Putinniñ Ukrainağa qarşi arbiy tecavuzniñ azirliği aqqinda beyanatlar kerçige uyğun degiller - Dmitro Snegiryov

Анастасія Діденко
·
17:53, 13 Aralıqay
Putinniñ Ukrainağa qarşi arbiy tecavuzniñ azirliği aqqinda beyanatlar kerçige uyğun degiller - Dmitro Snegiryov
Foto menbası: informator.press

Rusie Tiş işler nazirnin muavini Sergiy Ryabkov beyan etti ki, eger NATO ve Amerika Birleşken ştatlari Avropada yañi silyalarniñ erleştirüvini toqtatmasalar, Rusiye silyalar ve tekhnik aletler ile cevap bermege azir.

“Ğarpiy qomşular aqqinda aytsaq, Ukraina territoriyasinda eçnebiy ordularniñ erleştirüvi Ukraina qanunnamesinnen yasaq etile. Ekinciden, Ukraina NATO azasi degil' ve bizim devletmizge Vaşington añlaşmaniñ 5 Maddesine qayd etil'gen  ortaq mudafaa qaydesi tarq etil'mey. AQŞ Ukrainağa arbiy imdatindan vazgeçe, buni ise siyasiy hainlikniñ qisiminnen sayyalalar. Bu hucurdir”, - “Prava Sprava” Grazhdan teşebbüsnni" başi Dmitro Snegiryov Suspil'ne Qirimğa haber etti.

Yaqinda AQŞ prezidenti co Bayden beyan etti ki, eger Rusie Ukrainağa ucum etse, Amerika askerlerini yollamacaq. Boyle vaziette o askerlerini NATO şarqiy avropali devletlerge olarniñ mudafaasi içün yollacaqlar, Rusieni ise iqtisadiy sanktsiyalar ile yiqacaqlar.

“Poroşenko prezidetligi vaqitinda Ukraina içün arbiy-tekhnik yardim suali toqtatilğan edi. şimdiki vaqitinda, Baydenniñ Zelens'kiynen subetinden soñ, amerikali zhurnalistine USq sinirlav erlerde erleşken ve amerikali Javelin tank qaşiliq raketali komplekslernen donatilğan bolügini taqdim ettiler. Bu Ukraina ukümetine ve USq işançniñ isbatinnen ola.

Ondan ğayri AQŞ arbiy-tekhnik yardimniñ miqdarini çoqlaştirdilar, bu pek muimdir. 300 mln dollar aqqinda laf. Bu kerçekler arbiy-siyasiy reberligine olğan denişmelerini tasdiqlaylar”, - grazhdan faali beyan etti.

Ekspert qayd etti ki, Baydenniñ 2014 seneniñ vaqialarniñ tekrariri qabul etmege irişimsizliği aqqinda beyanatniñ de teren mañasi bar edi. Kerçekten, o zamandaki ukümet Rusiege kureşsiz Qirimni ve şarqiy territoriyalarini işğal' etmege imkyan berdi. 

“Ukraina devlet sinirlarniñ yaninda peyda olğan arbiy-siyasiy vazietini diqa"katka alsaq,  qayd etil'gen rayonlarda bu ob"ektlerniñ mudafaasi içün tedbirler keçiril'dilerü Ondan ğayri Dnipro ozeni astinda olğan kopürlerniñ, GES, AES ve kritik infrastrukturaniñ başqa ob"ektlerniñ qorçalavi içün tedbirler keçiril'diler”, - Ukraina Mudafaa nazirliknin opreativ malümat berüv vekili Leonid Matühin Suspil'ne Qirimğa haber etti.

Dmitro Snegiryov hatirlatti ki, bizim strategik ortağimiz - Buük Britaniya yardimi ile Berdyans'k ve Oçakov şeerlerde eki arbiy-deñiz bazalarniñ quruciliq ambit leyhasi erine ketiril'di. 

Ukrainaniñ eki deñiz arbiy bazalarniñ biri Zaporiz'ka vilyaetniñ Berdyans'k şeerine erleştiril'gen. Anda deñizge irişim ve Rusie tarafindan eskalatsiya telükesi bar. Dñizde tinçliği temin etmek içün Zaporiz'ka vilyaetine silyali quvetlerniñ arbiy-deñiz bolükler yaratilalar.

Yaqinda nasip etil'gen mudafaa naziri Oleksiy Reznikov 2021 senenin boş ayinda Berdyans'k şeerini ziyaret etti. O qayd etti ki, DAq bazaniñ qurmasini tezleştirmek kerek, çünki Rusie tarafindan gemi areketniñ telükesi bar.

Leonid Matühin aytqanina kore, USq Ava quvetlerniñ bolükleri butün kun' devaminda nevbetlik eteler. Anda Ava quvetlerniñ  binden ziyade askerleri arbiy tekhnikaniñ üzler aletleri qoşuldi. 

Dmitro Snegiryov ğarbiy qomşulardan neni beklemek añlatti.

“Frenkistan  2022 senensi arbiy-tekhnik yardim berüvini qararladi. Muhalifet tarafindan beyanatlar yanğiralar, olarğa kore bu paralar USq silyalaşuvana berelecekler. Bu kerçek degil'. Bu paralar - qoşma paralardir, olar ukrain bücetine qayd etil'meyler.

Zelenskiynin Makronnen korüşüvi devaminda Ukraina devlet sinir hizmetniñ ihtiyalarina fren tarafinnen tekhnika beril'gen edi. Bu bizim devletmizge olğan işançini tasdiqlay. ğarp devletleri añlaylar, tiş cel'p etüvler Rusie tarafindan keleler”, - arbiy ekspert aytti.

Daa o qayd etti ki, 2022 senesi Ukraina territoriyasinda eskalatsiyani beklemek mumkün.

“Qayd etmege isteyim ki,  Putinniñ Ukrainağa qarşi miqyas arbiy tecavuzniñ istemegini aqqinda beyanatlari kerçek degil'. Tecavuz ve RF ve Ukraina arasinda cenk  2014 seneden devam ete. 2022 senesi Ukraina territoriyasinda eskalatsiyani beklemek mumkün. Rusie oñi “LMC” ve “DMC” cenki ile taqdim etecek.

Arbiy tekhnikaniñ erleştirüvi aqqinda malümatlar ATOTnen tasdiqalanğan ediler. Ondan ğayri, Mins'k añlaşmalar ile qayd etil'gen sinirlardan tiş tekhnikaniñ erleştirüvi aqqinda malümatlar bar. Umumen, anda 240 alet bar”, - Dmitro  Snegiryov aytti.

Ukraina prezidenti Vladimir Zelenskiy, işğal etilgen DLVAR ve Qırım yarımadasınıñ statusı aqqında referendumnıñ keçirilmesini red etmegenini ilân etti.Bunıñ aqqında o, “1+1” telekanalınıñ yayısında, işğal etilgen territoriyalarnıñ statusına dair ukrainlernen keñeşmek isteymi aqqında jurnalistniñ sualine cevap bererek bildirdi.