Parlament “Qırım platforması” paketinden qanun leyhalarnıñ qısımını qayd etti - Rustem Ümerov

Любезна Катерина
·
18:22, 18 Quralay
Parlament “Qırım platforması” paketinden qanun leyhalarnıñ qısımını qayd etti - Rustem Ümerov
Foto menbası: goloszmin.org

Mayısnıñ 18-ne Ukraina Qırımnıñ deokkupatsiya ve reintegratsiyasına birinci adimler yaptı. Parlament “Qırım platforması” paketinden qanun leyhalarnıñ qısımını qayd etti.

Bunı Suspillne Qırımğa milliy mebusı ve “Qırım platforması” Rustem Ümerov firqaara birliginin başdaşı haber etti.

Ukraina Prezidenti Volodimir Zelenskiy tamır halqlar aqqında qanun leyhasını acele olaraq qayd etti.

“Qanun leyhasınıñ qırımtatar halqnıñ sürgünlik fedalarnıñ Hatıra kününe qayd etüvi pe ismarlı oldı.Qırımtatar halqı içün bu qanun pek müimdir. Qırımtatarlar 30 yıl bu qanunnı bekley ediler. Ümüt etem, Qırım platformasınıñ birinci samitice bu qanun Qrım paketinden başqa qanunlarınnen beraber parlamentnen qayd etilecek ve devlet başınnen imzalanacaq”, - ayttı Ümerov.

O añlattırdı, ne tamır halqlarınnen Ukrainadan ğayrı başqa tarihiy Vatanları olmağan halqlar sayıla.

Lâkin milliy mebusnin aytqanına köre, ukrain uquğına Qanunnameniñ 92 maddesi ile boşluqlar bar. Anda aytıla, ne tamır halqlarınıñ aqları ukrain qanunları ile qayd etile, lâkin qad etken qanunları aslı de yoq.

“İşğalci devlet qırımtatar milliy Meclisniñ areketini yasaq etken vaqıtında, Ukraina yüksek derecede qırımtatar halqnıñ aqlarını ve siyasiy institutsiyalarını qayd ete. Bu bizim halqımız ve bütün dünya içün pek qudretli ismardır - Ukraina ve qırımtatarlar öz territoriyalarnıñ qaytaruv küreşlerine birdir”, - ayttı Ümerov.

Ondan ğayrı o “Qırım” serbest iqtisadiy zona yasaq etilgen qanun leyhasını teşebbüs  etti. oñı parlamentte qayd ettiler.

Parlament azası aytqanına köre, 2014-ci senesi çıqarılğan qanun şimdiki realiyalarğa kelişmey. “Qırım” serbest iqtisadiy zona vaqıtace işğal etilgen territoriyalarda yaşamağa qalğan insanlarnıñ aqlarını boza.

“Şimdiki vaqıtında Qırımda qayd etilgen isandar kerçekten yecnebiyler sayılalar. Misal olaraq, bank hızmetleri sınırlanğan sebebinden olar maliye miras etilgen vaqıtıtna yabancilar kibi bergi bermeq mecburlar”,- ayttı Ümerov.

Bu qanunnıñ yasağı - bu Ukraina milliy meraqlarınıñ qoruculuğı ola, qoştı. Bu qanun ukrain biznesi içün faydasız ola ve işğalcilernen taldalı işbirlikke imkânlar aça.

“Biz işğal ögüne berilgen litsenziyalarını ve izinlerini qanunsız sayamız. Olarnı ğayrıdan qayd etüvsiz devam etmek mümkün degil. Şimdiki vaqıtında böyle litsenziyalar qanunsız sayılalar. Demek,işğal ögüne berilgen  izinler ve litsenziyalar sebebinden Ukraina meraqalarına qarşı olğan işbirligini etmek imkânları bar”, - parlament azası añlattırdı.

Başqa qanun leyhanıñ teklifleri arasında: Qırım deokkupatsiyası evel suv bermesine ve işğal etilgen territoriyalar ile ticaretine yasaq.

Ümerov ortaqları ile “Qırım” serbest iqtisadiy zonasına olğan pozitiv taraflarını başqa qanularğa qoşmaq. Misal olaraq,  sınır keçmesinin nizamini ya da mejdburiy bergi berüviniñ yasağı ve bergi vesiqalarınıñ vaqıtında olmağan berüvi sebebinden mesülietten azatlığı.

“Men Qırımda Ukraina prezidentiniñ vekilâyetten ortaqlarıma, grajdan teşkilâtlarına ve qanun leyhasınıñ azırluvına yardım etken qırımlı ekspertlerine teşekkürler bildirem. Bu Qırımnıñ deokkupatsiyasına daa bir adimdir. Biz er kün işğalci bizim yerlerini qaldırıp ketken kününi yaqınlaştırmq içüye çalışamız”, - qoştı.