Aşılavlar nege kerek ve vaktsinalar aqqında efsaneler - ekimler

Сорока Ірина
·
15:29, 30 Oraqay
Aşılavlar nege kerek ve vaktsinalar aqqında efsaneler - ekimler
Foto menbası: pixabay

Bu sualni Suspilne Qırım mühbirleri tedqıq ettiler.

Aşılavlar nege kerek 

“Vaktsina sizni ve başqa insanlarını hastalıqtay qorçalay. Aşılav pandemiyadan çıqış usullarnıñ biridir.  İnsanları  aşılanmağa çağırtmaq kerek. İnsanlarını aşılasalar, ortaq immuniteti tezce peyda olacaq, biz de tezce adiy yaşayışqa qaytmağa olacamız. Demek, profilaktika tedaviylevden faydalıdır”, - aytıla Öleksandra Soroka.    

Anna Bakşeyeva ekimnin fikirine köre - aşılavlar bu organizmni telükenen tanış etmege eñ havfsız usulı ola. Demek, aşıluvlar ile biz ölümçul telükeli hastalıqlarını, misal olaraq difteriyanı ya da koronavirusnı, nezaret etmege olacamız. 

Anna Bakşeyeva Menba: Suspilne Qırım

Ukrainada irişim vaktsinalar

“Qıtayda yaratılğan CORONAVAC vaktsinası canlı ve inaktiv ola. Anda laboratoriyada öldurılgen virus bar, oñı insan organizmge qayd eteler.  Demek, organizm virusnen ve onıñ episi qısımlarınnen tanış ola ve oña qarşı antikorlarını peyda olalar. Demek, ondan soñ organizmge bu virus tuşse,  o bu antikorlarnen ğayıp etilecek”, - ayttı.

Ukrainada irişim daa başqa vaktsinalar bar. Olar arasında MRNE (Matris ribonuklein ekşilekleri) - PFIZER ya da MODERNA. Bu organizm içün “talimatlar” anda virusnıñ qısımları bar. Bu qısımı  - virusnıñ üstüne olğan proteini. Ekimnin  aytqanına köre, bu vaktsinalar arasınıda  farqlar yoq. Tek istisalciları çeşit, faydaları ise bir.  

“Bu “talimatını” lipid qatına qoyıp, biz vaktsina olaraq insan organizmne qabul etemiz.  Üceyresinde cevap olaraq, yapışma protein peyda ola. Bu proteinge qarşı organizm anti korlarını yarata.  Bu MRNE tek üceyresnıñ tsitoplazmasına kirmege ola, anda o özüne ribosomanı aray. Ribosamalarda protein peyda ola. Demek, tsitoplazmadan uzaq ketmey. Demek, genetik materiallarını saqlağan özegine o tuşmey”, - Bakşeyeva ayttı.

Ukrainada irişim vaktsinalardan daa biri -  ASTRA ZENEKA. Bu vektor vaktsinası, o evelki vaktsinası kibi çalışa. Tek lipid qatı yerine adenovirusnen qulanalar.  Bu adenovirusnıñ yardımınnen bu vaktsinanın organizmge qabul eteler, anda o üceysinde kire ve proteinni yaratmağa başlay.

Delta” ştamı  

“Aşılanğan insanlarğa “Delta” ştamdan qorqmağa keregi yoq. Eger hastalansalar, hastalıq yengil şekilde keçecek. Hastalaqtan ölmege telükesi pek azlaşa.  Elbette, aşılanmağan insanlarğa bu ştamına hastalanmağa qorqmaq kerek. O pek uqunçlı ve yaşlarda daa de qıyın şekilde keçe”, - Bakşeyeva ekim ayttı.

Kimni aşılamaylar ve kimge aşıluvnıñ zararı olmaz

“Ukrainada resmiy olaraq balalarnı daa aşılamaylar, amma 12-15 yaşından ösmürlerini aşılamağa niyet eteler.  Ne vaqıt bu niyetini yerine ketirecekler - daa malümatlarımız yoq.

Yüklü qadınlar aqqında yañı malümatlar yoq.  Teşkerüvler devam eteler, lâkin koronavirus hastalığı saqınçaqlıq degil.  Aşılavdan soñ balanı emizmek mümkün - antikorlar sütqa tuşeler ve böyle bala de qorçalana.  

Hastalıqtan keçkenlerine de aşılamaq mümkün, denişmeler yoq. Eki doza berile, lâkin hastalıqtan soñ üç ay keçmesi kerek.  Ondan ğayrı onkologik hastalanğanlarına ve qan hastalağanlarına de aşılanmaq kerek”, - ekim Öleksandra Soroka ayttı.

Öleksandra Soroka. Menba: Suspіlne Qırım

Aşılav aqqında efsaneler

  1. Pfizer vaktsinası sebebinden qadınlarda qısırlıq peyda ola.
  2. Vaktsina menstrual tsiklge tesir ete. 
  3. COVID-19 vaktsinaları iqtidarsızlığnıñ sebepçileri olalar. 
  4. Vaktsini sepelengen skleroznıñ sebepçileri olalar. 
  5.  İnsan bir kere bedava aşıluvdan red etse, kelecek vaktsina ise paralı olacaq.
  6. Amerikalı Qırmızı qaçnıñ assotsiatsiyası aşılanğan insanlarğa qan donorlarnen olmağa red ete.
  7. Aviakompaniyalar  yolcularını uçaşlardan tenbiyeleler, çünki tromboz inkişafını cetlemek teklif eteler. 
  8. Kütleviy aşıluv koronavirus denişmenıñ sebepçisı olmaq mümkün. 
  9. MRNE vaktsinalar- bu genetik silâsı, o genlarmıznı deniştire. 

“İnsan aşılamndı, lâkin başqa künü COVID-19 hastalandı.  Böyle olmaz. Vaktsinada canlı virus yoq, o organizm içinde çoqlaşmağa olmaz.  Belki insan endi hastalanğan edi, lâkin haberi yoq edi.  Demek, böyle vaziyette vaktsina hastalığnıñ devamını azlaştarıp, yengilce yapacaq”, - Soroka ayttı.

Aşılanğanlarına maskanı kiymege kerek mı

“Şimdiki vaqıtında aşılanğan insanlarnıñ sayısı az, bu sebepten makskanı kiymegek kerek. Vaktsina de 100% telükesizlik garantiyanı bermey. Vaktsina 100% ölümden qorçalay, demek hastalansız, koronavirus yengilce keçecek ve koronavirusten ölmecesiz”, - Anna Bakşeyeva ekim ayttı.