Zelenskiy Yuqarı Şurağa çoqluq grajdanlıq aqqinda qanun leyhasini kirsetti

Анастасія Діденко
·
14:18, 08 Aralıqay
Zelenskiy Yuqarı Şurağa çoqluq grajdanlıq aqqinda qanun leyhasini kirsetti
Foto menbası: Прямий

Ukraina prezidenti Vladimir Zelenskiy çoqluq grajdanlıq aqqinda qanun leyhasini kirsetti. Devlet prezidentñin aytqañina köre, bu leyha bütün dünyada yaşağan ukrainlerge “diasporanen degil, ukrain grajdanlarinnen özlerini duymağa imkân berecek”.

Nasil deñişmeler teklif etileler

“Dünyadaki ukrainliğina imdatimiz bu halqara siyasetmizñin muim qisimidir. Men bellesem, Amerika qoşma ştatlarında,Kanadada ve AB yaşağan ukrainler içün çoqluq grajdanlıq suali pek muimdir. Bugün men uyğun qanun leyhasini parlament baquvina alip kettim. Biz - 65 milliondir”, - Zelenskiy aralıq ayniñ 1 er yılliq keçirilgen çiqişi devaminda beyan etti.

6368 nomerali qanun leyhasi “Ukraina grajdanlıği aqqinda” Qanunğa  Ukraina grajdanlıqñin alivina ve toqtatuvina denişmeler qoşa. Bu vesiqa acele sayila ve komitette baqila.

Ukraina grajdanlıqñin  yasaq etme sualine ayri diqqat etile. Demek, rus pasportlari olğan  grajdanlarñin  Ukraina grajdanlıqlari toqtatilacaq. Bu yaşı yetken ve Ukraina territoriyasinda  rus pasportinnen qullanğan Ukraina grajdanlarina bağli. Teşebbuste aytila ki, bu milliy  telükesizligine ve milliy meraqlarina zarar ete.

Daa qanun leyhasininda cetel grajdanlıq red etme ve tek Ukraina grajdanlıqñin qabul  etmesi aqqinda vesiqani qayd etmege teklif etile.

Buni yapmağa mümkün:

  • Ukrainada qaçaq statusiñi ya da mekân alğan insanlarğa;
  • USQ ya da Milliy Gvardiyada kontrakt ile hizmet etkenlerine;
  • hizmetlerini bazi sebeplerden toqtatqan hizmet  etkenlerine;
  • vaqtınca yaşamaq  malümat kâğıtıni alğanlarğa;
  • Ukrainada nam qazanğanlarğa ya da devlet meraqlarina kerekli  insanlarğa;
  • tecavuziy devletñin ya da işğalci devletñin siyasiy fikirleri sebeplerden taqip etilgen grajdanlarina;
  •  Ukraina grajdanlıqñi  almaq içün başqa devletñin qanunlarina köre grajdanlıqñi toqtatqan grajdanlarina.

Daa vesiqada Ukraina grajdanlıqñin berüvine red etme sebepleri bar (insanietlikke qarşi ağir cinaet yapmasi, genotsid, Ukrainada maküm olğani, başqa devletñin territoriyasinda  ağir cinaet yapmasi).

Bizni Telegram’da oquñız