Qırımnıñ işğal neticesinde 15 bala elâk olğan - QRM

Присяжнюк Владислава
·
15:42, 01 Kirazay
Qırımnıñ işğal neticesinde 15 bala elâk olğan - QRM
Foto menbası: УНІАН

Uquq qoruyıcılar Qırımnıñ işğali neticesinde 15 balanıñ elâk oluvı aqqında bildirdiler. 

Böyle malümatnı Qırımtatar resurs merkezi yayınlağan

Aynı zamanda uquq qoruyıcılar balalarnıñ elâk oluvınıñ muayen sebeplerni aytmaylar. Daa qayd etilgeni kibi, bir yañı doğğan balası anasınen ayırılğan, balalarnıñ çoqusı ise - olarnıñ ana-babalarnıñ öldürüvi ya da hırsızlavı sebebinden zarar körgen.

QRM israr etkeni kibi, işğal sebebinden biñlerce bala, Qırımda tuvğan tiliniñ (qırımtatarca ya da ukrain) ögrenüvine aqqından marum etilgen, işğal etilgen Qırımda ekotsidden zarar körgen ve mecburiy köçüci olğan. 

Halqara balalar imaye etüv kününde uquq qoruyıcılar qayd etkenleri kibi, işğal etilgen Qırımda biñlerce balası tasil ceryanınıñ militarizatsiyasınıñ, milliyara duşmanlağı ve irq dayanmamazlığınıñ peyda ettirilmesiniñ qurbanı olıp ukrain vatandaşlığını almağa ve Ukrainanıñ qıtaiy qısmına köçmege aqqından marum etilgen. 

Belli olğanı

  • 2022 senesi uvut aynıñ 24 başlap 19 biñ ukrain balanı Rusiye ya da Aqrusiyege sürgün etkenler ya da Ukrainanıñ vaqtınca işğal etilgen territoriyalarına, ayrıca Qırımğa alıp keçirgenler. 
  • Ukrain akimiyeti, ecnebiy ükümetleri ve halqara teşkilâtlar rusiye zapt eticelernen hırsızlanılğan ukrain balalarnıñ evge qaytarılması içün öz küçüni birleştireler. 

Bizni Telegram'da oquñız