"Ukrain saylavı" ve "OPZJ" ofislerinde tintüvler, şübe bildirüv ve buña cevap | Belli olğanı

Любезна Катерина
·
11:32, 27 Sabanay
Foto menbası: Українська правда

Ukraina Telükesizlik hızmeti "Ukrain saylavı" cemaat teşkilâtınıñ ofisinde tintüvler keçire. Teşkilâtnıñ temsilcileri 2014 senesi Qırımnıñ işğaline ve qanunsız referendum keçirilüvine yardım etkenler. Suspilne Qırım bunıñ tafsilâtlarını ögrendi. 

SBU keçirgen tintüvler

Tintüvler saban ayınıñ 25-nde olıp keçti. Bunıñ aqqında malümatnı Suspilnege qanun qoruyıcı organlarnıñ menbası tasdıqladı. Bu menbanıñ bildirgenine köre, bu Ukraina RNBO tarafından tayin etilgen sanktsiyalar tedbirleri çerçivesinde yapıla.

"Qırımnıñ işğali vaqtında, merkeziy ofis Qırımdaki bölüklerniñ işini idare etken. Ola rise yarımadanıñ RF-na qoşulmasını propaganda tken ediler. Daa soñra, "Qırım Cumhuriyetiniñ qanun çıqırıcı organlarına", RF Devlet Dumasına ve prezidentine referendum ve saylavlarnıñ teşkil etilmesinde ve keçirilmesinde iştirak ettiler", - dep qayd etti subetdeş.

Onıñ sözlerine köre, Kyivdeki "Ukrain saylavı" teşkilâtınıñ reberligi işal etilgen Qırımda azalarınıñ faaliyetini kooordinatsiya ete.

Berilgen malütmaqa köre, buña ait muracaatnı gen prokuror İrina Venediktova tasdıkhlağan, imzalağan ise onıñ muavini Günduz Mamedov. 

SBU saytında haber etilgenine köre, al-azırda mahkemeden evel tahqiqat devam etmekte. 

"Ukrain saylavı" ofisinde tintüvler. Menba: SBU

Ukraina Telükesizilik hızmeti, teşkilâtnı Ukraina devlet telükesizligine zarar ketirip, Qırımda faaliyetini devam etmesinen qabaatlay.

Saban ayınıñ 25-nde "OPZJ" fırqası SBU keçirgen tintüvlerge cevap berdi. Qanunn qoruyıcı organlarınıñ areketlerine "Siyasiy basqılar" ve "Ukraina prezidenti Volodımır Zelenskıy tarafından qorqutuvlar" dedi.

"Resmiy olaarq bu tintüv "Ukrain saylavı" cemaat teşkilâtınıñ faaliyeti ve 2014 senesi adiseleri ile bağlı, amma kerçekten Ukrainanıñ eñ nufuzlı ve tesirli fırqasınıñ muhalefet siyasetçileriniñ qorqutuvıdır", - dep yazıla bildirmede.

Medveçuknıñ tarafdarları SBU tintüvlerini, "aqqını aluv" dep sayalar.

"OPZJ fırqasınıñ ofisinde tintüvler keçirilüvini qanunsız ve başqa fikirde olğanlarnıñ taqip etilmesi kibi sayamız", - dep aytıllar fırqada. 

Şübe bildirüv

Saban ayınıñ 26-nda  Qırım MC ve Aqyar şeeriniñ prokuraturası "Ukrain saylavı" areketiniñ teşebbüs gruppalarınıñ üç reberine yarımadada qanunsız referendumnıñ teşkil etme ve keçirilme şübesi ile bağlı malümat berdi. Şübeliler, yarımadanıñ işğalci başlıqları tarafından "Qırımnıñ qaytarılması içün" medallernen mukâfatlanğan ediler. 

Baş prokurornıñ ofisi şubuli olğanlarnıñ adlarını bildirmey. Ukraina aqiqatınıñ malümatına köre bu Oleg Slüsarenko, Öleksandr Sinâvskiy ve İvan Kömelov. 

Prokuraturanıñ tahqiqatçıları, 2016 yılğa qadar "Ukraian saylavı" dep adlandırılğan Bütün Ukaraina halqa areketi "Ukraina saylavı- Halqanıñ aqqı"nıñ temsilcileriniñ yarımadanıñ işğaline yardım etkenlerini belgiledi. 

Hususan, kösterilgen cemaat areketiniñ teşebbüs gruppalarınıñ liderleri olğan eki şübeli, "Aqyar samoobronası" qanunsışç silâlı berleşmeniñ bir qısmı edi. Olardan biri şu birleşmeniñ territorial bölügine yolbaşçılıq etti, daa birisi "Slavân şit" adlı bölükniñ reberi edi. 

Şübeliler bu birleşmeniñ "liderleriniñ" emіrlerіnі yerіne ketіrdiler ve saylv blüklerinde közeticiler ya da komissiya azaları kibi diger şeyler arasında Qırım toprağında qanunsız bir referendum teşkil etilmesinde ve keçirilmesinde de faal iştirak ettiler. 

Müessiseniñ malümatına köre, Aqyarda da faaliyet köstergen "Ukraian saylavı" cemaat areketiniñ ayrı bir bölüginiñ diger lideri, Rusiyeniñ yarımadanı işğal etmesini ve sahte referendumnı desteklegen mitinglerde iştirak etti. 

"Mitinglerde açıq çıqışlarında şübeli, Ukraina toprağı ve devlet sıñırında sıñırlarını deñiştirilmesine, RF topraqlarınıñ vaqıtnda işğal etilgen Ukraina topraqları sayesinde keñleştirilmesine çağırdı", - dep yazıla bildirmede.  

Olar Ukraina Cza qanunnamesiniñ 111 maddesiniñ 1-nci qısmına (devlet hainligi) ve 110 maddesiniñ 2-nci qısmına (Ukraina topraq bütünligine qast etüv) binaen qabaatlana.

İlân etilgen şübege cevap

Saban ayınıñ 26-nda İvan Kömelov Ukraina Baş prokurorı ofisi tarafından ilân etilgen şübeni "Babelge" tefsir etti.


Іvan Kömelov. Menba: Facebook/Іvan Kömelov

"İç bir vesiqa maña berilmedi ve men onı temyiz etmeycegim. Bu sımarlanğan bir iş. Ve onıñ maqsadı 2014 senesi şu vaqıt Ukrainada olğan qanunlarğa köre keçirilgen referendumnı itibardan tüşürmektir", - dedi o. 

Yarımadanı Ukrainadan ayırılmasına çağırğanını da tasdıqladı ve referendum keçirilmesine qarar Aqyar şeer şurası tarafından berilgenini ve referendum keçirilmesi şu vaqıttaki Ukraina qanunları esasında azırlanğanını bildirdi. 

Bundan ğayrı Kömelov Aqyardaki "Front zmin" fırqasınıñ teşkilâtına reberlik etkenini ve fırqanıñ rus tili ile bağlı siyasetine razı olmağanı içün 2009 senesi onıñ terkibinden çıqqanını ayttı. 

Açıq menbalarınıñ malümatına köre, şikdiki vaqıtta o "Rodına" işğalci Aqyar fırqasınıñ azası. 

Daa bir şübeli Öleksandr Sinâvskiy oña iln etilgen şübeni saban ayınıñ 27-nde tevsir etti.


Öleksandr Sinâvskiy. Menba: ruinformer.com

"2021 senesi Qavuşuvnıñ 7-nci yıldönüminde qıdıruvğa ilân etilgenimden ğayrı daa eki madde ile qabaatladılar. Beraberlikte ömürlik apis cezası bekleydir. Mına böyle insanlarnıñ istegine qoltutıp, cinayetçiler oldıq, yaşasın memlekette faşizm!", - dep yazdı o. 

Üçünci şübeli Oleg Slüsarenkonıñ tefsiri yoq. 


Oleg Slüsarenko. Menba: Facebook/Oleg Slüsarenko

Saban ayınıñ 25-nde "OPZJ" fırqası SBU keçirgen tintüvlerge cevap berdi. Qanunn qoruyıcı organlarınıñ areketlerine "Siyasiy basqılar" ve "Ukraina prezidenti Volodımır Zelenskıy tarafından qorqutuvlar" dedi.

Beyanatta SBU qabaatlavı yañlış olğanı kösterile. 

"Tvercennâ SBU pro nіbito "іmіtuvannâ" ta falsifіkatsіyu "Ukraїnskim viborom" zakrittâ vіdokremlenih pіdrozdіlіv gromadskoї organіzatsії v ARK ne vіdpovіdayüt dіysnostі ta sprostovuyütsâ dodanimi dokumentami (protokol   № 22 vіd 7 travnâ 2014 roku ta suprovіdniy list vіd 27 çervnâ 2014 roku  vih. № 44/27-06, danі jurnalu reєstratsії vihіdnoї körespondentsії) <...> Nagoloşuєmo, şço jodna norma zakonodavstva Ukraїni ne zobov’âzuє gromadsku organіzatsіyu lіkvіduvati svoї vіdokremlenі pіdrozdіli v ARK", - ydetsâ u zayavі.

Metinde qayd etilgenine köre, bu qabaatlavlar kerçeknen farqlı olğan aqqında malümat berilgen ve teşkerüv neticesinde faktlar tasdıqlanmağan. 

"Ukrain saylavı" ise QMC teşkilâtlarnen ar angi alâqanı toqtatmaq içün kerekli areketler yapqan. 

Vikipediyadaki malümatqa köre, 2016 senesi "Ukrain saylavı – Halqanıñ aqqı" adına deñiştirgen "Ukraina saylavı" teşkilâtı 2012 senesi teşkil etilşen rusi tarafdarı teşkilâtı. Onıñ tesisçileri OPZJ siyasiy fırqanıñ siyaisy şurasınıñ başı Viktor Medveçuk. Olarnıñ maqsadları: Avropa integratsiyasından red etüv, Belarus, Kazahstan ve Rusiyeniñ Gümrük birligine qoşuluv.