TİNne “Qırım muqaddesatları” sergisini açtılar

Рашко Анастасія, Любезна Катерина
·
18:03, 18 Quralay
TİNne “Qırım muqaddesatları” sergisini açtılar
Foto menbası: Суспільне Крим

Ukraina tış işler Nizirligine 18 maysta qayd etilgen qırımtatar halqnıñ sürgünlik fedalarnın Hatıra Kününe bağşlanğan “Qırım muqaddesatları” sergisini açtılar.

Bunı Suspilne Qırım mühbiri haber etti.

Ukraina TİN altınci qatınıñ koridorına ukrain resamnıñ Yuriy Himiçnin 77 işini yerleştirdiler.Resimlerde Bağçasaray, Aqyar ve başqa Qırım şeyerleriniñ manzaraları tasvirlene. 

Bu müellifniñ Qırım devre işleri, olarnı o şuraviy ordusına hızmeti devamında Aqyar şeyerinde resim çizğan edi. Obyektniñ rejimlığı sebebinden sergi qapalı şekilde keçe. Bu resimlerini tek diplomatlar ve idare hadimleri körmek olurlar. Olar anda daa bir qaç afta turacaqlar.


Menba: Suspilne Qırım

Tış işler nazirnin birinci muavini Emine Cepar ayttı, ne Himiçke o bu resimleri çezgende taqıqatlarnen kelgen ediler. Şuraviy ükümet oña basım ete edi, çünki sürgünlekten soñ qırımtatarlarını birisi añmağanını istey edi. 

“Bu resimler Qırımnı doğru sürgünlikten soñ körmege imkân bereler, çünki o 50-ci seneleri resimleri çizgen edi ve na nasıl şimdiki vaqıtında, işğal olmasa edi,  Qırımnıñ alı nasıl olacq edi körmege mümkün,”- qoştı Ceppar.


Menba: Suspilne Qırım

Ukraina prezidentnin Qırım Muhtar Cumhuriyetine daimiy vekilinin muavini  Tamila Taşeva aytqanına köre, bu resimler episi tasvirlengen yerlerini doğru aqılına ketire.

“Qırım - bu Ukraina kene de hatırlatmaq içün,bu bizim yüregimiz ve biz oñı qaytarmağa mecburmız. Nasıl insan yüregsiz yaşamağa olmay, böyle de Ukraina Qırımsız qıynala”, - ayttı Taşeva.

Daa oquñız: Qırımtatar halqnıñ sürgünligi. Genotsid tarihi

Qırımtatar halqnıñ milliy Meclis başnıñ Refat Çubarov fikirine köre, resam disident edi, çünki o vaqıt qırımtatar maaliyetini tasvirlegen resimlerini çizmek red etilgen edi.

“Bu resimlerge baqqanda men  doğru bazı Bağçasaray soqaqlarını tanıdım. O yazmay, demek, bu Bağçasaray, bu Tahtalı Cami soqağı, bu  Hansaraydan Zıncırlı medresege taraf soqaqdır.  Bu soqağını episi Bağçasaraynı ziyaret etkenler doğru tanıylar”, - ayttı.


Menba: Suspilne Qırım

Bu müellifniñ Qırım devre işleri, olarnı o şuraviy ordusına hızmeti devamında Aqyar şeyerinde resim çizğan edi. Obyektniñ rejimlığı sebebinden sergi qapalı şekilde keçe. Bu resimlerini tek diplomatlar ve idare hadimleri körmek olurlar. Olar anda daa bir qaç afta turacaqlar

Yarımadanıñ musulmanlar ruhiy akimiyetinin müftisı Ayder Rustemov içün bu tek hatıra künü degil,  bu daa qırımtatar halqnıñ aqları içün küreş Künü, çünki sürgünlik unutulsa, küreş de olmaz.

“Men ana-babamınnen Qırımğa 1988 senesi qayttım,  bitam öz evinii tapqanda ağladığı bu vaqıtace aqılıma qaldı. Menim nesilim sürgünlignin şaatları olmasa de, bu ağrı episi bir qala”,- ayttı Ayder Rustemov.

Ukraina prezidentnin Qırım Muhtar Cumhuriyetine daimiy vekili Anton Körineviç aytqanına köre, o tamır halqınıñ öz toprağından çekip alğanlarını bağışlamağa olmay, çünki bu qabaatsız insanlarnına qarşı kütleviy cinayetdir. 

“Qırımtatar halqı Qırımda olmaq kerek. Bu onıñ toprağı. Başqa Vatanı yoq”, - ayttı.


Menba: Suspilne Qırım

Malümat olaraq