Rusiye Qırım sakinlerini teraktlarnen qorquza v cenkâver vaziyetini qızıştırta. Malümat olaraq

Присяжнюк Владислава
·
13:11, 16 Çiçekay
Rusiye Qırım sakinlerini teraktlarnen qorquza v cenkâver vaziyetini qızıştırta. Malümat olaraq
Foto menbası: Центр журналистских расследований

Rusiye miqyas arbiy oquşlarını ukrain sınırı yañında keçere. İşğal etilgen Qırım territoriyalarda rus orduları qoşma zenit-raketa sistemalarını S-400 yerleştirdiler ve Qırım sakinleririni Ukrain, Aş ve NATO tarafından ihtimal teraktlarnen qorquzalar.

Suspilne Qırım ne olğanını soraştırıp bile.

Afta başında  ABŞ devlet kâtibi Entoni Blinken Rusiye Ukrainağa qarşı tecavuzını quvetleştirse eken, bu areketleonıñ “fiyatını ve neticelerini” de qarşılacaq dep aytti.

Men Ukraina sınırlarında Rusiyenin areketleri aqqında öz raatsızlığımı bildirtmek mecburım. Bu sınırlarda şimdiki zamanda 2014-ci senesi birinci ucumğa iştiraq ordulardan çoq ordular bar", -ABŞ devlet kâtibi  ayttı.

Daa ABŞ  Avropadaki ittifaqdaşlar ve ortaqlar ile yaqın bağı aqqında malümatlar bar, olar episi öz raatsızlığmızını taqsim eteler.

ABŞ Devlet kâtibi Entoni Blinkin ve  NATO baş kâtibi Yens Stoltenberg  ve Ukraina sınırnıñ yanında olğan rus askerlernin toplanuvnı acele toqtatmağa kerekligini muzakere ettiler.

Blinkin ve  Stoltenberg rus tarafından tecavuz arbiy toplanuvlarını  Ukraina sınırnıñ yanında ve işğal etilgen Qırımda ajdele toqtatmaq keregligini belgilediler.

 Aprelnin 13-ne Baş istihbarat idaresi Rusiye ukrain-rus sınırnıñ nezaretsiz qısımlarınnen DLVİR yuzlar askerlerini ve binler tonnalar yaqarlıqlarını yollamaq içün qulanalar dep haber etti

Ondan ğayrı, Rusiye silâlı quvetler  rus işğal ordularnıñ qısımlarına ve bölüklerine olğan arbiy maliye saqlavnıñ nezaretini yüksekleştirdi. Planğa köre böyle tedbirler keçerilecek - anbarlarda apansızdan yaqar-silme materiallarnıñ barlıq teşkerüvları, ve Rusiyeden ketirelgen maliyeniñ qıtlığına qabaatlı memurlarnıñ işten çiqarması ve keskin mesülietke çekmesi aqqında haberdar etüvi.

G7 ve Avropa şurası devletlerniñ hadimleri Rusiyeni provokatsiyalarnı toqtatmaq ve halqara mecburiyetlerini yerine ketirmek çağırttı.

" Biz Rusiyeni provakatsiyalarını toqtatmaq ve acele kerginliknin deekskalatsiyanı keçirtmek çağırtamız.Demek,  Vena vesiqanıñ 3-ci qısımına köre, Rusiyenı öz mecburiyetini ve imzalanğan ATOTarbiy faaliyeti aqqında  añlaşma qaydelerine köre areket etemege çağırtamız ", - haberde aytıla.

Aprelnin 14-ne, çarşanbe künü Ukraina silâlı quvetlerniñ toplar ve tank ihtiyatlar vaqıtace işğal etilgen Qırım Muhtar  Cumhuriyetnıñ sınırı yaqqında arbiy oquvlarını başladılar.

Oquşlarnıñ efsanesine köre, tank bölügi piyade imdatınnen mudafaa safmıznı bozmaq tırıştı.

"İstihbarat vaqıtında duşmannıñ eñ müim ateş quvetleri tarif etildi. Qarşı areketler maqsadınnen uruşqa tank ihtiyatlar ve tank qarşı  toplar qoşuldı", – Ukraina birleşken Silâlı Quvetler komandanı general-leytenant Sergiy Nayev  haber etti.

Yeldaş resimlernin malümatlarına köre, işğal etilgen Qırım territoriyalarda rus orduları qoşma zenit-raketa sistemalarını S-400 yerleştirdiler.

Malümatlarğa köre, ZRS S-400 komplekslernin yenilme uzanlığı 400 km ola. Bu sebepten rus ordularnıñ  bütün Qara deñız akvatoriyanıñ Ava boşluğını nezaret etmege çareleri bar.

İstihbaratnıñ Baş idarenin başı polkovnik Kirilo Budanov malümatlarına köre, Rusiye ordularıñ Ukraina sınınrında toplaşuvı aprelnin 20-ne bitmege imkânı bar. Ukraina istihbaratnıñ malümatlarına köre, ordu azalarpnıñ sayısı 110 bin insan olacaq. 

"Sınınrında toplaşuvdan soñ esas sayıları 56 batalyon-taktik taqımlarına yaqın olur.  Şartlı, biz toplaşuvnıñ soñunı  aprelnin 20-ne bitmesini bekleymiz.Yani aprelnin 20-ne episi kelecek", – ayttı Budanov.

Malümatlarına köre, rus ordularnıñ esas toplanğan rayonları - işğal etilgen Qırımnıñ territoriyasında, eki poligonda - “Opuk”, “Angarskiy”, ve arbiy poligonlarda “Klintsi” ve “Pogonovo” Brânsk ve Voronej velâyetlerine.

Aprelnin 14-ne kösteriş regionlarğa 19  batereyalar, 1 dane rota taktik taqımı, 10 toplar taktik taqımları, eki mahsuh nasip avlası. “Opuk” ve “Pogonovo” poligonlarğa  işğal etilgen Qırımnıñ territoriyasında,12-ci raketa brigadası, yani altı dane “İskander M” , 119-ci raketa brigadanıñ taktik taqımı, bu 4 dane “İskander M” atqan tertibatlar keçerildiler,” - ayttı polkovnik.

İstihbaratnıñ Baş idarenin qıymetlerine köre, Ruse Ukraina qarşı areketlerniñ 3  variantı bar: 

1.Arbiy tedbirlerini keçirip, Ukraina sınırına ve işğal etilgen Qırımnda öz quvetlerini köstertmesi. 

2. Rusiye Silâlı quvetleriniñ arbiy öpertsiyası. Maqsadı - Qırımğa suv qıtlığı problemanıñ çizmesi ve Ukraina cenübiy veliyatlarnıñ qısımnıñ işğali.

3. Birleşken silâlarını vaqıtace işğal etilgen Donetsk ve Lugansk velâyetlernin territoriyalarına cenkâver areket etüvine provokatsiya ve ondan soñ Ukrainanı añlaşmalar bozuvına qabaatlap,  işğal zonanı çoqlvştıruv.

O künü Rusiye telükesizlik Şurasınıñ kâtibi Mikola Patruşev işğal Aqyarda Qırımda milliy telükesizligini temin etüvine bağışlanğan muşavere keçirdi . O Ukraina, AŞ ve NATO taraflarından terakt telüke aqqında hatip etti.

Siyasetşinas  Öleksandr Hara  Suspilne Krim cevabına Rusiye içün adamlarını qorquzmaq normal ameliyat olğanını bildirtti.

Rusiye bir taraftan Ukrainada olğan vaziyetini teqıq etmege tırışa,başqa taraftan bizni ortaq ve imdat bildirtken devletlerinnen aralarmıznı bozmaq tırışa. Ve elbette terrorizm olğanını ve onıñ UKrainanen  bağını köstertmek istey, çünki islam faktor bu birinciden malümat tesiri bar. Böyle areketler Rusiye qıtasına rus grajdanları ve işğal etilgen  ukrain grajdanlarını qorquzğanınnen bağlı. Olar içün bu normal ameliyatdır,” - siyasetşinas añlattırdı.

ABŞ prezidenti Cözef Bayden ABŞ suverenitetine ve meraqlarına qarşı oñıñ ükümetnin ve mahsus hızmetlerniñ areketleri sebebiden Rusiyeyege qarşı sanktsiyalar aqqında emirni imzaladı.

Prezident Bayden sanktsiyalar aqqında yañı emirni imzaladı. Oña köre, memuriyet Rusiye taraftarn tış areketlerine kerekli reaktsiya berecek. Eger Rusiye öz ziyan halqara areketlerinı devam etse, ABŞ oña iqtisadiy ve strategik  yolnen para cezalarını bermege  mejdburlacaq” - haberde aytıla.

Ondan ğayrı, işğalciler kelecek aftadan 2021 senenin oktâbr ayıce Qara deñız akvatoriyanıñ qısımını Keriç kerfe tarafında başqa devletlerniñ arbiy v devlet gemileri içün arbiy oquşlar sebepten qapattılar.

“Boyle Rusiye areketleri halqara uquqnıñ ve qanunlarınıñ nevbetteki bozuvı ola, çünki bu Ukraina yalı devlet olaraq sebepten Qara deñız akvatoriyalarda  gemi yaldavını nezaret etmege aqqı bar,”- Ukraina SQH haber ete.

Soñ haber peyda oldı, ne 14-ci -15-ci aprel gecesi işğal FTH katerleri provokatsiya yuruşlarınını üç dane ukrain yıfaq zırqlı toplar katerleri qarşı yaapqan ediler. 

BlaskSeaNews Monitoring taqımnıñ menbaslarnıñ malümatlarına köre, gece rus geminin qoquzlığına ukrain gemicleri ateş açmağa azırlıqlarını bildirttiler.