Ukraina işhanenlerniñişğal sebebinden Rusiye qarşı para cezası 4,5 mlrd dollardan çoq ola - Yenin 

Любезна Катерина
·
14:26, 03 Quralay
Ukraina işhanenlerniñişğal sebebinden Rusiye qarşı para cezası 4,5 mlrd dollardan çoq ola - Yenin 
Foto menbası: gp.gov.ua

Rusiye tecavuzı ve Qırım ve Donbas işğali sebebinden öz mülküyetini ve kelirini coyğan ukrain işhaneleri 12 ticariy arbitraj davalarını açtılar. Tamamınnen para cezasınıñ sayısı 4,5 mlrd dollardan çoq ola.

Butı “Ev” telekanalnıñ yayında Ukraina tış işler nazirniñ muavini Yevgen Yenin haber etti.

“Bizim para cezasınıñ sayısı 4,5 mlrd dollardan çoq ola. Biz mülküyetini ve kelirini coyğan ihşanelermizni faal arbitrajlarğa hatip etmege yaağırtamız. Rusiye tarafı coyulğan paralarına qaytarmaq mecbur”, - ayttı Yenin.

Üç dane makeme endi pozitiv qararlarını çıqardılar, ayttı. Tamamınnen, bu 250 mln ABŞ dollar ola.

Nazirnin muavini aytqanına köre, misal olaraq “Naftogaz” davası muvafaqıyetnen uquq fazasını keçti.

Rusiye bu qararlarını davalaşmaq niyete ete, lâkin areket etken  qararlarını toqtatmağa olmaz. Yenin añlaştırdı, para cezası toplana ve bergi bergen ruslarnıñ ömüzlerine tuşe.

“Ne qadar rus tarfı bu neticeleri toqtatmağa tırışmasa, fiyatı episi bir tek çoqlaşa”, - nazirnin muavini ayttı. 

Ondan ğayrı,  bu halqara davaları episi bir Rusiyeniñ vaziyetini kerginleştirecek ve o episi bir çoq milliardlıq cezalarını bermege mecbur olacaq.

“Episi bir, vaqıt kelse, toprağımızğa muabetlik olacaq.  Biz adalet olğanın öz misalimizge köstertip, yapqan işimiznen ğururlanacamız”, - Yenin ayttı.

Malümat olaraq 

  • Ukraina Rusiyeni terrorizmge ödegen devleti olğanıñı bildirtmek niyet ete. Rusiye içün neticeleri -  halqara yatırımlarğa, tehnologiyalarğa qabul etilmegen İran ile sanktsiyalar. Ticareti de sınırlanğan. 
  • Mart aynıñ 20-ne  işğal etilgen Qırımda, ecnebiy vatandaşlarnıñ arazi saipleri olmağa yasağı aqqında Pütinnin emri, quvetini aldı.