İçtimaiy ağda post yerleşmesi sebebinden üç künlük apis cezası. Abdulla İbragimov

Сурган Олександра
·
11:05, 28 Oraqay
İçtimaiy ağda post yerleşmesi sebebinden üç künlük apis cezası. Abdulla İbragimov
Foto menbası: Кримська солідарність

İşğal etilgen Qırımnıñ Kezlev şeyerinde, İbragimovlar evine tedqıq areketler saba,  saat doquzda başladılar. Tintüvler eki yerde keçerile ediler - evlerine ve tükânlarına. İşğal quvetçiler qorantanıñ budu oğlusını Mustafa İbragimovnı tükânğa alıp kettiler. Tintüv devamında ev içinde doquz dane insan buluna ediler.

"Men evde olğanda, olar bağırıp, qapımıznı parlayıp kirmege istey ediler. Men beklemege ayttım, çünki özüm qapını aça edim. Olar silâlarnen çapıp kirdiler. Biz tınç olğanmızını añlattım, bağırmaq keregi yoq ayttım. Seni yıqmağa tırıştılar, men ise bermedim. Lâkin oturğanda, quvetçilernıñ biri meni ayağınnen urdı. Uruştan men yıqıldım be başımnen uruldım", - Mustafa İbragimov o künnin vaqıalarını tasvir ete.

Mustafa aytqanına köre, ana-babasına qarşı quvetçiler küçlerini qulanmadılar, lâkin qardaşına kelepçeler kiydirip, yerge yattırdılar. Soñ belli oldı ki, tintüvnin sebepçisı "Ekstremizme qarşılıq merkezi"  Öleksiy Malevantsevnen  başına edi. 

Quvetçilernıñ bir qısımı ev içinde tintüv keçirmege qaldı, başqası ise Mustafanen beraber tükânlarına ketti. Tükânda qorantanıñ ekinci oğlusı Abdulla İbragimov satıci ile çalışa.

"Elbette, alıcilarını qorquzdılar.  "Quvetçiler" doğru episini çiqmağa meddburladılar, episi piçaqlarını saqlattılar ve qararını oqudılar. Qararda yazılğan edi ki, tintüv yasaq etilgen teşkilâtlarına bağlı insanlarını qayd etmesi maqsadınnen keçerile", - Mustafa İbragimov ayttı.

Ne içün "quvetçiler" soñ aşayatlarını baqmağa ve teşkirmege başladılar, Mustafa añlamadı.  Bazı maddeler, misal olaraq sarı yağ, evde yapılğan penirler ve kolbaslar aqqında malümatlarını yazıp aldılar.

"Bu tintüv degil, bu qamaçavdır. Diniy insanlarnıñ evlerine sabada bir qaç silâlı quvetçiler keleler. Bu ucum, qamaçav olmasa, nedir ola? Olar qapını parlamağa başladılar, insanlar qarşılıq etmediler, lâkin olarnı episi bir urıp, yerge yattırdılar. Qoranta azaları doğru ellerini köstertip, oturğan ediler. Derek, başta insanlarını qorquzdılar, soñ tintüv keçirdiler",- advokat Edem Semedlâyev tasvir ete. Oñı ve başqa advokatını, Nazim Şeyhmambetovnı tedqıq areketlerine qabul etmediler. 

Soñ belli oldı ki, "E" merkezinin hadimleri, grajdan urbalarını kiyip, Hyundai Tucson avtomobilnıye Abdulla İbragimovnı bilinmez tarafqa alıp kettiler. 

Belli oldı ki, Abdullanı RF qanunlarnıñ 20.3 maddesine köre( ekstremist, natsist ve terrorist timsallarnıñ kösterüvi, yasaq etilgen teşkilâtlarınıñ teşviqatı) memuriy cinayet yapuvına qabaatladılar.

Daa oquñız: Abdulla İbragimovnıñ üç künlük apis cezası sebebinden advokatlar şikâyet berdiler - qoruci

"Makeme" qapalı rejime keçti. "Kezlev şeyernıñ makemenıñ" işğal makemecisı Nataliya Kiosa qorucilarnıñ ceryannıñ açiq olğanı aqqında iç bir muracaadını yerine kettrmedi.

"Makemenıñ" qararına köre, İbragimovnı 2013 senesi yapılğan "VKontakte" içtimaiy ağda ( Ukrainada yasaq etilgen) repostı sebebinden makemelediler. Paylaşqan videoda, kadrlarnıñ birine "Hizb ut-Tahrir" teşkilâtlarınıñ (  RF yasaq etilgen, Ukrainada ise serbest areket ete) bayrağı körüne.

İbragimovnıñ qorucisı ayttı ki, video Suriyedeki cenkine bağışlanğan edi.

Menba: Qırım birdemligi

Semedlâyev aytqanına köre, İbragimov bu yazını nasıl yapqan edi hatırlamay. Daa qırımtatar plamâ makemede aytqan edi ki, 2014-2016 seneleri saifesini bozğan ediler.

Bu kerçeklerine diqqat etmeyıp, Abdulla İbragimovnı episi bir üç künlük memuriy apis cezasına makemelediler. Qararda Vernadskiy adlı QFU "tarihiy ve halqara munasibetler" namzetinıñ Andriy Nikiforovnıñ añlaşmasına bağlandılar. "Makemeci" Kirka onıñ çağıruvı aqqında muracaadını yerine ketirmedi.

Abdulla İbragimov tevqıfhanede üç kün bulunda ve oraq aynıñ 25 Azat etildi.

Menba: Qırım birdemligi

"Çıqarılğan qabaailuvını ne yüregim, ne de aqılım qabul etmey. Repost 2013 yapılğan edi. O zamanila men başqa devletnıñ qanunları ile Yaşa edim, anda böyle yasaqlar yoq ediler. Olar ( işğalci quvetçiler - red.) qorantama qarşı özlerini pek qıba tutqan ediler", - ayttı Abdulla.

Tintüv ve İbragimovnıñ apisı musulmanlarnıñ baş bayramlarınıñ - Qurban bayramınıñ ekinci künü keçirilgen edi.

Menba: Qırım birdemligi

Malümat olaraq

  • İşğal etilgen Kezlevde tintüvten soñ toqtatılğan Abdulla İbragimov azatlıqqa çıqtı.
  • Kezlevde işğalcılar oraq aynıñ 22 qırımtatarları Ali İbragimov (57 yaşında) ve onıñ oğlusı Mustafa İbragimovnıñ (27 yaşında)  evinde ve tükânında tintüv keçirdiler. "Quvetçiler" Abdulla İbragimovnı  toqtattılar.
  • Qayd etilgen aqiqatı boyunca muhtariyetteki qanuniy nizam organları, Ukraina CK 1 q. 162 m. boyunca cinaiy davanı açqanlar.
  • İnsan aqları boyunca yuqarı Şurasınıñ vazifedarı Lüdmila Denisova, oraq aynıñ 22 qırımtatarlarnıñ evlerinde (Ali İbragimov ve Mustafa İbragimovnıñ) keçirilgen sabalıq tintüvlerni tefsir etken. İlân etkeni kibi, Ukraina vatandaşlarnıñ evlerindeki tintüvler halqara qanunlarına uymayıp İnsan aqlarnıñ qoruvı aqqında şartnamesiniñ doğrudan doğru bozuluvı ola.
  • 2015 senesi İbragimovlarnıñ işğal etilgen Kezlevdeki evinde spetsnaznıñ celp etüvi ile tintüvi keçken edi. O vaqıt “mаhsus hızmetler” ev territoriyasında silâ ve patlayıcı maddelerni qıdıra ediler, amma bir şeyni tapmayıp çıqıp kettiler.