G7 devletlernin Tış işler nazirleri Rusiyege ortaq arizanı yazdılar

Присяжнюк Владислава
·
17:46, 13 Çiçekay
G7 devletlernin Tış işler nazirleri Rusiyege ortaq arizanı yazdılar
Foto menbası: 24tv.ua

Tış işler nazirliklernin başları ve AŞ diplomatiya reberi Jozep BörrelUkraina sınırında, Donbasta ve işğal etilgen Qırımda rus ordularnıñ çoqlaştıruvı sebebinden Rusiyege hatip ettiler.

Bunı G7 halq ögünde arizada bildirttiler.

G7 ve Avropa şurası devletlerniñ hadimleri Rusiyeni provokatsiyalarnı toqtatmaq ve halqara mecburiyetlerini yerine ketirmek çağırttı.

" Biz Rusiyeni provakatsiyalarını toqtatmaq ve acele kerginliknin deekskalatsiyanı keçirtmek çağırtamız.Demek,  Vena vesiqanıñ 3-ci qısımına köre, Rusiyenı öz mecburiyetini ve imzalanğan ATOTarbiy faaliyeti aqqında  añlaşma qaydelerine köre areket etemege çağırtamız ", - haberde aytıla.

Daa G7 ve AŞ devletleri  Ukrainağa imdatlarını bildirttiler.

"18 marttan soñki arizamıznı hatırlayıp biz Ukrainanıñ serbestligine, suverenitetine ve territorial bütünligine imdatmıznı halqara qayd etilgen    sınırları ile imdatmıznı bildirtti", - ariza müellifleri ayttılar.

 Suspilne mühbirlerine  halqara eksperti Volodimir Tsibulko G7 ortaq arizası  Ukrainağa qol tutqan devletlerineqorçalamaq ve küçleştirmek içün faydalı olur dep añlattırdı.

"Bu G7 ortaq arizası  Ukrainağa qol tutqan devletlerine, yani Amerika Birleşken Devletler, Kanada, Büyük Britaniyağa, devletini qorçalamaq ve küçleştirmek içün, yani islâatlarını, misal olaraq makeme islâatını, devam etmege faydalı adımlardır. Eñ esası, bu Ukraina quvetlerini NATO standartlarına ketirmesi", -ayttı yekspert.

Malümat olaraq 

  • Aprelnin 12-ne  NATO baş kâtibi Yens Stoltenberg  ve ABŞ Devlet kâtibi Entoni Blinkin Ukraina sınırnıñ yanında olğan rus askerlernin toplanuvnı acele toqtatmağa kerekligini muzakere ettiler.
  • ABŞ devlet kâtibi Entoni Blinken Rusiye Ukrainağa qarşı tecavuzını quvetleştirse eken, bu areketleonıñ “fiyatını ve neticelerini” de qarşılacaq dep aytti.
  • Dmitro Küleba Slovakiya, Niderlandı ve Ğurçistan Tış işler nazirliklernin başlarınnen  ukrain iğal etilgen territoriyalarda Rusiyenen yapılğan kerginligini muzakere etti.