İçki suvutlama semereti: ekspertler şarqıy adetı üzre suvsuzlığını nasıl qandırmaq ve sıcaq avada nasıl aşlar aşamaq tevsiye ettiler

Рашко Анастасія, Любезна Катерина
·
11:04, 29 Oraqay
İçki suvutlama semereti: ekspertler şarqıy adetı üzre suvsuzlığını nasıl qandırmaq ve sıcaq avada nasıl aşlar aşamaq tevsiye ettiler
Foto menbası: Суспільне Крим

İşğal etilgen Qırımnıñ merkeziy ve cenübiy rayonlarına yüksek yanğın telükesi bar.  Aqmescitte ve Aqyarda ava arareti +32/+34 derecege köterildi.

Süyürgünlik zamanlarda Özbekistanda doğğan restorator Erfan Kudusov Suspilne Qırımğa özbekler +40 dereceli sıcağından nasıl qutarılalar tevsir etti.

“Adiy retseptir - bu sıcaq kök çay, oñı özbeklerden ğayrı başqaları de er vaqıt içeler. Özbek adetlerine üzre, pialanı toldurmaq olmay. Pialanı yarımınace çaynen tolduralar, böyle o tezce suvucaq. Daa bu musafirge ürmet bildirtken şarqiy adetlerinden biridir”, - Kudusov ayttı.

Başqa restorator Yeskender Bucurov ayttı ki, özbekler qalın pamuq halatlarını kiyip, sıcaq çaynı içeler.

“Ozbekler pamuq halatlarını kiyip, sıcaq çaynı içeler.  Tirleseler - halatlarını çıqaralar, demek ter olarnı suvuta. Daa insanlar aytalar ki, könditsioner araretini etraftaki araretince 5-6 derecege azlaştırsan,  hastalanmaycan”, - ayttı.

Menba: Suspilne Qırım

Ekim Natalâ Bondar aytqanına köre, kök çay  suvsuzlığını qandırma ve tazeleştire.

“Kerçekten, kök çay suvsamanı toqtata ve tazeleştire.  Sıcaq çaynı içkende damarlarımız kenişleneler. Damar ne qadar çoq kenişlense, o qadar çoq sıcağını bere, demek çoqça tirlemegem başlay ve organizm içinden suvutıla”, - ayttı.

Daa Bondar insan sağlağı içün ottuz dereceki sıcağınıñ neticelerini tasvir etti. 

“Sıcaq sebebinden organizm şingenligini masraf ete, qan ise  qalınlaşa ve tromboz peyda oluvnıñ telükesi kerginleşe. Qannıñ elektrolit terkibi de denişe,  bu sebepten yürek işnıñ bozuvlarnıñ ya da qan basınıñ denişmelernıñ telükesi bar. 

Teri yanıqlarnıñ, termik uruvnıñ ve teri qısqaç inkişafnıñ telükesi bar.”, - ekim malümat berdi.

Sıcaqta doğru aşatma de pek müim  - bunı Suspilne Qırımğa diyetolog Böris Skaçko ayttı. 

“+24 dereceden +30sağ insanlarğa ağar et çeşitlerden, yani domuz, qoy, mal, at etinden red etmege kerek. Anda çoq aq toksinler bar, olar insan organizmni daa de çoq qızdartalar. +33 dereceden başlap quş etininden ve balıqtan red etmege kerek, tek süt ve ekşi süt mahsullâtlarını qaldırmaq kerek”, - ayttı..

Araret +30 çoq olsa, ekimler saat 12 saat 16 çıqarı çıqmağa red eteler. Bu devir devamında küneş nurları pek qızdırtalar. Baş kiyimlerini, küneş közlüklerini, sırf toqumadan tikilgen urbalarını ve açıq ayaqaplarını kiymege kerek. Ondan ğayrı +30 SPF başlanğan  küneş qorucı maddelernen qullanmaq kerek.