Amerikalı kongresmenler-cumhuriyetçiler Ukrainanı “NATO-plüs” devletnen ilân etmege teklif ettiler

Анастасія Діденко
·
18:09, 13 Qaraqışay
Amerikalı kongresmenler-cumhuriyetçiler Ukrainanı “NATO-plüs” devletnen ilân etmege teklif ettiler
Foto menbası: telegraf

AQŞ kongresmeler-cumhuriyetçiler Ukrainanı “NATO-plüs” devletnen ilân etmege teklif ettiler. Böyle halqara status ukrain devletine arbiy yardımını quvetleştirmege yardım etecek ve Rusiyenen terrorizm teminlev kerçeginıñ teşkerüvini teşebbüs etecek.

Bunı “Amerika sesi” haber etti.

Vesiqanıñ müellifdaşları ile vekiller Palatanıñ azaları Mayk Rocers, Mayk Terner ve Elіs Stefanіk çıqtılar.

Vesiqağa köre, Rusiye Federatsiyası tecavuziy devlet olarakh  ve RF prezidenti Volodimir Putin mesülietke çekilmege mecburlar. Kongresmenler bunı “Şimaliy aqım-2” rus gaz boruğa qarşı sanktsiyalar ile yerine ketirmege istetslerü  Amerikalı siyasetşinaslernıñ fikirleri ile,  sanktsiyalar gaz borunıñ areketini tam olaraq blok etecekler, neticede bu rus iqtisadına zarar etecek.

“Bu qanun leyhanı umumiy bağlamda baqmağa kerek, çünki böyle onıñ pozitiv tarafları belli olalar.  Lâkin onıñ qabul etüvi aqqında şübeler bar. Anda imperativ qarar bar, yani: Şimaliy aqım-2” rus gaz boruğa qarşı sanktsiyalarını qayd etmege ve AQŞ prezidentnıñ  sanktsiyalarını red etmege aqqını yasaq etmege.  Kongres bunı mustaqil yapmağa niyet ete. Lâkin bu prezidentnıñ vazifelerine basımnen sayıla, bu sebepten demokratlar bu qanun leyhasını red etmege ola bileler”,  Suspilne Qırımğa siyasetşinas Öleksandr Hara malümat berdi.  

O qoştı ki,  AB prezidentnıñ vazifelerine biraz basım etmege niyet eteler, bu aslında Tramp zamanlarda demokratlarnıñ ve cumhuriyetçilernıñ yapqanından çoq ola. 

Öleksandr Hara  diqqat etti ki,  qanun leyhanıñ qabul etüvinnen problemalar peyda olmağa ola bileler,  çünki şimdiki vaqıtında AQŞ prezidenti - demokrat,  "NATO-plüs" qanun leyhanıñ teşebbüsçileri ise - cumhuriyetçiler.

“Şimdiki vaqıtında demokratlarnıñ ve cumhuriyetçilernıñ Rusiye sebebinden fikirleri bir ola,  bizge imdatları de bir”, - siyasetşinas ifadeledi.  

Arbiy  yekspert Oleg Jdanov Suspіlne Qırımğa haber etti ki, bunıñ zararı de bar,  çünki rey-berüvde demokratlarnıñ sayısı çoqça ola, lâkin Ukraina sebebinden suallerine Kongres içinde olğan meraqlar uyğundır.

O ayttı ki, bu kerçek imkânğa oşamay. Bu siyasiy adimdır.  O añlattı ki,  Qoşulğan Ştatlar Rusiye Federatsiyasına basım etmek içün daa bir usul taptılar.

“Eger Rusiye qarşılıq etse,  AQŞ Ukrainanıñ NATO tarafına areketini quvetleştirecekler. Bu qanun leyhası sebepten kerçek rey-berüvnıñ keçirmesine şübelenem. Belki de o Ukrainanıñ NATO ile işbirligini inkişaf etmege ve Alyansqa kirmege şans bermege ola bile edi”, - ekspert beyan etti.

Şimdiki vaqıtında Ukrainanıñ kenişlengen imkânları ile NATO ortağı statusı bar.

Şu zamanda Ukraina "NATO-plüs" şartlı statusını qazanğan birinci devletnen olacaq. Bunı Alyasqa kirmenıñ yerine yapmacaqlar, bu status resmiy azalıqtan evel berilecek. Aslında, "NATO-plüs" devletlernıñ teşkilâtı yoq. Olar tek AQŞ ayrı qanun leyhalarına qayd etileler. 

“Men  "NATO-plüs" uquq statusı aqqında malümatlarını tapmağa tırıştım,  lâkin bir şeynı tapmadım.  Amma Ukraina içün imkânlarnıñ kenişlemesi pek müim ola”, – Öleksandr Hara paylaştı.

RF prezidenti  Volodimir Putіn aralıq aynıñ 23 er yıllıq metbuat konferentsiya devamında kene de beyan etti ki, NATO Rusiyenı suvuq cenk vaqıtından bir-biri artından kelgen kenişleme dalğalarınnen yalandattı.

NATO General kâtibi Yens Stoltenberg rus ükümetnıñ beyanatlarını red etti. Aytqanına köre, Alyans Şarqıy tarafında kenişlenmege vadenı iç bir zaman bermey edi.

“NATO kenişlenmemege vadenı iç bir vaqıt bermey edi.  Teşkilâtmıznıñ añlaşmasına qayd etile ki,  er bir avropalı devletnıñ Alyans azasınnen olmağa imkânı bar. Ekinciden,  70 ve 90 senelerine bağışlanğan vesiqalar bar: Helsinki Ekünleyici Senet, Paris Hartiyasf,  Rusiye-NATO tayınlegen akt ve başqa añlaşmalar. Anda aytıla ki, er bir devletnıñ öz yolunı seçip almağa aqqı bar”, - Stoltenberg ayttı.

Siyasetşinas Öleksandr Hara beyan etti ki,  Ukrainanıñ "NATO-plüs" devletinnen resmiy tanuvından soñ, Rusiye tarafından eskalatsiya telükesi bar.

“Qomşularımız tarafından jr vaqıt ucum telükesi bar. Elbette, voyle vaziyet daa çoq vaqıt devam etecek. 

Putinnıñ areketleri aqqında - kütleviy ucumnen cevap bermenıñ faydası yoq, çünki doğru çeşit türlü sanktsiyalarını qayde tecekler. AQ, NATO ve ortaqlarını Ukrainağa ve Ğarpqa imdatlarını quvetleştirecekler”, - Hara ayttı.

O qoştı ki, eskalatsiya episi bir olacaq, lâkin lokal şekilde.

“Hatırlatamız ki, biz Belorusiye ile qomşular olamız.  Putin, Lukaşenkonıñ yardımı ile devletmizde olğan vaziyetini kerginleştirmege ola bilecek.  Şimdiki vaqıtında biz zaifmız,  çünki Putin añlay ki, diplomatiya yolu ile o isteklerini yerine ketirmege olmaz. Eskalatsiya azır olmağa kerek. Belki eskalatsiya “LMC” ve “DMC” tarafından başlanacaq”, - siyasetşinas fikir ete.

Arbiy ekspertnıñ fikirine köre, Avropa cenk başlanmasın dep, er şeynı yapmağa azır.

“Sınardıki kirginleşme - Putin içün ağrınıqlı mevzudır. Avropa cenkten pek qorqa.  2014 hatırlatsaq, olar bizni ateş toqtatmağa yalvara ediler. Kim ve ne içün cenkleşe işleri yoq edi. Cenk toqtatuvı olarnıñ esas maqsadlarınnen edi. RF tarafından resmiy çatışmalar başlansalar,  Avropa özü rus tecavuzını boğıp toqtatacaq.  Men bellesem, bu cenkâver telüke degil, bu adiy siyasiy oyundır”, - Jdanov ayttı.