Işğal etilgen Qırım Freedom House siyasiy aqlar ve grajdan azatlığı global esabatına 201-ci yer aldı

Присяжнюк Владислава
·
13:42, 12 Çiçekay
Işğal etilgen Qırım Freedom House siyasiy aqlar ve grajdan azatlığı global esabatına 201-ci yer aldı
Foto menbası: Freedom House

Rusiyenen işğal etilgen Qırım Freedom House uquq qorucı teşkilâtnıñ siyasiy aqlar ve grajdan azatlığı global esabatına 210 yerlerden 201-ci yer aldı.

Bunı Qırım uquq qorucı taqımı haber etti.

Malümatlarğa köre, Freedom House 210 devletlerde ve territoriyalrada insanlarnıñ siyasiy uquğına ve grajdan azatlığına irişimnı qıymet kestiler.

“Qırım azatsız dep bellene, ve pek alçaq 7 baanı qazandı. Ondan az tek bir qaç devletler ve territoriyalar qazandılar, yani Şimaliy Koreya, Suriye, Rusiyenenişğal etilge Donetsk ve Lugansk velâyetlerinin territoriyaları, Saudiy Arabistan, Ekvatorial Gvineya, Turkmenistan, Eritreya, Tibet ve Somali,” - haberde aytıla.

Freedom House esabatına köre, Qırımdaki işğal akimiyeti insanlarnıñ siyasiy ve grajdan aqalarını qattı şartlarda sınırlay. Misal olaraq, mastaqıl haber vastalarğa irişim yarımadada blok etile, rus antiterror qanunları işğal ükümetnin areketlerinnen razı olmağan grajdanlarnıñ siyasiy taqıplarıa qullanıla”.

Ondan ğayrı, uquq qorucılarnıñ malümatlarına köre, çoq ukrainler sürgun etildiler ve Qırımnı taşlayıp ketmege mecburlandılar. 

pereşkocaє privatnomu obgovorennâ polіtiçnih pitan. FSB çasto poruşuє krimіnalnі spravi proti tih, hto kritikuє okupatsіyu і öbmejennâ krimskih tatar", - ydetsâ v zvіtі Freedom House.

“FTH Qırım sakinleri anneksiyağa qarşı öz fikirlerini bildirtken insanları aqqında haber etmege rica ete.  Qorqu ve urkuyütme atmosferası siyasiy suallerine şahsiy subetlerine keder ete. FTH işğalini ve qırımtatarlarnıñ taqıplerini kritik etken insanlarına qarşı cinayet davalarını aça,”- Freedom House esabatına aytıla.

Malümat olaraq

  • Rusiye işğal olğan Qırımda, Donetsk ve Lugansk velâyetlernin işğal etilgen regionlarnında, Ukraina sıırları yanında  ordularını çoqlaştırğanını añlatmağa red etip,  ABOT Vena vesiqanıñ mudafaa ve itibar talaplarını bozdı
  • ABŞ devlet kâtibi Entoni Blinken Rusiye Ukrainağa qarşı tecavuzını quvetleştirse eken, bu areketleonıñ “fiyatını ve neticelerini” de qarşılacaq aytti.