Qırım platforması muvafaqıyetli siyasiy tedbirinnen eti,  lâkin istiqbalini ve perspektivasını tek vaqıt bildirtecek - Babin

Анастасія Діденко
·
12:19, 11 Qaraqışay
Qırım platforması muvafaqıyetli siyasiy tedbirinnen eti,  lâkin istiqbalini ve perspektivasını tek vaqıt bildirtecek - Babin
Foto menbası: Голос Криму

Active Group taqıqatnıñ neticelerine köre, Ukraina grajdanlarnıñ 46,1% yarımadanıñ qaytaruvına ümüt eteler.  Şu zamanda 33,2% insan fikir eteler ki, Ukraina Qırımnı qaytarmağa olmacaq ve o daima Rusiyenıñ qısımınnen qalacaq. Ukraina prezidentnıñ Qırım Muhtar Cumduriyetinde vekili Boris Babin Suspilne Qırımğa ayttı ki, bir yıldan belli olacaq ki,  deokkupatsiyanıñ strategiyası nasıl olacaq ve nasıl tedbirler keçirilecek belli olacaq. 

Active Group içtimaiy sorğusına köre,  46,1% yarımadanıñ qaytaruvına inanğan ukrainler arasında, 4,3% onıñ yaqın zamanda olğanına inanalar, 41,8% - kelecekte qaytaruvına inanalar. 

Ukraina ve bütün halqara cemiyeti,  yani BHT ve NATO,  içün Qırım vaqtace işğal etilgen Ukraina territoriyasınnen  qala. 

Menba: Active Group

Ukraina prezidenti Volodimir Zelenskiy er yıldaki hatipnen Yuqarı Şurada aralıq aynıñ 1 çıqtı ve beyan etti ki,  Qırım dünyadaki kündelik mevzusına qayttı.  Prezident haber etti ki,  2021 senesi ilk baar ayında “Qırım Muhtar Cumhuriyetnıñ ve Aqyar şeyernıñ  deokuppatsiya ve reintegratsiya strategiyası aqqında” MTMŞ qararı areket etmek başladı. 

“27 bin kv.km meydanlıq territoriyası - bazı Avropalı ve dünyadaki devletlerden balaban ola. Biz gektarlar içün küreşmeyik, biz insanlar içün, grajdanlarımız içün küreşemiz”, - devlet Başı qoşa. 

Bu vesiqada halqara qayd etilgen sınırlarda Ukraina territorial bütünligini ve devlet suverenitetini ğayrıdan tiklemesi, Qırımnıñ  deokkupatsiya ve reintegratsiya maqsadınnen  diplomatik,  arbiy,  iqtisadiy, malümat ve gumanitar tedbirleri qayd etileler. 

Qırımnıñ kurort ve turizm sabiq mebusı (2010-2014 ss.)  Öleksandr Liyev "Sogodnі" neşirge ayttı ki,  Ukraina 2022 senesine yañı siyasiy usullarnen kirdi. 

“Keçken yılları ukrain siyasetçileri Qırımnıñ anneksiyasınen tek şiarler ile küreşken ediler, 2022 senesi ise kerçek ğayyelernıñ yerine keterüvi başlanacaq”, - Liyev ayttı. 

O qoştı ki, Qırım platforması “butün dünyağa yanğıradı ve Rusiyenı nervalata, bu sebepten o dünya cemitenıñ Moskvağa qarşı müim diplomatik basım usulınnen ola”. 

“Diplomatik ve siyasiy tedbirler Qırımnıñ deokkupatsiyası sebepten yahşı neticege ketirmege ola bileler.  Lâkin ükümet ve Ukraina oñı halqara derecede imdat etecek mı - haberimiz yoq. Buñı añlamaq içün -vaqıt kerek. Qırım platformadan soñ daa az vaqıt keçti. Bir yıldan soñ neticelerine baqacamız. O zamanda deokkupatsiya maqsadınnen ne yapıldı belli olacaq. Şimdiki vaqıtında qıymet kesmege - ertedır, yaramay cevap bermege olmaycam”, - Suspilne Qırımğa Ukraina prezidentnıñ Qırım Muhtar Cumduriyetinde sabiq vekili Boris Babin haber etti.

 Qırım Muhtar Cumduriyetnıñ sabiq mebusı Öleksandr Liyev ukrain ordunıñ quvetine diqqat etti.

“Qırım qaytaruv sualine biz diplomatik ğayretlerden ğayrı, silâlı quvetlernıñ imdatına ümüt eteler. 2022 senesi biz Qırımnıñ deokkupatsiyasına yaqınlaşacamız”, - Liyev ayttı.

Boris Babіn fikirine köre, Qırım platforma sammiti - muvafaqıyetli diplomatik tedbirdır. 

“Menimce, Qırım platforma sammiti - muvafaqıyetli diplomatik tedbirdır, lâkin neticelerine tek vaqıt keçse körmege olacamız”, - beyan etti.