İşğalci ükümet işğal etilgen Qırımda askerlerını aşılanmağa mecburlary. Abdureşit Ceparov ile intervyü

Рашко Анастасія
·
17:23, 30 Oraqay
İşğalci ükümet işğal etilgen Qırımda askerlerını aşılanmağa mecburlary. Abdureşit Ceparov ile intervyü
Foto menbası: Суспільне

Şimdiki vaqıtında işğal etilgen Qırımda bücet saananıñ hadimlerini - ocalarnı, tibbiy hadimlerini, işğal hızmetçilerini aşılanmağa mecburlaylar. Balalarnı ve qartlarını yarımadada aşılatmaylar.

Bunı Suspilne Qırımğa Abdureşit Ceparov uquq qorucisı haber etti.

Qırımda şimdi nasıl vaktsinalar bar?

Şimdiki vaqıtında Qırımda “Suputik” vaktsinanen aşılatalar.  Aytalar ki, aşıluv noqtalarda başqa vaktsinanen qulanalar, lâkin episi bir “Suputnik” ile imza qoyalar.

Kimni mecburiy aşılatalar?

Episini mecburiy aşılatalar.  Devlet hızmetineye,  bütjet saanada, tasil, medeniyet saanalarda çalışqanlarını mıtlaqa aşılatalar.  Red etseler - istafa arizanı yazmağa teklif etiler.  Men bellesem, yaqın zamanda iş adamlarını de, şahsiy biznesmetlerden başlayıp,  avtobus aydacilarnen bitirip, episini aşılamağa mecburlacaqlar. 

Qırımda ne qadar aşıluv noqtaları bar?

Şeyermıznıñ merkezinde bir  taraftan muzıkalı mektep, başqa taraftan - rayon memuriyetı tura.  Anda maşna keldi ve çoq vıqıt devamında tura edi. Belli oldı ki, devlet memuriyeti anında olğanlar içün avtobusta laboratoriya areket ete. İnsanlar anda kelip aşılınğan ediler. İnsanlar ekperementlerden qorqıp,  areketleri aqqında bilderüvler qaldıra ediler.  Ondan soñ episi aşıluv noqtalarda kameralar yerleştirmege başladılar.

Aşıluv bedava keçe mı?

Bedava. Lâkin insanlar episi bir isteksiz aşılanalar.  Qızım muzıkalı mektepte oca olaraq çalışa, olarğa aşılanmaq ve sertifikatnı almaq ayttılar.  Sertifikatsız işke qabul etmecekler.  Demek, bu mecburiy ceryandır.

İşğalciler koronavirus hastalığnıñ isayatını nasıl yapalar?

İnsanlarını kövidnen qorquzalar. Misal olaraq, Kefede kövidten insan öldi aytalar.  O insan seksen dört yaşında edi, kövidten ğayrı daa çoq hastalıqları bar edi, demek o qartlıqtan öldi. Bedenini kövidten ölgenlernıñ kibi paketlemediler, lâkin episi bir kövidten öldı aytalar. Sudaqta 68 yaşındaki adam öldi. Onıñ böyrükler hastalığı bar edi, o gemodializge qatnağan edi,lâkin episi bir öldi. Oñıñ aqkında de kövidten öldı ayttılar.  Yaqında 52 yaşındaki adam yürek hastalıqtan öldi, lâkin vesiqalarına kövidten öldı yazılğan edi. Raqamlarını çoqlaştıralar. 

Yarımadağa kirgende rus grajdanlardan kövid testnı soraylar mı?

Men Ukrainadan Qırımğa kelgen edim, eki afta keçti. Maña kövid testnı yapmağa ayttılar.  Men yaptım, hastalıq qayd etilmedi.  Ukraina tarafından iqtisadiy aqım yoq, lâkin episi bir test yapmağa mecburlaylar. Tünevin Sudaqta bardım, anda Rusiyeden çoq insanlar raatlanmağa keldiler.Birisi maskalar kiymer, plâjta boş yer yoq.

Qırımda DSST qabul etilgen vaktsinanen, misal olaraq Pfizer,  aşılanmaq mümkün?

Tapmağa er şeynı mümkün, lâkin mında resmiy olur mı haberim yoq. Mında aşılanğanlarına sertifikat berile. Belki Ukrainada aşılanmağa ve sertifikat almağa mümkün, ve belki Rusiye DSST qabul etilgen aşıluvnı qabul ete.  Amma böyle areketlernıñ faydası bar mı -  bilmeyim. 

Siz aşılandıñız mı?

Yoq, aşılanmadım. Yaqında Ukrainağa barıp, aşılanmağa niyetlendim, lâkin aşılansay edim - 20 künden soñ ekinci dozanı almaq içün kene de Ukrainağa kelmege kerek edi.

 Aşılanmağa çareñız olsa edi, nasıl vaktsınanı seçip alğan ediñız?

Şimdiki vaqıtında “Sputnikten” ğayrı mında başqa vaktsinalar yoq.  Pek istese edim, Ukrainada yapar edim, lâkin anda 2 kere aşılanmaq kerek. Men bellesem, olar çoq vaktsinalar yaptılar, lâkin rus vaktsinalarını dünyada az alalar, bu sebepten olar mında, devlet hadimlerine onnen qullanmağa qarar çıqardılar. Men bellesem, vaqıt keçkende umumiy immunitet çalışmağa başlaycaq ve aşıluvlvrını toqtatacaqlar. Men umumiy immunitenıñ peyda olğanınace vaqıtını çekmege isteyim.

Kimni Qırımda birinciden aşılatalar?

Birinciden episi arbiy hadimlerini. Olar Qırımnıñ daimiy sakinleri olmasalar de, episi bir bazıları Qırımda çoq vaqıt devamında yaşay. Soñ ise ocalar. Olar de çoq. Balalarını ve qartlarını aşılatmaylar. Halqnıñ yarımısı - 18 yaşından büyük, men bellesem endi aşılandı.

Qırımda aşılanmaq içün ne kerek?

İstek kerek. Kelsen -doğru aşılatalar. İstegenler, elbette bar. Aşıluvnıñ keregi aqqında eşitseler - yapalar.