UA: Qırım afta devamında sürgünlik ve qırımtatarlarnıñ qaytuvı aqqında bir qaç programanı köstertecekler

Любезна Катерина
·
09:06, 08 Quralay
UA: Qırım afta devamında sürgünlik ve qırımtatarlarnıñ qaytuvı aqqında bir qaç programanı köstertecekler
Foto menbası: UA: КРИМ

10-ci maystan 15-ci mayisqace UA Qırımda saat 17:20 "Qırımtatar tarihi" sürgünlik ve qaytuv aqqında şahsiy leyhanıñ programalarnı köstertecekler. Mayısnıñ 28-nn, qırımtatar halqnıñ genotsid fedalarını hatırlama künde yayınnın episi çıqışlarını köstertecekler.

Onlayn-translâtsiyanı Suspilne Qırım saytınada seyer etmek mümkün.

Qırımtatarlarnıñ şuraviy ve mustaqıl Ukrainağa qaytuvları aqqında leyhalarını "Suspilne ile yarat" açiq könekrsta seçip aldılar.

"Bu leyhada biz qırımtatar halqnıñ sürgünlik ve qaytuv tarihini aytmağa isteymiz.

Men içün bu tarihler pek şahsiydir. Çünki menim ana-babam, qartanalar-qartbabalarım je quvuvda küreşip, tuvğan Qırımğa qaytqan ediler. Baquvdan soñ Ukrainada qırımtatar milliy areketleri aqqında bilip, Kene je öz Vatanından ketmege mecbur olğan insanlarnıñ duyğularını yahşıca añlamaq başlacaqlar", - UA:Qırımnıñ baş muarriri 

Alim Abdulhairov ayttı.

Programalarda qırımtatar milliy areketniñ eki esas temeli aqqında ve başta şuraviy, soñ isk mustaqıl Ukrainağa qaytuvları aqqında aytıla .

Teleleyha qırımtatarlarnıñ sürgünlikte 60-ci menecer vaqıtında ve milliy areketniñ şekillendirüvi, neniñ neticesi çoq binliq mitingler ve Qırımda yaşamağa aqqı içün küreşi oldı, bağışlanğan.

Filmler qırımtatar halqnıñ Vatanğa ağır yolları aqqında, Qırımda yapılğan birinci adimler ve yavaş-yavaş qırımtatar medeniyetnin yañından yaratıluvı aqqında malümatlar bereler.

Film mualifi Fatima Osmanova añlatqanına köre, filmler seriyası böyle yaratıldı - er bir  qaraman bütün halq tarihniñ ayrı devirniñ  tasvir etüvi ola.

O vaqıtta areket etken isanlar Üzbekistanda ve Qırımda milliy areketnin faal iştiraqçiları ediler. Şimdiki Vaqıtında leyha qaramanlarnıñ çoqsı işğal etilgen  Qırımda yaşaylar, bazı insanlar qıtar Ukrainağa köçip keldiler.

“Milliy areketniñ şekillendirüv tvrihi ve Moskvada olğan birinci mitingler öz miqayısnen ve insanlarnıñ  cesaretinnen  ayrette qaldıralar. İnsanlar tuvğan yerde yaşamağa aqları içün küreşe ediler. O zamanda Zera Bekirova qırımtatar gazetanıñ jurnalisti edi, bu gazeta soñ qırımtarlarnıñ Vatanğa qaytuv “entsiklopediyası” oldı.Er bir qaraman Qırımğa qaytuvğa öz müim rolnı oynadı”, - qoştı.

Suspilne regional kanallarına “Qırımtatar tarihi” 6 seriya devreniñ kösterüvi mayısnın 11-ne saat 18:45 (cuma künü, mayısnıñ 14-ne saat 18:40) ve iş künleri kösterilecek.

Malümat olaraq

  • “Suspilne ile yarat” - regional UA: Suspilne movlennâ telekanları içün icavdiy leyhalarnıñ açıq saylavı. Saylavnıñ soñki dalğasınla, 2020 senesi küzde Suspilnege 200 beyanattan çoq keldi. Sayısı 2019 senesine köre eki qat çoqlaştı.
  • Meclis qırımtatar halqnıñ sürgünlik yıllığına mayısnıñ 18-ne kütleviy tedbirlerini keçirmemek çağırttı.