Qırımda makemelengen ukrain jurnalistnıñ Yesipenko Vladislavnıñ apayı mahsus hızletlernıñ qabaatluvlarına inanmay

Марина Яйцова
·
13:56, 01 Çiçekay
Qırımda makemelengen ukrain jurnalistnıñ Yesipenko Vladislavnıñ apayı mahsus hızletlernıñ qabaatluvlarına inanmay
Foto menbası: УНІАН

Vladislav Yesipenko - “Svoboda” radioda jurnalist-frilanser çalışa edi. Martnıñ 10-na Taras Şevçenkonıñ doğğan kününe bağışlanğan tedbirden soñ rus quvetçileri oñı taqtatqan ediler. Oñı ukrain mahsus hızmetleri içün malümatlar yığğanına qabaatladılar. Qabaatluvğa köre ondan ğayrı avtomobiline patlav maddeler tapıldı. Evde, Krivoy Rogda oñı apayı Katerina ve altı yaşındaki qızı Stefaniya bekleyler. Bu afta makeme oturışı keçecek, anda advokatlar işğal makemeni apis saqlağan tedbirini deniştirmek rica etecekler. 

Suspilne Vladislavnıñ apayınen Yesipenko Katerinanen subet keçirdiler.

“ Absurd, Qırımda “kasus” tutuvnıñ  adiy stsenariy, sanki Rusiyede ukrain diversantlarını tutalar.  Bu adiy stsenariynı olar utanmayıp tekrarlaylar, atta generallar ve mayorlar rollerni deniştirmeyler” - ayttı Katerina.

İşğal olğan Qırımğa Vladislav fevralnin 23-ne ketti. O qorantasınnen er vaqıt bağlana edi, künde bir qaç kere telefon aça edi. Martnıñ 10-ciden bir kere telefon açmadı.

“Men bir şey olğanını duydım, çünki Vlad ne yerde olmasa de, er vaqıt bağlanğan edi. Balağa  çoq diqqat ete edi, videonen bağlanğan edi. Bir kereden episi toqtatıldı, bu sebepten men telâş etmege başladım.”

Vladnıñ toqtatıluvı aqqında Yesipenko matrnıñ 11-ne mustaqıl advokattan bildiler. Resmen haber toqtatıluvdan eki kün soñ keldi. 

“Advokat Sineglazova Vladnıñ toqtatıluvı aqqında haber etti. Aytmamazlıq abunege bağlanıp sebebni aytmadı. Advokatlarımız soñ bu absurd olğanını añlattırdılar, çünki apayına o aytmağa olğan edi".


Tsenzor.NET/ Yesipenko Vladislavnıñ işğal olğan Qırımda toqtatıluvı

Katerina aytqanına köre, Vladisllavnen birinci subeti altı künden soñ oldı. O tek maisiy mevzularğa laf etmege olğanını añlattı, bu sebepten subet tıyğan oldı.

“Belki oña telefon açmaq ruhset ettiler. Toqtatılğan insannıñ birirnci telefon açması aqqına köre o teyelfon açmadı. Men pek eycanlağan edim, çünki telefon açması 15 daqası evel toqtalıvdan videonı kördim. Neni duydım bilmeyım. Belki qorqtım ve özümi coydım. Onıñ tarafından bu quru subet edi, bu sebepten o episini aytmağa olmay tüşündim. Episi bir, sesini eşitip pek quvandım, o canlı olğanına quvandım, çünki advokatlar oñı tamğa olmadılar. Oñı urdılar mı soradım, o cevapnı bermege olmay dep ayttı. Ondan soñ bağ toqtatıldı.”

Yesipenko qorantası işğal olğan Qırımdan 2015 senesi köçti. O vaqıtace, apaynıñ aytqanına köre, jurnalistika Vladislav içün  avesı edi. Köçmesi soñ Vladislav frilansir ile “ Svoboda” radiosı içün malümatlar azırlağan edi. Qırımğa muarir vazifelerinen qatnay edi. 

İçtimaiy-maisiy süjetlerini adam yaşayışları, suv anbarlarnıñ toldurması aqqında çıqarğan edi. Suv anbarda ne qadar suv qaldı bilmek içün böyle degen Amerikanıñ ya da Ukrainanıñ kasusı olmağa keregi yeq. Bunı yeldaştan de körmek mümkün.

Bir dane olğan qızını Katerina babası aqqnda haberlerden saqlay. Vladislav telükesizlik alında olsa soñ episini añlatır. 

O babası işte olğanını bile ve oñı Qırımdan bir qaç sebeplerden Qırımdan yellamağanı añlay. Elbette, canı sıqıla. Telefon sesine çapıp kele. O balanen çoq vaqıt keçire edi. Beraberlikte muzıkağa, oyunlarğa ve idmanlarğa qatnay ediler.


Facebook/ Yekaterina Yesipenko (2015.)

Martnıñ 11-ce Vladislav Aqmescit şeyernıñ tevqıfhanesinde olacaq - böyde saqlav tedbirni mayeme seçip aldı. Jurnalist Rus Cinayet Qanunamsiniñ 223- 1 maddesine köre qabaatlana. Sanki adam ukrain mahsus hızmetleri içün kasuslıq yapıp malümatlar yığa edi. Maşnasına sanki el yapma patlav maddesi tapılğan edi.  Maddenıñ sanktsiyasına köre,  6 yıl apis cezasınıñ telükesi bar. 

Martnıñ 19-na jurnalistnıñ apayı prezident  Zelenskiyge, Tış işler nazirligine ve uquq qorucilarğa  hatip etti. Mektübine o Vladilav Yesipenkonı denişüv cedveline qoşmağa rica ete. 

  • Tış işler naziri Denisova, insan aqlar vekili Vladislavnıñ qanunsız toqtatıluvı sebebinden öz narazılqlarını bildirttiler.  Şahsiy mennen birisi bağlanmadı.

Martnıñ 23-ne advokatlarnıñ saqlav tedbirini istinaf etmege niyetleri bar edi. Başqa qanuniy tedbirine deniştirmege istey ediler. Amma Vladilavnı makemege ketirmediler, oturışnıñ vaqıtıtnı başqa vaqıtta keçirdiler. 

Katerina içtimaiy ağlarda fotoresimlernen paylaşa. aytqanına köre, er bir cevap aqıyınıñ evine qaymasını yaqındırlata. 

- Repostlar yapqanlarına teşekür bildirtmege isteyim. Vlad aqıqında bildirtmege isteyim. İmdatsız  bu yоlunı nasıl keçecek edim bilmeyım.