Yârimadada toqtatilğan on dane qadinini 101 bin ruble köremeni odemege mecburladilar 

Олександра Сурган
·
11:51, 15 Aralıqay
Yârimadada toqtatilğan on dane qadinini 101 bin ruble köremeni odemege mecburladilar 
Foto menbası: Суспільне Крим

Edem Semedlâevniñ memuriy 14 kunlik apis deviri soñuña kelgende, adet uzre qirimtatar faalleri tevqifhaneniñ tübüne toplaşip, advokati qarşilamağa istey ediler. Boş ayniñ 23 aqşamina  işğal etilgen Aqmescitte, Franko bulvarniñ olğan tevqifhaneniñ ânina adamlar ve qadinlar toplaştilar. Anla endi “Rosgvardiâ” âzuvi ile avto, eki dane boş avtobus, maşnalari tura ediler. Daa bulunğan insanlar arasinda “E Merkezinin” işğal hadimleri bar edi. 

“Avtobuslar, avtozak kerçekten öluni blok eteler, biz tek âqinlaşamiz”, - faaller o zamanda âzdilar.

Semedlâevniñ aqiqiy çiqiştan on daqa evel kütleviy toqtatuvlarini keçirmege başladilar. O aqşamda 31 insan toqtatildi, olar arasinda - 10 dane qadin.

“Tünevin aqşamda men advokatmizni qarşilamaq maqsadinnen keldim. Kurrelerini aldiq, bayram atmosferasi edi. qizlarnen selâmlaştiq, ve bir qaç daqqadan soñ bizge hadimler keldile ve bizni avtobusqa oturmağa mecburlayip, policiâ bolügine alip kettiler. Mahkemeden evel bir gece biz anda bulundiq. üqlamağa de çare bermediler, tek sabaqqa âqin bizni kameralarğa kirsettiler”, - toqtatilğan faallerden biri, Reyhane Kulametova haber etti.

Oñi çağina etmegen qizinnen - Meryemnen beraber toqtattilar. 14 yaşindaki qizçiğini neticede Reyhanenen âzilğan kâğitnen azat ettiler. Reyhane ise geceni  tevqifhanede keçirdi.  Tek boş ayniñ 24 saat 12 kamerasina aş ve suv ketirdiler, mahkeme ise aqşam başlandi.

Başqa qadinlarnni" tasvirlerine kore, olar de boyle şartlarda bulunğan ediler. Reyhanenen beraber tevqifhanede: Elmaz Abduramanova, Elvіna Azіzova, Fatіme ânіkova y Nayle Іbragіmova bulunğan ediler.

Olardan ekisi - Aqmescitteki “Hizb ut-Tahrir dava” iştiraqçilarniñ omür arqadaşlaridir. Nayle Ibragimova - yâşar Muedinovniñ arqadaşi ola. Fatime Yânikovaniñ qorantasina uç' dane adam apislengen: oğlan qardaşi, omür arqadaşi ve omür arqadaşniñ oğlan qardaşi. “FTH” ve “policiâ” bolükleri âninda evelsi de qadinlarini toqtata ediler.

Nayle Ibragimova. Menba: Suspilne Qirim

Evelsi Bağçasaray  “Hizb ut-Tahrir dava” iştiraqçiniñ Amet Suleymanovniñ omür arqadaşi - Lilâ Lümanova mahkeme binaniñ âninda toqtatilğan edi. O zamanda o fikir ete edi:

“Olarni bizim birdemligimiz, bizim imdatimiz açuvlandirta, bu sebepten olar basim etmege tirişalar. Biz buni añlaymiz. Lâkin eger olar bu toqtatuvlar ile bizni qorquzmağa isteseler, buniñ faydasi olmaz. Bizde ters reakciâmiz başlana. Menim omür arqadaşimi ekim ayniñ 29 qatti rejimniñ 12 yilina mahkemelediler. Bu meni toqtatmaz. Men vatandaşlarima imdat bildirtmege devam etecem, vatandaşlarima qol tutacam.Bu ters reakciâ. Buni oz' misaline duysan, soñ boyle tüşünmege başlaysin”, - Lilâ ayta.

Amma bu - birinci kütleviy adise, işğal etilgen Qirimda beş dane qadinni bir qabaatluv ile toqtattilar  ve tevqifhanede qapattilar. Advokat Edem Semedlâev qadinlarniñ toqtatuvini boyle tasvir ete:

“OMON hadimlerniñ” areketleri qanunsiz. qadinlar qarşiliq etmediler, bu sebepten kollarindan tutip, oñi mecburiy alvp ketirmege keregi öq edi. Ondan ğayri qadinlarini qadin hadimleri tutmağa kerek. Toqtatuv vaqitinda qadinlar qarşiliq etmediler. Olarni tutmağa aslinda keregi öq edi”.

Umumen, boş ayniñ 23  mahkemeniñ ânina 10 qadin toqtatilğan edi. Olar arsinda esli-başlı qadinlar ve çağina etmegen qizlar bar edi. Olarni tevqifhaneden azat ettiler. Soñ Aqmescitteki Kiev rayon mahkemesi olarni episini “Grajdan terkibini bozğan bir zamanda insanlarniñ qanunsiz toplaşuvniñ â da areketniñ teşkil etüvine”, RF qanunnameniñ 20.2.2 maddesine qabaatli tanidilar.

Episi qadinlarini 10-15 rublege (3,5 - 5,5 bin grn) para cezasina mahkemelediler. Umumen on qadinğa 101 bin ruble (37 bin grn) çiqti.

Fatime Yânikova. Menba: Suspilne Qiri