Rusiye, Ukrainanen sıñırına arbiylerni alıp keçire ve o, oqutuvlar degil - The Washington Post

Анастасія Діденко
·
09:55, 26 Qasımay
Rusiye, Ukrainanen sıñırına arbiylerni alıp keçire ve o, oqutuvlar degil - The Washington Post
Foto menbası: Нова нарнія

AQŞ istihbaratı, AB’ni Ukraina territoriyasına Rusiyeniñ ola bilgen kirüvi aqqında bilre, AQŞ memuriyetinde ve Avropa birliginiñ reberliginde menbalarına atıflarnen New York Times gazetası yaza.

Arbiy eksperti Oleg Jdanov, ukrain akimiyetine ait olğan territoriyasında 2021 senesine tahmin etilgen ola bilgen ameliyatına Rusiyeniñ azırlığına qıymet kesken. 

“Budanov beyniñ sözlerine köre, kelecek yılnıñ başında olmaq kerek olğan Rusiyenen cenkniñ tahmin etkeninden ğayrı, istihbarat organlarından iç bir malümatnı körmedim. Kimsenen tasdıq etilmegen kütleviy haber vastalarnıñ bildirüvleri bar. AQŞ devlet kâtibi Entoni Blinkrn bile Rusiye arbiylerniñ alıp keçirilmesine dair jurnalistniñ suallerine onı anda tasvir etilgen vaqiadan beyanatnıñ mündericesi daa çoq eyicanlandırğanını dep cevap berdi”, - tarif etti Oleg Jdanov “İçtimaiy Qırım içün”. 

Arbiy eksperti, VİT’da vaziyetniñ nezareti aqqında ilân etken USQ baş reberiniñ sözlerine atıf etilmege tevsiye ete. 

“Onıñ atabilligi bar, çünki Rysiyenen sıñırında sayılıp alınğan 92 biñ arbiyi, daa 2015 seneden itibaren bulunmaqtalar. Miqdarı biraz öse, amma o yavaş-yavaş oluna. Şimdi Qırımda paraşüt-deant polkı teşkil eyike ve amerikalı KHV’nen kösterilgen bütün qısımlar sıñırımızdan 200-250 km mesafede bulunmaqtalar. Ne oqutuvlar, ne de cenkâver atışlarnı keçirmeyler”, - qayd etti ekspert. 

Ğarbiy KHV, uzun vaqıt devamında yazğanları kibi, Rusiye, Ukrainanen büyük miqyaslı cenkine bütünle azır olğan. Amma çoqusını böyle şey meraqlandırdı ki, amerikanlar Ukrainanen minsk añlaşmalarnıñ eda etilmesine diqqatını sıq celp eteler. 

Bazıları Beyaz evni işğal etilgen akimiyetinen şekillendirilgen ve RF ve AQŞ ğrezidentleri Vladimir Putin ve Co Baydenniñ gizli añlaşmasına ima etken  Minsk añlaşmalarınıñ eda etilmesine Ukrainanıñ mecbur etüv strategiyalarnıñ yaratışmasında qabaatlamağa başladılar. 

 “Amerikalı neşriyatlar ya RF mahsus hızmetlernen beraberlikteler, ya da sahte malümatnı taqdim ettiler”, - dedi Oleg Jdanov “4 kanalına” intervyüsinde.

“Qoşma ştatlar Ukrainanen sıñırında arbiy vaziyetniñ kerginleşmesine ve Rusiyeniñ ola bilgen kirüvine dair böyle miqyaslı kampaniyasını ne içün başladılar. Halqara meseleler ceetinde prezident vazifelerini eda etken Preziden ofisiniñ reberi Yermak beyimiz bar ve belki de, Minsk añlaşmalarnıñ eda etilmesine dair Rusiye ve Ukraina arasında bazı muzakereler bar. RF’nen Minsk añlaşmalarnıñ kösterilgen ceetinde Ukrainanı eda ettirmek içün Rusiye, öz mahsus hızmetlerni celp ete. Ukraina meraqlarını köstergen amerikalı siyasetiniñ isteblişmenti, Ukrainağa Rusiyeniñ ihtimallı ücümine dair dereceniñ köterilmesi sayesinde Andrey Borisoviç Yermakov ve Kreml vekilleri arasında añlaşmalarnıñ eda etilmesine keder etip olacaqağını dep tüşündi”, - ilân etti ekspert Oleg Jdanov.