Çoqsı ukrainler Donbasnıñ  ve Qırımnıñ işğalini bir cenknıñ qısımınnen sayalar - Korıneviç

Любезна Катерина
·
11:12, 24 Cevizay
Çoqsı ukrainler Donbasnıñ  ve Qırımnıñ işğalini bir cenknıñ qısımınnen sayalar - Korıneviç
Foto menbası: Офіс президента України

“Ukümet, cemiyet, haber vastalar:  ukrainlernıñ fikirleri ile, silâlı qvağanı kim toqtatmağa olacaq” umumiy milliy içtimaiy tedqıqnıñ neticelerine köre,  84,5;% ukrainler  Donbasnıñ cenkini ve Qırımnıñ işğalini  Rusiyenen bir silâlı qavğanıñ  qısımınnen sayalar.

Bunı Ukraina prezidentnıñ Ofisine haber ettiler.

“İçtimaiy tedqqlarnıñ Harkiv institutnıñ reberi Denis Köbzin haber etti ki, tedqıqnıñ neticelerine köre,80,7% ukrainler fikir eteler ki, Ukraina territoriyasında  Rusiyenen silâlı qavğa devam ete. Sorağan insanlarnıñ 84,5% eminler ki, Qırımnıñ işğali ve DLVAR qvağa - Rusiyenen bir silâlı qavğanıñ  qısımlarıdır”, - haberde aytıla.

Şu zamanda er bir Ukraina regionda kerçek añlaylar ki, Qırımda ve Donbasta RF tecavuzınnın başlanğan halqara silâlı qavğa devam ete.

Ukraina prezidentnıñ Qırım Muhtar Cumhuriyetine vekili Anton Korıneviç ayttı ki, keçken tedqıqnıñ neticeleri vaqıtace işğal etilgen territoriyalarnıñ reintegratsiya suallerden iş taqımı içün keçken uquqnıñ Milliy köntseptsiya modelnıñ işletüvi  pek müimdir.

“Çeşit regionlarda yaşağan ukrainler añlaylar ki,  Qırımda ve Donbasta olğan vaqıalar Rusiye tecavuzınnen yaratılğan  bir silâlı qavğanıñ  qısımlarıdır. Biz içün bu pek müimdir”,  - ayttı. 

O qoştı ki,  ukrainlernıñ qısımı vaqıtace işğal etilgen territoriyalar astında nezaretnıñ qaytaruvına munasibetleri pozitiv.

"Boyle kerçekler bizni ilhamlandıra ve işmiznı devam etip, Ukrainada yañı teşebbüslerini, yañı meydanlarını, yani “Qırım platformanı” yaratmağa yardım eteler”, - Korıneviç ayttı.

Ondan ğayrı, ceva bergenlernıñ yarımı Qırımnıñ ve DLVAR sakinlerini bu vaziyette qvağa fedalarınnen sayyalar ve Ukraina terafından olarğ yardım etmege talap eteler.

Menba: UPO

ZMINA insan aqlar Merkezinin advokatsiya meneceri Alöna Lunöva qoştı ki, añlattırğan işini keçirmege kerek. Misal olaraq, cevap bergen ukrainlernıñ 35% sayya ki, DLVAR ve işğal etilgen Qırımnıñ ordusına celp etilgen ve hızmet etken adamlarını cinayet mesülietke çekmek kerek, lâkin Ukraina celp etüv  kerçegini arbiy cinayetnen sayya.

“Ukraina içün insan aqları” leyhanıñ rebeyeri Svitlana Kolışko qayd etti ki, tedqıq ukrainlernıñ bu meseleler ile merağını, pervalarını köstertti. O bu soravnıñ neticelerini sistema siyasetnıñ işltüvi içün pek müim sayya.Pervasızlıq yoq. Ukraina grajdanları tarafından bu yönelişte kelecek adimler aqqında büyük ihtiyaclar bar edi”, - ayttı. 

Malümat olaraq 

  • Tedqıq devamında 10 bin insan face-to-face intervyü şekilde cevap bergen ediler. Er bir vilâyetinde ve Kiyev şeyerinde 400 insan iştiraq ettiler. Olar arasınla 18 yaşından büyük Ukraina grajdanları. Statik qata -  1% az bütün Ukraina içün, ve 5% az Ukrainanıñ er bir ayrı vilâyetı ve merkezi içün.