine dair başqa lâğu etüvlerniñ qullanuvını, RF dört vatandaşına dair qullanmağa teklif eteler: Qırım ve Aqyarda Rusiye FTH idaresiniñ reberi Leonid Mihaylük, Qırım ve Aqyarda Rusiye FTH baş tahqiqatçı Vitaliy Vlasov, Rusiyege tabi olğan Yuqarı makemedeki makemeci Vladimir Agin, Qırımdaki Aqmescit rayonınıñ rusiye prokurorı Sergey Zaytsev.

Tafsilâtlıca oquñız: “Eñ yahşı” şuralar adetlerinde cezalav ameliyatı - TİN, Celâlovnıñ ruhiyat hastahanesine mecburiy yollanuvı aqqında

Qanun leyhasında qayd etilgeni kibi, sanktsıyalarnıñ kirsetilmesi içün “Rusiye uquq qoruyıcı organlarınen qanunsız cinaiy taqip etüvi, tevqif etüvine dair Rusiye makemesiniñ qanunsız qararı, Ukraina vatandaşı Celâlıvğa dair başqa qanunsız areketlerniñ yapılması”.

Belli olğanı

  • Qasım aynıñ 8 Meclis baş muavini Nariman Celâlovğa yañı qabaatlavlarnı qoydılar. Bu sefer patlayıcı tertibatnıñ elastında.
  • İlk küz aynıñ 3 ve 4 Aqmescitte ve Kezlevde beş qırımtatarını Perevalnoye köyündeki gaz borusınıñ patlavında şübesi boyunca tevqif ettiler (iş adamı Eldar Odamanov, ağa-qardaş Aziz ve Asan Ahtemov, Şevket Üseinov ve qırımtatar halqnıñ Meclis başı Nariman Celâlnı).
  • İlk küz aynıñ 6 işğal “makemesi”, tutıp alınğan qırımtatarlatnı tevqif etken.  
  • İlk küz aynıñ 22 Nariman Celâlovnıñ qabaatlavını teşkil etilgen gruppası terkininde diversiyasına deñiştirip quvetleştirdiler. O ise - 12’den 20 yılğa qadar azatlıqtan marum etüvini közde tuta. Bundan da ğayrı, onı teşkil etilgen gruppasınıñ terkibinde patlayıcı malzemelerniñ qanunsız satın aluvında, alıp berüvinde ve saqlanuvında qabaatladılar.