Musulmanlar içün aziz olğan Ramazan ayı başlanğan

Присяжнюк Владислава
·
13:46, 23 Sabanay
Musulmanlar içün aziz olğan Ramazan ayı başlanğan
Foto menbası: Pixabay

Saban aynıñ 22 kün batqanda Ramazan başlanğan. O, musulmanlar içün mecburiy orazanıñ ayı. Bu vaqıt devamında bütün dünyadaki insanlar Allahnıñ ögünde öz tabiyligini köstermek ve diqqatını ömürniñ maddiy ceyetine degil, ahlâqiy soyuna celp etmek içün sert orazanı tutalar. 

Ramazan içinde tek islam yazıluvlarına riayet etmesi degil, menfiy fikirler ve niyetlerden temizlenip hayriyetnen oğraşıp ihtiyac körgenlerge yardım etmesi pek müim. 

İslam taqvimi, küneş taqvim ayını degil, ay soyunı qullanmaqtadır. Yani onıñ künleri ay basamaqlarına bağlı. 

Çünki ay yılı, grigorian soyundan tahminen 11 künge qısqaca olğanına köre, Ramazan er yıl farqlı künlerge çıqa. Lâkin musulmanlar içün o, daima doquzıcı ay ayıdır. 

Ramazannıñ soñuna evelden azırlanmağa başlaylar: ev ve azbarnıñ cıyştıruvı keçirile, adamlar bayram aşlarını pişireler ve eñ güzel urbasını azırlaylar. Mecburiy adeti, sadaqanıñ alıp berilmesi ola. O, oraza vaqtında insanen yapılabilgen hatalarnıñ zararını ödete. Bunen beraber ya aqça, ya aşayt mallarını qurban eteler. 

Ramazanğa riayet etüvinden hamile ve emizdirgen qadınlar, çağına yetmegenler, yaş ve hasta insanlar serbestler. Em de, hasta insanlar degende, em beden zararlarınen (mide ülseri, diabet ve ilâhre), em de ruhiy zararlarınen insanlarnı belleyler. 

Daa Ramazan ayı içinde müddetli yolculıqta bulunğan yolcular aşay ve içebileler. Amma olar soñ bütün qaçırılğan künlerni tamamlamaq kerekler. 

Bütün dünyadaki musulmanlar Ramazan - aziz ayı olğanına işanalar, çünki o, Allahnıñ lütf, tabiylik, günâhlarnıñ afu etüv ve oraza ayıdır. Bayramnıñ tarihı, Muhammed peğamberinen Badrada uruşında ilk islam ğalebesinen bağlı. 

Bizni Telegram'da oquñız