Mülkuyet aqnıñ bozuvlarnıñ ayni 4 bin adiseleri: ekspert mahkeme tarafından bu aqlarnıñ “red etüvnıñ” eki müim sebebini seslendirdi

Любезна Катерина
·
13:25, 27 Oraqay
Mülkuyet aqnıñ bozuvlarnıñ ayni 4 bin adiseleri: ekspert mahkeme tarafından bu aqlarnıñ “red etüvnıñ” eki müim sebebini seslendirdi
Foto menbası: Unsplash

İşğal etüv vaqıtından, Qırımda 3 728 insan öz topraqlarına mülkuyet aqlarını coydılar. Daa 256 insan işğal etilgen yarımadada öz mülkuyetini coydılar.

Ekspert mahkeme tarafından qırım sakinlerine bu aqlarnıñ “red etüvnıñ” eki müim sebebini seslendirdi.

Oraq aynıñ 27 insan aqlar Regional merkezininin eksperti, advokat Roman Martinovskiy “Qaydesız Qırım: işğal etilgen mülkuyet” adlı presskonferentsiyada bu sebepten malümat berdi.

“Mahkeme sanaada monitoring keçerip,  Qırımdaki mülkuyet aqlar bozuvlarnıñ  3 984 fedasını qayd ettik. Bu tek qayd etilgen fedalar, yani bazı kerçek ve uquq şahsiyetlerdır. Demek,  bu cemiden - 3 728 insan öz topraqlarına mülkuyet aqlarını coydılar, 256 ise mülkuyeti bozuvlar ya da işğal ükümetinin yıqması sebebinden ğayıp oldı”, - Martinovskiy haber etti. 

Malümatlarına köre,  işğal etilgen Aqyar şeyernıñ sakinleri eñ çoq zarar kördiler. Fedalarnıñ  3 984 insandan umumiy cemisi 95,2% ola. Bozuvlarnıñ çoqsı 2017 senesi yapılğan edi,   o zamanda işğal mahkemeleri 2014-2019 seneleri baqılğan davaları ile qararlar çıqarğan ediler. Martinovskiy bunı de añlattırdı. 

“Aqyar şeyernıñ “ukümeti” eki yañı usulnen qullandı.  Birinciden,  olar şahsiy uquq kompaniyası ile añlaşma yarattılar.  Bu añlaşmağa köre, kerçek şahsiyetlerge (topraq mülkuyetçilerge) qarşı eñ az 2500 dava açmaq kerek edi. Şahsiy uquq kompaniya bu işini bücet paralar ile yapqan edi.  Demek,  ükümet insanlarını bergi bermege mecburlay, soñ bergilerden alınğan paralar ile bu insanlarnıñ mülkuyet aqlarını yoq ete”, - ekspert ayttı.

İşğalcilernıñ ekinci usulları ise,  “prokurorlarnıñ”  soratmalarına Aqyar şeyernıñ arhivi ukrain idarelernen berilgen topraq mülkuyet vesiqalarnıñ originalları yoq dep bildirmeler bergen ediler.  

“İnsanlarnıñ bu vesiqalarnıñ originalları bar edi, lâkin mahkemeler episi bir originallar yoq dep,  insanlarınıñ topraqqa mülkuyet aqlarını red ete ediler. Demek, bu makemelernen topraq aqlar bozuvnıñ esas sebebi edi”, - Martinovskiy ayttı. Daa qoştı ki,  episi qararlar bir ediler, fedalarnıñ tek adları ve topraq adresleri farqla ediler. 

Malümat olaraq