Ukrainda Kreml siyasiy mabusleri olğan jurnalistlerine muellifler-ambasador kampaniyasini başladilar

Олеся Вакуленко
·
10:16, 14 Aralıqay
Ukrainda Kreml siyasiy mabusleri olğan jurnalistlerine muellifler-ambasador kampaniyasini başladilar
Foto menbası: ZMINA

Ukrainda Kreml siyasiy mabuslerine #SolidarityWords adli muellifler-ambasador kampaniyasini başladilar. Programma çerçivisinde 13 yazici ve jurnalist 13 siyasiy mabusle olğan jurnalistlerniñ ambasadorlarinnen olacaqlar. Er kezi işğal etilgen Qirimda ya da Rusie Federatsiyada siyasiy sebeplerden ya da qanunsiz davalar ile apislerde ya da ev pisi astinda bulunalar.

Kampaniya teşkilyatçilardan biri, ZMINA insan aqlar Merkezi haber etti ki,  siyasiy sebeplerden apislerde ya da ev apisi astinla Rusiyede ve işğal etilgen yarimadada 127 ukrain grajdani buluna, olar arasinda 89 - qirimtatarlar. Programma ve oniñ birinci neticeleri aqqinda “Kun mevzusina” Nadiya Dobryanska -  ZMINA insan aqlar Merkezniñ leyhalar reberi ve Andriy Kurkov - ukrain yazicisi, jurnalist ve stsenarist ile subet keçirildi.

Nadiya Dobryanska haber etti ki, bu leyhaniñ maqsadi - ukrain siyasiy mabuslerniñ tarihlerini belli yapmağa.  jurnalistlerniñ ve sabiq jurnalistniñ, şimdiki vaqitnda qirimtatar milliy Meclis reisniñ mkavinnin tarihini kerçek maqsadinnen seçip aldilar:

“PEN teşkilyatniñ esasçilari - yazicilar, şairler, jurnalistler, bu sebepten episi siyasiy mabusleri arasinda birdemlik bilcirtmek içün jurnalistler seçilgen ediler. çoqsi grajdan jurnalistlernen ola. Umumen, anda 12 insan, olar arasinda on dane qirimtatar grajdan jurnalisti ve “Radio Svoboda” frilanser jurnalisti ve ekspert Oleksiy Besarabov. Daa biz Nariman Celyalovniñ tarihinnen çalişamiz, o de sabiq jurnalist ola”.

Kelecek ambasadorlarğa belli yazicilarniñ ve jurnalistlerniñ auditoriyalarini birleşktirmek maqsadinnen hatip ete ediler. Bu teklifke u"oşulmağan insanlar aqqinda leyha reberi bir şey aytmadi. Siyasiy mabuslerini taqdim etken 13 insan, Dobryanska aytqanina koe, siyasiy mabuslerniñ sesinnen olip, halqara teşkilyatlarğa hatip eti, olarni azat etmege çağirtmağa mecburlar.

Kampaniya çerçivisinde nasil tedbirler keçirilecekler, ambasadorlar imkyanlarina köre ozleri qarar çiqaracaqlar. Ambasadorlarnni" areketlerniñ endi bazi neticeler bar:

“Biz leyhaniñ başlanğani aqqinda içtimaiy ağlarda haber ettik ve reaktsiyani nezaret etemiz. Misal olrakh, Miroslav Marinoviç pek tez Server Mustafaev aqqinda metinini derc etti. O oniñ ambasadorinnen ola.  Men bellesem, bu yahşi netice, çünki biz işini başladiq”.

Ambasadorliq tecribesi aqqinda ukrain yazicisi, jurnalist, stsenarist Andriy Kurkov haber etti.  O qirimtatar milliy Meclisniñ baş muavinini, işğalcilernen qanunsiz apislengen sabiq jurnalistini Nariman Celyalovni taqdim ete.

“Maña iştiraq etmege tekliflen hatip etkende men doğru raziliq berdim. Bu belli insanlar, yazicilar ve jurnalistler içün adiy vazifedir - apis etilgen zenaatdaşlarniñ, icadiy insanlarniñ, aqqiqat içün kureşçilerniñ meraqlarini taqdim etmege. Men Narimanni cesürligi sebebinden pek urmet etem. O neticelerden qorqmayip Kievge keldi ve Qirim platforma sammitine iştiraq etti.  qiaytqanda oñi ne bekley haberi bar edi. Aslinda, o ozüni qurban etti, amma insanlar ozlerini vatan ve aqiqat içün qurban ketirseler, biz de olarğa imdat bildirtmege mecburmiz”.

O qayd etti ki,  dünyağa Nariman Celyalov aqqinda hatirlatma aletlerden biri h soñki vaqialar aqqinda haberlernen paylaşuvi. Amma bu haberlerge de er vaqit reaktsiya etmeyler:

“Men er vaqit içtimaiy ağlar auditoriyaniñ boyle ciddiy mevzularğa reaktsiyasi sebepten kederlenem. Kerçekten, başqa mevzularnen meraqlanğan insanlar çoq olsa de, insan aqlar bozuvi aqqinda materiallarina az reaktsiya etile. Amma oñi episi bir derc etmege kerek. Insanlar boyle malümatlarğa nasil reaktsiya etmege bilmeyler”.

Andriy Kurkov fikiri ile, boyle haberlerge boyle reaktsiya etmege kerek:

“Repostlar yapip, paylaşmağa kerek, başqatillerge tercime etmege ve bu haberlerini tarqatmaq kerek. Oñi eçnebiy siyasetçiler, insan aqlar içün kureşçiler kor'sinler ve bizim problemalarimiz olarniñ problemalarinnen de olsunlar. Ayri qaayd etilgen Ukraina olmasin, Ukrainani demokratik Avropa  ve demokratik düniya çerçivisinde baqmağa ve muzakere etmege kerek. Insanietlik ve demokratik qiymetler eñ esas olmağa mecbur”.

Esas maqsadi ile yazici qanunsiz toqtatilğan ve apis etilgen Ukraina grajdanlarniñ qurtaruvini qayd etti:

“Hatirlayim ki, bir qaç yil evelsi biz tedbirlerini teşkil etip, anda iştiraq etken edik, Oleg Sentsovni ve başqa mabuslerimizniñ rus apiskhanelerden azat etmege talap etken edik. Bizim esas maqsadimiz - Nariman Celyalovniñ ve oniñ zenaatdaşlarniñ, ukrain, qiramtatar jurnalistlerniñ ve başqa mabuslerniñ  qurtaruvi. Bu esas maqsadimiz. Ne qadar vaqit keçse de, biz toqtamayip oñi kersek yapmağa tirişacamiz”.