Qırımtatar halqnıñ genotsidiniñ aqibetleri ve adaletliginiñ qaytaruvı - Suspilne Qıırm’dan mahsus yayısında

Присяжнюк Владислава
·
09:48, 17 Quralay
Qırımtatar halqnıñ genotsidiniñ aqibetleri ve adaletliginiñ qaytaruvı - Suspilne Qıırm’dan mahsus yayısında
Foto menbası: Суспільне Крим

18 mayıs - Qırımtatar halqnıñ aqları oğrında küreş künü ve Qırımtayar halqnıñ genotsıd qurbanlarınıñ hatıra künü. Suspilne Qırımnen beraber Suspilne yayınlandıruvınıñ taqımı, 1944 senesi şuralar birliginen teşkil etilgen qırımtatarlarnıñ sürgünliginiñ aqibetleri aqqında mahsus yayısını azırlay. 

Yapılğan cinayeti içün mesüliyetligi nasıl olmalı ve devlet, adaletliginiñ qaytaruv siyasetini nasıl kirsetmek kerek olğanını - Susoilne Qırımnen beraber yerli telekanallarında ve Suspilne Haberler telekanalında 18 mayıs saat 18:05 seyir etiñiz. 

Tafsilatlıca oquñız: Suspilne Qırım, “Qırım yolı” seriyalı cesiqalı leyhasını taqdim eter

“Taqımımız içün SCŞB’nen qırımtatar halqına qarşı yapılğan cinayetiniñ ve genotsidiniñ aqibetleri aqqında tarif etilmesi müim. Onıñ teşkilâtçıları alâ daa cezalandırmağanlar. Şimdiki rusiye işğali içinde ve keçken asırdaki qırımtatarlar ve ukrainlerge qarşı işğal akimiyetinen qullanılğan aynı basqılıq mehanizmlernen qıyaslamasını keçirmege isteymiz: tintüvler, hırsızlavlar, işkenceler ve sürgünlik. Sürgünlik aqibetlerniñ yoq etüviniñ kerekligi ve qırımtatarlarına dair adaletliginiñ qaytaruv mehanizmlerniñ üzerinde işletüviniñ kerekli aqqında da laf etermiz”, - dey Suspilne Qırım ve Qırımtatar halqnıñ genotsid qurbanlarınıñ hatıra kününe mahsus yayısınıñ prodüseri Ruslan Halapov.  


Martin-Aleksandr Kıslıy ve Alim Aliyev

Mahsus yayını, üç mevzuiy qısımından ibaret olacaq. Birinci soyunda - qırımtatar halqnıñ tarihiy ve medeniy ceeti içün sürgünlikniñ aqibetleri aqqında. Bunıñ aqqında tarihiy ilimler namzeti Martin-Aleksandr Kıslıy ve Ukrain institutınıñ baş müdir muavini Alim Aliyevnen müzakerelerinde denile. 

Mahsus yayısınıñ ekinci qısmı, genotsıd aqibetlerniñ yoq etüvi ve adaletliginiñ qaytaruvına bağışlanğan. Bu suallerge cevaplarnı leyha taqımı, Qırım MC’de Ukraina prezidentiniñ daimiy vekili Tamila Taşevanen qıdıracaq.  


Tamila Taşeva

Üçünci qısmınıñ musafiri - İAUHC icraiy müdiri Aleksandr Pavliçenkonen - genotsidniñ uquqiy qıymet kesüviniñ ve bugün qırımtatarlarına qarşı basqılarnıñ devam etilmesiniñ müzakere etilmesi. 


Aleksandr Pavliçenko

“Qırımtatarlarnıñ sürgünligi, rusiyenen zemaney Ukrainanıñ territoriyasında yerleştirilgen halqlarına qarşı qorqunçlı cinayetlerden biri ola. Afsus ki, ukrain vatandaşlarnıñ adamsız yoq etüv siyasetini tecavuzcı ülkesi, bugün de qullanmaqtadır. Ekspertlernen beraber “Rusiye ile asırlar devamında topraqlarımızda qullanılğan genotsid aqibetlerniñ aqiqiy yeñilüvi ne olacaq? Qırımnıñ serbest etüvinden soñ devlet areketleri nasıl olmalı? Ve eñ esası, qabaatsız olğanlarına o qadar kederlikni alıp ketirgen rusiye imperializmniñ üzerinde makemesi aqqında sualini qoymaq kerekmi? suallerine cevaplarnı tapmağa tırışqan edik”, - ilân ete mahsus yayısını onıñ alıp barıcısı Larisa Voloşina. 

Bizni Telegram'da oquñız