“İnsaniyetliknıñ milletı ve tere tusı yoq” - Dim Amor

Анастасія Діденко, Анастасія Терещук
·
16:15, 30 Qasımay
“İnsaniyetliknıñ milletı ve tere tusı yoq” - Dim Amor
Foto menbası: academy-art.co.il

İsrail rejiserı Dim Amor kerkek vaqıalarğa esaslanğan pyesa ile işini başladı. Rejisörnıñ ukrain tamırları bar.

Dim Amor Sumska vilâyetinde doğdı. O Faride adlı qıznıñ tarihini tasvir etmege istey. Ulu Vatan cenki vaqıtında o çoq yeudiy balalarını qurtarğan edi.

Holokost vaqıtında qırım yeudileri öz balalarını qurtarmaq içün, olarnı Faridege ketirdiler. Qırımtatar musulman qadını öz yaşayışını telükege qayırıp, balalarını qurtardı ve öz misaline stalin rejimnıñ repressiyalarını duydı. 

“Bu film degil, bu teatr kösterüvı olacaq. Men Qırım faali ve İsrail akterlernıñ Assotsiatsiyanıñ başı olam. Biz rus akterlarını vaqıtace işğal etilgen Qırımda çıqmamağ çağırtamız, bu sebepten bazı yırcılar, misal olaraq Kirkorov ve Dima Bilan İsrailde öz kontsertelerini red ettiler. Qırım faaliyetim sebebinden maña qırımtatarlar hatip etmege başladılar. Olar maña bu qaydınnıñ tarihini bildirttiler, soñ o pyesamnıñ baş qaramanı oldı”, - Amor ayttı.

Rejiser dostnıñ bahşışı aqqında hatıralarnen paylaştı. Bu bahşıştan pyesanı qoymaq ğayyesı peyda oldı.

“Dostum Kiyevge barğanda, Fride aqqında kitabını kördi. O hatırladı ki, men bu qadınnıñ tarihini ikâye etken edim ve men içün bu kitabını aldı. Men bu bahşışını yarım yıl devamında beklegen edim”, - ayttı.

Soñ Dim Amor kitap müellifine telefon açtı ve müellif aqqını bozmayıp pyesa qoymağa razılıq soradı. Müellif öz razılığını berdi.

“Boyle bu ğayye peyda oldı”, - israil rejiverı ayta.

Dіm Amor. Menba: Facebook/Dim Amor 

Dim Amor haber etti ki, subtirtler rus ve ingliz tilinde tercime etilecekler, pyesa ise ivrit tilinde  qoyulacaq. Pyesada ukrain ve qırımtatar yırları yanğıracaqlar.

“Aslında, biz pyesanı Kiyevge ketirmege isteymiz, lâkin pandemiya sebebinden nasıl denişmeler olacaqlar haberimiz yoq”, - Suspilne Qırımğa añlattı.

Kelecek ayında repetitsiyalar başlanacaqlar, çünki rejisör faal şekilde kitabını rus tilinden ivritke tercime ete.

“Bu rolnı israil qızı oynacaq.  Tarihini ivritte ikâye etecekler, yazıq ki qırımtatarlar iştiraq etmecekler. Lâkin biz Ukrainadan qırımtatar milliy urbalarını alacamız ve İsrailde de urbalarını tikedejmiz”, - İsrail akkterlar Assotsiatsiyanıñ başı ayttı.

Dim Amor natsist Almaniya arbiy formanı ve şuraviy askerlernıñ formanı tapmağa olmadı. Malümatlarğa köre, başından natsistler Faridenı azaplağan ediler, soñ ise Şuraviy ükümeti natsist ükümetnen işbirlikte qabaatları ve repressiya etti.

Rejisörnıñ aytqanına köre, baş qaramannıñ esas çizgileri  - bu sevgi ve taziyedır.

“Faridenı oynağan akrisa 20 yaşında, bu sebepten başqa balalarnıñ anasını oynamağa oña qyındır. Menim maqsadım - insaniyetliknıñ milletı yoq olğanını köstertmege”, -  Dіm Amor añlattı.

Menba: Dim Amor