Rusiye Ğarp şantaj etmek içün Ukrainani qorquza - Zelenskiy

Анастасія Діденко
·
16:43, 15 Aralıqay
Rusiye Ğarp şantaj etmek içün Ukrainani qorquza - Zelenskiy
Foto menbası: УНІАН

Ukraina devletniñ başi Volodimir Zelenskiy La Repubblica italian gazetasina berilgen interviüsina beyan etti ki, Ukraina Rusiye ile qavğaniñ çeşit scenariylerine azir.

Bizim sinirlarimizniñ yaninda toplanğan ordular nasil maqsadinnen işletireler añlatti.

“Olarni Ğarp devletlerini şantaj etmege tirişalar.  Amma rus ordularniñ sayisi çoqlaşsa, şantaj kerginleşse, buñi devletmizge, belgi de butün regionğa  qarşi tecavuzniñ kenişlemesine azirluvnen adlandirmağa mumkün olur.Ukraina içün sinirlarda olğan vaziet apnsiz degil. Rusiye bu cenkni daa 2014 senesinde başladi, o zamandan biz çeşit türlü scenariylerge azirmiz. Yaziq ki, episi avropali devletler azir degil.

Misal olarq,  yaqinda Almaniya NATO siniri ile bizge dron qarşi tüfeklerini ve mergin nişancılar qarşi sistemalarini mudafaamiz içün almağa zarar etti. Devletmizde 8 yil cenk devam ete. Mudafaa aqimiz bar.cenkyaver tecavuzden ozüni qorçalağan demokratik devletniñ mudafaa aletlerini almağa aqqi olmaq mecbur. Amma evelsi kibi, bazi merkezlerde qorqu ğalebe qazana”, - Zelenskiy beyan etti.

Ukrain halqniñ başi qayd etti ki, yarin RF prezidenti devletmizge ucum aqqinda qarar çiqarsa, ukrain ordusi buña azir olacaq.

“Biz toprağimizni ve halqimizni ucumlardan episi bir qorçalacamiz. Ukrainler oz' serbestliginden iç vazgeçmecekler”, - aytti.

Daa o qayd etti ki, Moskvada “çeşit türlü maküm etüvlerini toplap, muzeyini açmağa mumkün”. Zelenskiy etilgen imdat içün teşekkür bildirtti, amma qayd etti ki,  rus tarafniñ siyasetini halqara uquqa kore deniştirmek ve Ukraina şarqina cenk toqtatuvi aqqinda faydali ve terkipli aytişmalar keçirmek  içün ortaq ğayretleri etmey. 

Misal olaraq, 2019 senesi Normand şekilde keçirilgen sammitinde qayd etilgen aytişmalarniñ biri, mabusler aqqinda aytişma  - bu vaqitace erine ketirilmey. Bizim grajdanlarimiz işğal etilgen territoriyada esirlikte bulunalar. Rusiye olarğa halqara teşkilyatlarini qabul etmege vade ete edi, lyakin aytqanini erine ketirmedi. Ukrain mabusler hucur şartlarda bulunalar, bu sebepten Rusiye olarni qirmizi Haçqa kostertmege olmay.

Ukraina prezidenti La Repubblica neşirine berilgen interv'üsina cenk olsa,  eki taraftan ne qadar fedalar olacağini añlaymi cevap berdi.

“Biz mumkün olğan fedalarniñ sayisini añlaymiz, bu sebepten diplomatiyada er vaqit israr etemiz. Biz “silyalarnen” oynamayiq,  sinirlar boü ordularmizni erleştirmeyik, bizim devletmizniñ işğal etilgen territoriyamizda cenkyaver areketlerini başlamayiq. cenk devaminda Ukraina tarafindan 15 bin feda oldi. Bir buçuq million grajdanimiz, oz' evlerini braqip, içki koçip kelgenlernen olmağa mecbur oldilar. Keşilengen qavğaniñ qiymeti aqqinda aytsaq, insan fedalarniñ sayisi daa de çoq olacaq. Ruslar içün de”, - ukrain lideri aytti.

O qoşti ki, Ukraina kerekli ğayretlerge azir, o namusli ve devamli tinçliğini yaratatmağa istey. Zelenskiy fikirine kore, o cenk devaminla rus tarafinnen aytişmalarini keçirmege ğayretlerini ve intilmalarini faalleştirmege tirişmalarini saymağa başlasa edi, bu interv'ü qalin kitapnen olmaq mumkün edi. 

“Rusie cevaplarini saymağa içün bir satır başı etecek, çünki Rusiye bu cenkniñbaşqa tarafinnen tanimağa istemey. Aytişmalar sofrasi boyü ruslarniñ nazar noqtasi bir - olar aytalar ki, Donbastaki separatistler ile aytişmalar keçirmege kerek. Bu separatistler aslinda kim? Işğal etilgen territoriyada rus zabitlerve rus ukümetniñ  hadimleri reberlik eteler”, - prezident añlattirdi.

Hatirlatamiz, Rusie çoq vaqit devaminda Ukrainaniñ avropali instituciyalarğa  areketine qarşiliq ete. Oniñ esas talapi - Ukraina iç bir vaqit NATOğa kirmesin ve oz' territoriyasina arbiy alyansniñ ucum silyalarini tutmasiñ. 

Şimdiki vaqitinda RF Ukraina territoriyasinda devamli qavğaniñ qisimi olğanini red ete.

“Bizim devletimiz şuraviy ozek silâ mağazniñ qisimini berdi. Oniñ erine Rusieden ve başqa devletlerden bizim devletmizniñ sinirlarini, suverenitetini ve mustaqilligini uk'met etmege vadeni aldi. Bu boş syozler ediler. Bu sebepten Rusiye tarafindan bazi kefillik aqqinda eşitmege hucurdir, çünki rus tarafi ozü episi vadelerini bozdi”, - Zelenskiy aytti. 

Ukraina prezidenti AB devletlerniñ liderleri ile dialog aqqinda ve Avropadan, ayrica Italiyadan nasil yardimini bekley aytti.

“Belki birisi Ukraina iqtisadiy potencialdan qorqay, amma  Ukraina AB azasi olsa, Italiya ve başqa devletler tek faydasini korecekler. Italiyaniñ Rusienen aytişmalarğa başqa  celp etilgen devletlerge kore  qoşulmaq içün çoqça siyasiy sebepleri bar. Milât bayramı yaqinlaşa - bu sebepten ateşniñ toqtatuvini ve mabuslerniñ azat etüvini muzakere etmege kerek. Eminim, Rusie ve Volodimir Putin Italiyaniñ talaplarini kor'memezlikke urmağa olmaz”, - aytti.