Kiyevde qırımtatar mektebini açtılar

Терещук Анастасія, Любезна Катерина
·
18:16, 09 Cevizay
Kiyevde qırımtatar mektebini açtılar
Foto menbası: Суспільне Крим

Kiyev viyaletnıñ Çayki köyünde medeniy merkezini açtılar. O camiden, aşhaneden ve sportzaldan ibaret. İlk küz aynıñ birine mında “Birlik” adlı yañı zemaneviy mektebini açtılar.  Merkezde 300  qırımtatar qorantası yaşay.

Bunı İçtimaiy Qırımnıñ muavini haber etti.

Mektebnıñ müdiri Nazim Seydametov aytqanına köre, balalar ayaqaplarını deniştirip kirmege mecburlar.  Böyle olarnıñ camige doğru irişimi bar, olarnıñ kirip, vaqıtında namazlarını qılmağa imkânları bar.

İslam qaydelerine köre, ibadethane aqay ve qadın qısımlarına bölüngen. Sınıflar de aqay ve qadın kabinetlerine bölüngen.

Üç talebenıñ qartanası Fevziye ayta ki, balalarını balalığından dinge ögretmege kerek.

“Âhşı maariften ğayrı.yu mında doğru terbiya etile, lider hususiyetleri inkişaf etile. Bu balalardan cemaatmıznıñ belli insanları ösüp çıqacaqlar. Balalar mektepnı begeneler. Mında üç dane torunım mında oqıy”, - ayttı.

Menba: İçtimaiy Qırım

Mektepte balalar dört tilini ögreneler. Ukrain tilinden ğayrı bu arab, ingliz ve elbette qırımtatar tili. 

Beden terbiyenıñ dersleri de bar, futboldan ğayrı milliy küreş çeşitlerine ögreteler. Qızlar içün gimnastika dersleri keçireleler. Elbette, oğlanlarnıñ ve qızlarnıñ sport dersleri ayrı keçeler.

Medeniy merkezinin müdiri  ve teşkilâtdaşı Nazim Seydametov aytqanına köre, mektep üç yıl devamında yaratılğan edi. Tecribe olmağan saalarda zenaatçilarını davet ettiler. Mektep yüz talebe içün yapılğan. Şimdiki vaıtında mında elli dane talebe oquy. Maarif sistemasında episi kerekli elementleri bar.

“Balalarğa evden çantalar ketirmege keregi yoq, çünki maarif sistesında episi kerekli elementleri bar. Olar mında kelip ögreneler, ev vazifelerini yapalar ve işlerini bitirip evlerine qaytalar.  Ocalarını biz zenaat çizgileri ile işke davet etemiz. Ocalar arasınla ukrainler, qırımtatarlar ve başqa devletlerden, yani Saudiy Arabistandan ve Avropalı devletlerden kelgenleri bar”, - müdir ayttı.

Aş hanede qırımtatar milliy yemeklerinden ğayrı daa mahsus diyet aşayatlar bar.

Menba: İçtimaiy Qırım