Rusiye Ukraina territoriyasinda devamli qavğaniñ qisimi olsa de, bu vaqitace episi qabaatluvlarini red ete

Анастасія Діденко
·
15:30, 14 Aralıqay
Rusiye Ukraina territoriyasinda devamli qavğaniñ qisimi olsa de, bu vaqitace episi qabaatluvlarini red ete
Foto menbası: ua.news

Rusiye çoq vaqit devaminda Ukrainaniñ avropali muessilerge areketine zarar ete, oniñ esas talapi  - Ukraina NATO kirmesin ve oniñ territoriyasinda arbiy alyansniñ ucum silyalari olmasin. Rusiye Ukraina territoriyasinda devamli qavğaniñ qisimi olsa de, bu vaqitace episi qabaatluvlarini red ete.

BBC haber ete ki,  Kreml vekili Dmitro Peskov episini “suvuq başini” saqlamağa çağirtti, tiş işler nazirnin muavini  Sergіy Ryabkov tenbiledi ki, kerginlik 1962 senesi kubadaki raketa buhranina oşağan vazietini celp etecek. O zamanda AQŞ ve Şuraviy Birlik ozek qavğağa yaqinlaştilar.

Daa ğarbiy mahsus hizmetleri fikir eteler ki, ucum 2022 başina başlanmağa ola bile.

“Azirliqniñ ve eskalatsiya kerginleşmeniñ mumkün olağan vaqiti yanvar' ayniñ soñi ola bile”, - Ukraina mudafaa naziri Oleksiy Reznikov beyan etti.

Amerikala isttihbarat haber ete ki, yanvar' ayinda bu areketlerge 175 bin rus askerleri ucumğa qoşulmağa ola bileler.

“Putin rus askerlerini ve olarniñ telükesizlik hizmetlerini radikal areket etmege mumkün olğan erlerine erleştire”, - IMI mudiri William Berns beyan etti.

Sali kunü, ayriliq ayniñ 7 prezident Bayden videobağlanuv ile RF prezidenti Putin ile muzakere keçirdi. Muzakere devaminda olar Ukraina mevzusini, kiber telükesizligini ve devletlerniñ strategik stabillikleri aqqinda laf ettiler.

Başindan Rusiye Qirimda ve Ukraina şarqiy tarafniñ yaninda ordularniñ toplaşuv yoldaş resimlerini raatsizlatqan dep adlandirdi. Amma ayriliq ayniñ başinda Rusiye prezidentniñ yardimcisi beyan etti ki, “olarniñ öz territoriyalari boü ordularini areket etmege aqlari bar”.

Rusie Silyali quvetlerniñ baş komandani Valeriy Gerasimov aytti ki, NATO ordularniñ areketlerine çoq diqqat etti, “haber vastalarina mumkün olğan Ukraiağa ucum aqqinda malümatlar ise - yalan olalar”.

Yaqinda Moskva Kievni ordusniñ yarimniñ - 125 askerlerge yaqin, şarqiy tarafinda toplaşuvina qabaatladi ve beyan etti ki, Ukraina Rusyienen imdat etilgen separatistlernen nezater zhtilgen territoriyalarğa ucumlanğa azirla. Ondan ğayri  o NATO devletlerini “Ukrainani silyalarnen toldurmasina” qabaatladi.

Rusie Federatsiya şurasniñ halqara işler suallerden vekili Volodimr cabarov beyan etti ki, ayriliq ayniñ başinda separatistler nezareti astinda olğan territoriyalarda yaşağan yarim million ukrainlerniñ rus pasportlari bar. cabarov aytti ki, separatistlerniñ liderleri Rusieden yardim sorasalar, “elbette olara vatandaşlarina yardim etecekler”.

“Elbette, aqil ve öz devletler ve halqa cemiet ile mesuliet ğalebe qazanacaq”, - RF prezidenti Volodimir Putin konferentsiyalarniñ birine beyan etti.

2021 senenin oraq ayinda rus lideri Kreml saytinda keşilengen esabatini erleştirdi. Anda eki devletniñ tarihleri tasvir etilgen ediler. O ukrainlerini ve ruslarini “bir halqnen”, Ukrainaniñ şimdiki liderlerini ise “antirus leyhanen” adlandirğan edi.

“Ukrainani Rusyiege qarşi qiziştirğanlar öz devletlerini yoq etecekler”, - Volodimir Putin fikr ete.