Rusiyeniñ Ukrainağa qarşi tecavuzini quvetleştirse, RF içün neticeleri ciddiy olacaqlar - AB liderleri

Анастасія Діденко
·
17:04, 17 Aralıqay
Rusiyeniñ Ukrainağa qarşi tecavuzini quvetleştirse, RF içün neticeleri ciddiy olacaqlar - AB liderleri
Foto menbası: АР

AQŞ prezidentniñ Baydenniñ memurieti AB ortaqlarina basimini quvetleştire ve ukrain territoriyalarina ucum olsa sanktsiyalar cedvelini tizmege talap ete. AQŞ ve AB energetik ve mudafaa kompaniyalarğa qarşi qaşma sanktsiyalarini muzakere eteler. Daa olar Rusiyeni halaqa iqtisadiy aglardan çiqarmağa imkyanlarini baqalar. Boyle areketler devletniñ iqtisadni bozmağa ola bileler.

Bloomberg agengtikniñ malümatlarina köre, bazi AB devletleri, olar arasindda Frenkistan ve Almaniya fikir eteler ki,  cezalavlar qayd etüvine aşiqma problema çizmeniñ diplomatik yollarini yoq etecek.

Diplomatik usullar Kremlni toqtatmağa olmaylar.  Misal olaraq, AB liderleri aytqanlarina köre,  Kreml  Belorusie şarqiy sinirindan migrantlarniñ areketlerine qarşi “gibrid ucumini” toqtatmağa olmadi.

“Putin bu vaqialarğa  Rusiyeniñ munasibetini red ete. Amma quvet kosterüvi oñiñ ğarbiy devletleri aqqinda fikirlerini tek tasdiqlay, bu sebepten o faalietini devam ete”, - Merkeziy ve Şimaliy Avropadaki Bloomberg jurnalisti Maykl Vіnfrі yazdi.

Deutsche Welle AFC ukümetine bağlanip haber etti ki, Almaniya Berlinde çeçen adamni 

“Devletnen sımarlanğan insan olduruvi  alman uquqniñ ve Almaniya Federativ cumhuriet suverenitetniñ qiba bozuvinnen ola”, - AFC  TIN başi Annalena Berbok beyan etti.

Hatirlataymiz, cumaaqşamı kunü NATO ortaqlari Rusiyeni Ukrainağa qarşi arbiy qorquzmalardan vazgeçmege ve diplomatik aytişmalarini devam etmege çağirttilar.

O kunü derc etilgen AB liderlerniñ beyanatini tekrarlayip, arbiy alyansniñ azalari Moskani tenbilediler ki, Rusiyeniñ Ukrainağa qarşi tecavuzini quvetleştirse, “RF içün neticeleri ciddiy olacaqlar”.

Şimaliyatlantik şuraniñ elçileri, NATO reberlik organniñ hadimleri araliq ayniñ 16 Brükseldeki ştab-dairesine korüşip, Avropa ve Avrasiya suallerden AQŞ devlet kyatibniñ yardimcisi Karen Donfrіd brifing keçirmek içün toplaştilar. O tek Moskvağa ve Kievge ziyaretten qaytti. 

Soñki afta devaminda Waşington NATO vekillerinnen ukrain sinirlari boü Rusiye ordularniñ arbiy askerleşüvi aqqinda istihbarat malümatlarinnen paylaşqan edi ve imkyani olğan ucumi aqqinda tenbiledi. 

AQŞ tenbilediler ki, Rusiye ucum aqqinda kerçek ya da qalp etilgen beyanatlarini yapip, cenkyaver areketlerini başlamağa ola bile.

“Biz soñki aylar devaminda qayd etilgen Ukraina sinirlari boyu rus ordularniñ çoqlaşuvi sebebinden raatsizlanamiz ve Rusieniñ Ukraina ve NATO aqqinda yalan beyanatlarini red etemiz. Biz Rusieni acele deeskalatsiyani başlamağa, diplamatik kanallarinnen qullanmağa ve halqara uquqa köre areket etsin”, - NATO vekilleri ayttilar.

Rusiye bu vaqitace Ukraina şarqinda devamli cekke munasibetini red ete. Amma Rostov vilyaetinde cinaet davasi ile qararina isbatlarğa bağlanalar. Bu isbatlarğa köre, rus arbiy bolükleri işğal etilgen Donetsk ve Lugansk territoriyalarina erleştirgenler. Dava aqqinda suaallerge cevap bergende, Rusiye prezidentniñ Volodimir  Putinniñ vekili kene de munasibetlerini red etti ve mahkeme yañlışlanğan edi dep aytti. 

Araliq ayniñ başinda Putin ve Bayden arasinda keçirilgen videkonferentsiyadan oñ, Rusiye bir qaç talaplarini çiqardi. Olar arasinda Ukraina ve Gurcistandan NATOğa iç bir zaman qoşulmağaniñ kefiligini talap etti.

NATO general ktyabi yens Stoltenberg beyan etti ki,  azaliq sualleri Rusiyeniñ işi degil.

“Biz er bir devletniñ oz' kelecegi ve tiş siyaseti aqqinda qararlarini mustaqil çiqarmağa aqlarina imdat bildirtemiz. NATO Ukrainanen munasibetleri - bu tek Ukrainaniñ ve 30 NATO aza-devletlerniñ işidir. Biz ortaqlar telükesizligini bolmege intilmalarini qatti derecede red etemiz”, - NATO vekilleri ayttilar.

Soñki yillar devaminda NATO ve Rusiye arasinda munasibetler bozuldilar. Ekim ayinda Rusiye NATO diplomatik missiyasini qapatti ve alyans tarafindan duşmanliq aqqinda beyan etti. NATO bir qas rus diplomatlarini vazifelerden çiqardi, çünki olar kerçekten kasuslar kibi çalişalar.

Araliq ayniñ 16 NATO beyan etti ki, o Moskvanen aytişmalarini iç bir zamandan yanindan başlamağa azir.

“Biz Rusiyenen aytişmalar keçirmege azirmvz”, - NATOda beyan ettiler.

Olar qoştilar ki, Rusiye içün NATO şuraniñ oturuşina eveldeki davetini tekrarlamağa azirlar.